Πουέρτο Ρίκο: Απολύσεις και λουκέτα στα σχολεία ζητούν οι πιστωτές

Mαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών και περισσότερα λουκέτα σε σχολεία ζητούν οι πιστωτές του Πουέρτο Ρίκο,  προκειμένου να εξοικονομηθούν  χρήματα για να αποπληρωθεί το χρέος του προς αυτούς. Και  όλα αυτά παρότι από την αρχή του χρόνου, έχουν κλείσει εκατό σχολεία ενώ πεντακόσια συρρικνώθηκαν. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, σχολιάζοντας ότι δεν είναι τυχαίο που το Πουέρτο Ρίκο, αποκαλείται Ελλάδα του δυτικού ημισφαιρίου, η λιτότητα απειλεί άμεσα το εκπαιδευτικό σύστημα, αφού  οι εντεταλμένοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ζητούν από τον κυβερνήτη Alejandro Padilla  δραστική μείωση των δαπανών για την παιδεία, παράλληλη αύξηση των φόρων κι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Πίσω από το σχέδιο σκληρής λιτότητας κρύβονται οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές των hedge funds , τους οποίους η βρετανική εφημερίδα αποκαλεί «γύπες και αρπακτικά της αγοράς χρέους, αφού κρατούν ήδη χρεόγραφα 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το χρέος των 76 δις. του Πουέρτο Ρίκο».

Ανάμεσα τους και ο Γερμανός Jeff Tannenbaum, ο δισεκατομμυριούχος που είδε ως επενδυτική λεία την κατάρρευση της Lehman Brothers , μέχρι και την κρίση στην Αργεντινή και την Ελλάδα και που,  σύμφωνα με το δημοσίευμα,  «πληρώθηκε από το ΔΝΤ για να συντάξει το νέο υπόμνημα προς το Πουέρτο Ρίκο».

Η λιτότητα μας έχει ήδη γονατίσει, απάντησε ο κυβερνήτης Padilla, απορρίπτοντας το σχέδιο και επαναλαμβάνοντας ότι το Πουέρτο Ρίκο έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι αθετεί την αποπληρωμή του χρέους του.

Via :www.ert.gr