Σε έκτακτο συνέδριο προχωρά η ΔΗΜΑΡ τον Φθινόπωρο παρά τις διαφωνίες στελεχών του κόμματος και κυρίως της «μεταρρυθμιστικής τάσης», της οποίας ηγείται ο Σπύρος Λυκούδης. Ερωτηματικό για τις επόμενες κινήσεις του Σπύρου Λυκούδη καθώς νωρίτερα απαντώντας στηνπρόταση του Φώτη Κουβέλη για διεξαγωγή συνεδρίου δήλωσε πως «δεν είναι διατεθειμένος να πάρω μέρος σε ένα συνέδριο ηττημένων μηχανισμών».

Επίσης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατά την τοποθέτησή του υποστήριξε πως η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να συμμετάσχει σε συζητήσεις για τη συγκρότηση μιας «προοδευτικής συμμαχία της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς». Από την πλευρά της η «μεταρρυθμιστική τάση», μέσω κειμένου που κατέθεσε, ζήτησε την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συγκρότηση μιας επιτροπής με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, της Ελιάς και του Ποταμιού για τον σχηματισμό μιας ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης.

Τελικά η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά τη σημερινή της συνεδρίαση κατέληξε στην ανάγκη πολιτικής αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ, απέρριψε τη όποια συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και συμφώνησε να μετέχει ενεργά στο διάλογο για την Κεντροαριστερά. Σύμφωνα με το σχεδιασμό για το έκτακτο συνέδριο αναφέρεται πως αυτό θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου και για αυτό το σκοπό θα πρέπει συγκληθούν άμεσα οι επιτροπές και να τεθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες, ώστε να γίνει εφικτή η τήρηση του προγραμματισμού για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Ο Φώτης Κουβέλης κατά την ομιλία του έκανε λόγο για ένα συνέδριο «νηφάλιο και ενωτικό» και διάλογο για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ «με τρόπο που να επιδιώκει τις συνθέσεις και όχι τις διαιρέσεις». «Η ανάλυση των αιτιών πρέπει να αποφύγει τις μονοδιάστατες προσεγγίσεις και την περιπτωσιολογία, τις προσωπικές αναγνώσεις», σημείωσε. «Όλοι μας να εγγυηθούμε τη συζήτηση, καθώς και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με στόχο να μπει το κόμμα σε τροχιά ανάκαμψης» πρόσθεσε.

«Δεν είμαι διατεθειμένος να πάρω μέρος σ΄ ένα συνέδριο ηττημένων μηχανισμών» είπε και πρόσθεσε ότι μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα θα ανέμενε αυτοκριτική. Υπογράμμισε, δε, ότι «ο μόνος δρόμος για να βγει η ΔΗΜΑΡ από τον μικρόκοσμό της είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς».

Via : tvxs.gr