ÁÈÇÍÁ - 2ï ÅËËÇÍÏÊÉÍÅÆÉÊÏ ÓÕÍÅÄÑÉÏ ÅÐÉ×ÅÉÑÇÌÁÔÉÊÏÔÇÔÁÓ (EUROKINISSI/ÊÙÓÔÁÓ ÊÁÔÙÌÅÑÇÓ)

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έλεγε το 2010, μιλώντας, τότε, ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ότι οι Ελληνες έχουν ακόμη πολύ «λίπος» να κάψουν. Με τις απόψεις αυτές ο κ. Στουρνάρας υπερασπιζόταν, από τότε, με ιδιαίτερο ζήλο τις πολιτικές του Μνημονίου, θεωρώντας ότι η σκληρή λιτότητα αποτελεί λίγο-πολύ μονόδρομο για τη χώρα και τους πολίτες της.

Ο κ. Στουρνάρας, παρατηρώντας τα πράγματα με το ψυχρό μάτι τού τεχνοκράτη-πανεπιστημιακού, ταυτίστηκε εξαρχής με την κυρίαρχη άποψη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με αυτή, όταν δεν μπορείς να υποτιμήσεις το νόμισμα, υποτιμάς τους μισθούς, τις κοινωνικές παροχές και εν τέλει τις ζωές των ανθρώπων.

Ενθερμος οπαδός της νεοφιλελεύθερης αυτής λογικής, δεν έπαψε ούτε στιγμή να προπαγανδίζει την ορθότητά της. Αυτό που εννοούσε όταν μιλούσε για λίπος, είναι ότι οι Ελληνες, καλομαθημένοι επί χρόνια στη φοροδιαφυγή, διέθεταν τους πόρους για να ανταποκριθούν στα πρόσθετα βάρη της τεράστιας δημοσιονομικής προσαρμογής. Προφανώς, έκανε εμμέσως την αυτοκριτική του, καθώς συμμετείχε ενεργά στις κυβερνήσεις Σημίτη και είχε συμβάλει αποφασιστικά στην εμπέδωση της φορολογικής ασυδοσίας για τους έχοντες και κατέχοντες. Ασυδοσία που συνεχίστηκε και την εποχή της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Ωστόσο, το πρόβλημα σήμερα δεν είναι όσοι απέκρυπταν εισοδήματα (και είναι αρκετοί). Το πρόβλημα είναι η υπερφόρτωση των έντιμων φορολογουμένων, που καλούνται επί τρία χρόνια να καλύψουν τη ζημιά που προκάλεσαν όλοι εκείνοι που έκαναν πάρτι με τα δημόσια έσοδα.

Οι πολιτικές του Μνημονίου έχουν ξεζουμίσει κυριολεκτικά την πλειονότητα των Ελλήνων. Ακόμη και εάν ήθελαν να πληρώσουν, πλέον οι πολίτες αδυνατούν. Τα εισοδήματά τους έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί. Οι μισθοί όσων εργάζονται κατρακυλούν στα κατώτατα όρια των 586 ευρώ, ενώ η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία έφτασε στο εξωφρενικό 27%, χτυπώντας πανευρωπαϊκή πρωτιά. Περίπου 1.350.000 συμπολίτες μας δεν βρίσκουν εργασία, ενώ τουλάχιστον 500.000, ακόμη, δεν πληρώνονται!

Σύμφωνα με έρευνα της «Ε», αυτή τη στιγμή οι απασχολούμενοι στην Ελλάδα είναι κατά 1.000.000 λιγότεροι από το σύνολο του μη ενεργού πληθυσμού! Η Ελλάδα έχει εισέλθει για τα καλά στην εποχή του οικονομικού και κοινωνικού κραχ. Τη στιγμή που κοντεύουμε να φάμε τις σάρκες μας, ο κ. Στουρνάρας άραγε βλέπει ακόμη «λίπος»;

Via : www.enet.gr