imagesCAKVEGX5

Ως την Παρασκευή 7 Ιουνίου οι δηλώσεις συμμετοχής στον Διαγωνισμό του δήμου

της Όλγας Κλώντζα

Κήποι παραδοσιακοί, κήποι πρωτότυποι, λαχανόκηποι σε μπαλκόνια, πολύχρωμες βεράντες, ακόμα και πεζοδρόμια στολισμένα με κάθε λογιών γλάστρες άνοιξαν πέρυσι τον δρόμο για να γίνει ο «Διαγωνισμός Κήπου – Βεράντας – Μπαλκονιού» θεσμός για τον Δήμο Ελευσίνας. Εφέτος οι γεωπόνοι του δήμου περιμένουν με ακόμη μεγαλύτερη χαρά τις αιτήσεις συμμετοχής των κατοίκων για τον 2ο Διαγωνισμό. Όσοι ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν το μπαλκόνι, τον κήπο, την ταράτσα ή ακόμα τον επαγγελματικό χώρο που οι ίδιοι με μεράκι και ατομική προσπάθεια μετέτρεψαν σε όμορφο χώρο πρασίνου, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιουνίου – η έναρξη έγινε χθες, Δευτέρα.

Η ανταπόκριση των κατοίκων της Ελευσίνας στην περυσινή διοργάνωση ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τις δύο ειδικούς του δήμου, οι οποίες μέσα από το blog «Γεωπονικά Νέα» ενημερώνουν τους πολίτες για όσα ενδιαφέρουν έναν ερασιτέχνη κηπουρό ή καλλιεργητή.

«Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ξεχωριστές γωνιές της πόλης μας με όμορφους κήπους, κρυμμένους λαχανόκηπους, αλλά και παραδοσιακές ποικιλίες που δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν στην Ελευσίνα» αναφέρει στο «Βήμα» η γεωπόνος Σταυρούλα Παναγέα.

Το ταξίδι μιας παραδοσιακής δαμασκηνιάς από τον Πόντο – από το ξύλο της φτιάχνεται η ξακουστή ποντιακή λύρα -, την ιδιαίτερη πατρίδα της κυρίας Ευγενίας Λεβέντη, μέχρι την Ελευσίνα έκλεψε τις καρδιές των μελών της επιτροπής, η οποία την επέλεξε για το πρώτο Βραβείο Παραδοσιακού Κήπου.

Τα κριτήρια βέβαια για την επιλογή των βραβείων και των τιμητικών διακρίσεων είναι ποικίλα, ανάμεσα σε αυτά η γενική αισθητική εικόνα, ο αριθμός και η υγεία των φυτών, η πρωτοτυπία και οι συνθέσεις, η βιοποικιλότητα και οι κηποτεχνικές συνθέσεις. Όπως εξηγεί η κυρία Παναγέα, το ζητούμενο είναι οι κήποι, τα μπαλκόνια ή οι βεράντες να είναι φτιαγμένα με αγάπη. «Δεν δίνουμε βραβείο σε επιτηδευμένους κήπους φτιαγμένους από επαγγελματίες».

Εκτός από τη στροφή των ανθρώπων όλων των ηλικιών προς την καλλιέργεια δικών τους λαχανόκηπων, ακόμα και σε ένα μικρό μπαλκονάκι ή βεράντα, οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη χαρά και τη φιλοξενία των συμμετεχόντων.

«Οι άνθρωποι μας καλοδέχονταν στα σπίτια τους με μεγάλη χαρά και μοιράζονταν μαζί μας τις ιστορίες τους» λέει η γεωπόνος Μαρία Δημοπούλου στο «Βήμα». «Την ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων μάς τίμησαν και οι 38 συμμετέχοντες με την παρουσία τους και χειροκρότησαν με χαμόγελο τους νικητές. Η Ελευσίνα μπορεί να είναι πόλη, το αίσθημα όμως της γειτονιάς και η απλότητα δεν έχουν χαθεί» σχολιάζει.

Αιτήσεις

Όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στον «2ο Διαγωνισμό Κήπου – Βεράντας – Μπαλκονιού» του Δήμου Ελευσίνας μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής:

– στο Δημαρχείο Ελευσίνας (Χατζηδάκη 41 και Δήμητρος)

– στο Δημοτικό Κατάστημα Μαγούλας (Ηρώων Πολυτεχνείου 2)

– καλώντας στο τηλέφωνο 210 5537242, αλλά και στο 213 2140402

– ή στέλνοντας e-mail στο ggaelefsinas@gmail.com

Στη συνέχεια η Επιτροπή Αξιολόγησης του δήμου θα επισκεφθεί κατόπιν συνεννόησης με τους διαγωνιζόμενους όλους τους χώρους, ώστε να τους δει από κοντά και να τραβήξει τις απαραίτητες φωτογραφίες. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν βάσει των κριτηρίων που αναφέρθηκαν παραπάνω συνυπολογίζοντας τη διαδικτυακή ψηφοφορία πολιτών. Η ανακοίνωση και η απονομή των διακρίσεων θα γίνει σε ειδική τελετή, πιθανότατα εντός του Ιουνίου.

Via : www.tovima.gr