gipas mark

“Ποτέ μην αφήνετε μία καλή κρίση να πάει χαμένη”. Τη συμβουλή αυτή του Τσώρτσιλ ακολουθούν επενδυτικές εταιρείες που χρησιμοποιώντας διακρατικές συμφωνίες θησαυρίζουν από χώρες που βρίσκονται σε δυσχέρεια. Οι γύπες των αγορών πλούτισαν από την Αργεντινή και τώρα κυκλώνουν Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία.

Σύμφωνα με έρευνα του Transnational Institute και του Corporate Europe Observatory, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν στο Spiegel, τη διάσωση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει μία δεύτερη διάσωση – κερδοσκόπων αυτή τη φορά.

Η έκθεση με τον τίτλο “Κερδίζοντας από την κρίση” μάλιστα καταδεικνύει τις ευθύνες της ΕΕ με την Κομισιόν να φαίνεται να παίζει έναν “διπλό ρόλο”, αφού εμφανίζεται από τη μία να επικρίνει τις πρακτικές αυτές αλλά από την άλλη πλευρά να ενθαρρύνει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των διαφόρων χωρών.

Βάση του προβλήματος είναι οι επενδυτικές συμφωνίες που υπογράφονται μεταξύ κρατών και οι οποίες προβλέπουν προστασία των ξένων επενδυτών από κινδύνους και απώλειες.

“Τραβώντας” στο έπακρο τα δικαιώματα που τους παρέχονται, υπό την καθοδήγηση μεγάλων δικηγορικών γραφείων που ειδικεύονται στο αντικείμενο και κερδίζουν πακτωλό χρημάτων από τις υποθέσεις αυτές, ξένοι επενδυτές διεκδικούν αποζημιώσεις για τις “αναμενόμενες” απώλειες τους στις χώρες της κρίσης.

Σύμφωνα με την έρευνα τέτοια κερδοσκοπικά παιχνίδια έχουν στηθεί σε όλες τις σύγχρονες οικονομικές κρίσεις, αλλά “πρωταθλήτρια” έχει αναδειχθεί η Αργεντινή εναντίον της οποίας έχουν ασκηθεί 40 “διώξεις”, για επενδύσεις που δεν έχουν αποδώσει τα “αναμενόμενα”.

Μέσω τέτοιων διακρατικών συμφωνιών, εταιρείες έχουν διεκδικήσει πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ από την Ισπανία, πάνω από ένα δισ. ευρώ από την Κύπρο και “άγνωστο ποσό” από την Ελλάδα, η οποία έχει υπογράψει 39 διακρατικές επενδυτικές συμφωνίες.

Ένα μικρό δείγμα διεκδικήσεων εις βάρος της χώρας μας – και πρακτικών των “κορακιών” της αγοράς – είναι η περίπτωση της Postova Bank της Σλοβακίας , η οποία αγόρασε ελληνικά ομόλογα το 2010, αφού ο S&P τα υποβάθμισε στην κατηγορία “σκουπιδιών”.

Αγοράζοντας ελληνικό χρέος, όταν όλοι το “ξεφορτώνονταν” έναντι μικρού ποσοστού της ονομαστικής του αξίας, στη συνέχεια αρνήθηκε την γενναιόδωρη προσφορά για αναδιάρθρωση του χρέους που προσφέρθηκε στους ιδιώτες επενδυτές και άσκησε δίωξη κατά της Ελλάδας ζητώντας να πληρωθεί για όλο το ποσό.

Αυτό, παρότι το “κούρεμα” δεν ήταν ελληνική επιλογή αλλά επιβλήθηκε από την τρόικα.

Σημειώνεται πως στην Αργεντινή εταιρείες εμφανίζονται και διεκδικούν χρήματα για απώλειες δέκα χρόνια μετά την κρίση, γεγονός που οφείλει να σημάνει “καμπανάκι” στην Ευρωζώνη, όπως αναφέρει η έρευνα.

Σύμφωνα με αυτήν, στις επενδυτικές εταιρείες προσφέρεται “καθεστώς VIP” όσον αφορά τις (αναμενόμενες και εν γνώσει σε αρκετές περιπτώσεις) απώλειες τους από την κρίση καθώς οι υποθέσεις διευθετούνται εκτός του συστήματος Δικαιοσύνης των ενδιαφερομένων χωρών, μεταξύ εκπροσώπων των μερών.

Σημειώνεται ότι η Postova Bank, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 67,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2012, ενώ είναι άγνωστο πόσοι ακόμη διεκδικούν χρήματα από την Ελλάδα, τα οποία αν κερδίσουν θα πληρώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο συμφωνίες αυτές που κλείνονται με την επιρροή διαφόρων λόμπι συμφερόντων δεν δίνονται στη δημοσιότητα.

Πρόσφατα ο ευρωβουλευτής των γερμανών “Πρασίνων”, Σβεν Γκίγκολντ, διέρρευσε στοιχεία των συζητήσεων για μία τέτοια συμφωνία που διεξάγονται μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και η οποία χαρακτηρίζεται “η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία” από το περιοδικό Politics.co.uk.

Αποτέλεσμα ήταν το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας να ζητήσει να σταματήσουν οι συνομιλίες που διεξάγονται “σε κλειστά δωμάτια”.

Via : www.badiera.gr