7A9526128458FC735EBCF99C31F1B871

του Γιώργου Λιάλιου

Τη δραματική αύξηση της λαθροϋλοτομίας τη χρονιά που μας πέρασε αποτυπώνουν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως προκύπτει, το 2012 κατασχέθηκαν περισσότεροι από 13 χιλιάδες τόνοι ξυλείας που κόπηκαν παράνομα, ενώ κατατέθηκαν 3.105 μηνύσεις. Το υπουργείο, πάντως, απευθύνει έκκληση στους πολίτες που αντιλαμβάνονται την παράνομη κοπή δέντρων να ειδοποιούν το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας στο τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1591.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος από τις επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, σε ελέγχους που πραγματοποίησαν οι κατά τόπους δασικές υπηρεσίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 13.088 τόνοι παράνομης ξυλείας. Από τις υπηρεσίες υποβλήθηκαν 3.105 μηνύσεις, ενώ κατασχέθηκαν 425 οχήματα και 426 εργαλεία κοπής.

Τη μεγαλύτερη επιτυχία στον εντοπισμό λαθροϋλοτόμων είχαν οι δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας: το 2012 κατέσχεσαν περισσότερους από 6.000 τόνους παράνομης ξυλείας και υπέβαλαν 414 μηνύσεις. Ακολουθούν οι δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με 2.536 τόνους κατασχεθείσας ξυλείας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, που κατέσχεσαν 2.285 τόνους παράνομης ξυλείας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, με 2.113 τόνους κατασχεθείσας ξυλείας.

Υπενθυμίζεται ότι προ δεκαημέρου η Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη λαθροϋλοτομία ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων που μεταφέρουν ξυλεία στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο το βράδυ.

Επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος προανήγγειλε σειρά ρυθμίσεων στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των ποινών για τους λαθροϋλοτόμους.

Via : www.skai.gr