Η συζήτηση για αλλαγή πορείας της ευρωζώνης έχει αρχίσει με αφορμή τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους και για κατάργηση της τρόικας.

rigma-stin-eurwpi-i-germania-kai-o-rolos-twn-prothumwn

Η συζήτηση για χάραξη μιας νέας πορείας της ευρωζώνης έχει αρχίσει με αφορμή τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους και για κατάργηση της τρόικας. Οι χώρες της ευρωζώνης μοιάζουν να έχουν χωριστεί στα δύο.

Ισπανία: Καμία αλλαγή στους κανόνες

Η Ισπανία αγριεύει τη ρητορική της λέγοντας ότι είναι «εθελοντική» η συμμετοχή στην «λέσχη» της Ε.Ε και τονίζοντας ότι αυτή η συμμετοχή προϋπουθέτει τον σεβασμό των κανόνων της. Ο υπουργός οικονομικών Κριστόμπαλ Μοντόρο εμφανίσθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα «να αλλάξουν οι κανόνες» της ΕΕ για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Ελλάδας.

Γαλλία: Ναι στην ελάφρυνση του χρέους, όχι στη λιτότητα

Οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Αθήνας και προσωπικά του Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή ελάφρυνση του βάρους του χρέους χωρίς διαγραφή, φαίνεται πως έχουν καθησυχάσει τις ανησυχίες του Παρισιού, το οποίο επιθυμεί να συστρατευθεί με την Αθήνα για τον τερματισμό της λιτότητας με στόχο την πραγματική ανάπτυξη.

Ιταλία: Η μέση οδός του Ρέντσι

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έκανε λόγο για «σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα» στις οικονομικές συνομιλίες με την Ελλάδα, μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στη Ρώμη και μια μέρα μετά την επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ. Η Ρώμη επιθυμεί – όπως και η Κύπρος – να μεταθέσουν τον άξονα της συζήτησης από την λιτότητα στις πολιτικές ανάπτυξης και τις επενδύσεις.

Οι Ιρλανδικοί φόβοι

Η Ιρλανδία, η άλλη χώρα της λεγόμενης ευρωπαϊκής περιφέρειας κρατά στάση αναμονής. Στις 14 Ιανουαρίου, όταν ήταν σε πλήρη εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα, ο Ιρλανδός υπουργός οικονομικών Μάικλ Νούναν και η αντιπρόεδρος της Ιρλανδικής κυβέρνησης, η Τζόαν Μπάρτον είχαν ταχθεί με ενθουσιασμό υπέρ του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για έναρξη διεθνούς διάσκεψης για το ελληνικό χρέος. Μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η ιρλανδική κυβέρνηση επέλεξε την σιωπηρή αναμονή. Σύμφωνα με τον τύπο της χώρας η κυβέρνηση προσπαθεί να «πουλήσει» στις αγορές το δικό της «success story» της λιτότητας για να προσελκύσει επενδύσεις. «Θεωρώντας ότι η λιτότητα ήταν η καλύτερη επιλογή για την χώρα τους, οι Ιρλανδοί κυβερνώντες, ανησυχούν ότι αν οι τακτικές της νέας ελληνικής κυβέρνησης πετύχουν τον στόχο τους, θα αποδείξουν ότι η πολιτική που εφάρμοσαν ήταν προβληματική.» αναφέρουν σε άρθρο τους οι Irish Times.

«Μη βιώσιμη… λιτότητα»

Ακόμη και ο πρωθυπουργός της Μάλτας που πρόκειται να συναντηθεί στο Βερολίνο με την Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θέλει να συζητήσει μαζί της τις εξελίξεις στην ευρωζώνη «μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα». Ο Τζόζεφ Μούσκατ έκανε λόγο για «μη βιώσιμη λιτότητα» δήλωσε ότι θέλει οι κανόνες της ευρωζώνης πρέπει να επανεξεταστούν. «Τασσόμαστε κατά της άκαμπτης στάσης. Είμαστε υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και της ανάπτυξης. Θέλουμε να υπάρξουν νέοι κανόνες βασισμένοι στην κοινή λογική.» είπε ο κ. Μούσκατ.

Via :  www.thetoc.gr