“…Η αποκαλούμενη περίοδος της μεταπολίτευσης, με τα θετικά και τα σοβαρά αρνητικά ξεθώριασε. Οι ερευνητές και οι ιστορικοί έχουν το λόγο να βγάλουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα, να μας δείξουν τις αθέατες πλευρές της.

Τη διακήρυξη για κοινωνικά δίκαια διακυβέρνηση της χώρας στην έκταση που την ονειρευόμουν και την ζωγράφιζα μέσα απ’ το κελί μου, δεν την είδα. Προσπάθειες έγιναν, πλήθος κόσμου αγωνίστηκε, πολιτικοί φορείς κατέθεσαν σοβαρές προτάσεις για μια άλλη πορεία ανοιχτή στην πρόοδο, τον πολιτισμό, τον σοβαρό και σε βάθος προγραμματισμό. Δεν εισακούστηκαν. Η αναδίπλωση ήρθε σχετικά γρήγορα, με ρηχές προτάσεις, εύκολες παραχωρήσεις και λάφυρο το κράτος. Ο λαϊκισμός με όπλο την αναξιοκρατία, τον συντεχνιασμό, αποδείχτηκε διεισδυτικός και ιδιαίτερα καταστροφικός. Χάθηκε μια ελπιδοφόρα δυνατότητα για τη χώρα… Κρίμα.

Μέσα στην Αριστερά έζησα υπέροχες στιγμές. Εκεί ολοκλήρωσα την ταυτότητα μου. Θα ήταν βλασφημία αν δεν αναφερόμουν στη μεγάλη τύχη και τιμή που γνώρισα και συνεργάστηκα με άτομα που έχουν λαμπρά ονόματα, σωστή περπατησιά μέσα στην κοινωνία. Σαν το σκέφτομαι ψηλώνω και εγώ μαζί τους. Ασφαλώς μιλώ για συγκεκριμένα άτομα που δεν είναι λίγα…”

___________________

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, η Εταιρεία Μελέτης Ιστορίας Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσίασαν την Πέμπτη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το βιβλίο “Εμείς σπείραμε, εσείς θα θερίσετε..”. του Αδάμ Δράγα από τις εκδόσεις Νησίδες.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Κώστας Μανταίος, δικηγόρος, πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 και η Νέλλη Παπαχελά, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Θανάσης Καλαφάτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ιστορίας Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) και ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντόνισε η Δώρα Καλλιπολίτη.

Ο Αδάμ ένας πραγματικός καλλιτέχνης του ξύλου αλλά και με γενικότερη αισθητική καλλιέργεια, ύστερα από μια μακριά διαδρομή από τους Λαμπράκηδες, στην αντιδικτατορική αντίσταση, στο ΚΚΕ Εσωτερικού, στον Συνασπισμό, στον ΣΥΡΙΖΑ, στην ΔΗΜΑΡ, πάντοτε, όμως πρώτα και κύρια στην τοπική αυτοδιοίκηση, θέλησε τώρα να αποτυπώσει στιγμές αυτής της σημαντικής ιστορικής διαδρομής.

Στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου παρευρέθηκαν όλες οι… «φυλές» της Αριστεράς. Απολύτως δικαιολογημένα, η παρουσίαση τους «μάζεψε όλους».

Ήταν εκεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης μέλη της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, οι Γιάννης Μπαλάφας, Τάσος Κουράκης, Σωκράτης Φάμελος και Τριαντάφυλλος Μηταφίφης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης, ο Σπύρος Λυκούδης κα.

Ο Αδάμ Δράγας, γεννήθηκε στο χωριό Βερτίσκος του Λαγκαδά το 1942. Άσκησε το επάγγελμα του ξυλογλύπτη. Λόγω της συμμετοχής του πατέρα του, Χριστόδουλου στο Δημοκρατικό Στρατό, η οικογένειά του γεύτηκε πίκρες, διώξεις. Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ και κατόπιν στη Νεολαία Λαμπράκη. Για τη δράση του η Χούντα τον εξόρισε για δύο χρόνια στη Γυάρο και στη Λέρο. Με την απόλυσή του από τη Λέρο (καλοκαίρι του 1968) μαζί με άλλους συνεξόριστους ίδρυσαν την ΟΚΝΕΘ (Οργάνωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης). Για την αντιδικτατορική του δράση καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης σε πενταετή φυλάκιση.

Το 1968 τον κέρδισαν οι ιδέες της Ανανεωτικής Αριστεράς. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, αργότερα στον Συνασπισμό της Αριστεράς και στη συνέχεια στη Δημοκρατική Αριστερά. Την Τοπική Αυτοδιοίκηση την υπηρέτησε τριάντα χρόνια: ως Πρόεδρος της Κοινότητας Βερτίσκου, Δημοτικός Σύμβουλος και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

Via : www.badiera.gr