Πολιτικό πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης η έκφραση αντικυβερνητικής οργής στην Πλατεία Αριστοτέλους, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Με απανωτές ανακοινώσεις προσπαθεί να «τα μπαλώσει» η Νέα Δημοκρατία.

Σε πλήρη πανικό βρίσκονται από χθες τα πολιτικά κι επικοινωνιακά επιτελεία της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Αιτία ο τεράστιος πολιτικός αντίκτυπος που φαίνεται πως είχε η παρουσία δεκάδων χιλιάδων πολιτών στην συναυλία που διοργανώθηκε την Κυριακή στην Θεσσαλονίκη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Μια εξέλιξη που – όπως τεκμαίρουν οι αντιδράσεις του Μεγάρου Μαξίμου – φαίνεται να επηρεάζει αποφασιστικά το προεκλογικό κλίμα και μάλιστα ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα.

Σπασμωδικές αντιδράσεις

Η κυβέρνηση που αρχικά θέλησε να παρουσιάσει την τεράστια συμμετοχή κόσμου ως «μικροσυγκέντρωση» και μάλιστα οργανωμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε χθες να εκδίδει απανωτές ανακοινώσεις …απολογίας, για το νομοσχέδιο που ψήφισε στις 21 Μαρτίου . Αυτό που προβλέπει την μεταφορά της εποπτείας των επιχειρήσεων ύδρευσης στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πρόκειται για μία νομοθετική πρωτοβουλία που το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ,Μέρα 25) αποτίμησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ως προάγγελο ιδιωτικοποίησης του νερού. Θυμίζουμε μάλιστα ότι για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχαν εκφράσει ενστάσεις ακόμη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Σταύρος Καλογιάννης και ο Δημήτρης Κέλλας, παρότι τελικά το υπερψήφισαν στις ονομαστικές ψηφοφορίες που διενεργήθηκαν στην Βουλή. Παρόλα αυτά η Ν.Δ θέλησε να παρουσιάσει την όλη υπόθεση ως «fake news του ΣΥΡΙΖΑ» υποστηρίζοντας πως έχουν υπάρξει πολιτικές δεσμεύσεις όσο και νομοθετικές εγγυήσεις στο νομοσχέδιο περί της μη ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης.

Η δήλωση Μητσοτάκη

Αξίζει να επισημάνουμε ότι στις επίμαχες συνεδρίασεις του κοινοβουλίου δεν είχε εμφανιστεί ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι έλαβαν τον λόγο όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί: Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάννης Βαρουφάκης. Αυτά ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μνημόνευσαν και μνημονεύουν τις δηλώσεις που είχε κάνει το 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη επισήμαινε πως «είμαι υπέρμαχος της λογικής ότι και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής. Ταυτόχρονα, όμως, με μία ισχυρή εποπτική Αρχή». Με την δεύτερη αυτή προϋπόθεση να θεσμοθετείται με το τελευταίο νομοσχέδιο.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ζήτημα αναφέρθηκε χθές και ο ΣΥΡΙΖΑ με την εκπρόσωπο τύπου, Πόπη Τσαπανίδου, να επισημαίνει ότι «όσες ανακοινώσεις και αν βγάλει η Νέα Δημοκρατία με fake news, οι πολίτες θυμούνται τι είχε προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης το 2018, βλέπουν τι κάνει σήμερα και βάζουν φρένο στα καταστροφικά του σχέδια, φωνάζοντας «ως εδώ». Στις 21 Μαΐου βάζουμε τέλος στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού και δημιουργούμε μαζί το αύριο που ονειρευόμαστε».

Τα βαθύτερα αίτια

Ο επικοινωνιακός πανικός που επικρατεί στην Νέα Δημοκρατία μετά την συναυλία της Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να ερμηνευθεί όμως αποκλειστικά και μόνον από την οπτική της αντίδρασης στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του νερού. Όπως φαίνεται το Μέγαρο Μαξίμου «εισέπραξε» γενικευμένα αρνητικά μηνύματα και μάλιστα στην Βόρεια Ελλάδα, Την ευρύτερη περιοχή δηλαδή στην οποία μέχρι πρότινος αποτιμούσε ότι διαθέτει την «πολιτική υπεροπλία».

Το πρώτο και βασικό στοιχείο είναι πως στην συναυλία της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκε εμφατικά αυτό που είχε ήδη διαπιστωθεί και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών στην Αθήνα: Η γενικευμένη οργή των νέων ανθρώπων για την κυβερνητική πολιτική. Η οποία όμως πλέον φαίνεται να μην έχει τα χαρακτηριστικά «ξεσπάσματος» αλλά μονιμότητα όσο και πανελλαδικό χαρακτήρα.

Επίσης η συγκεκριμένη συγκέντρωση «στραπατσάρησε» την εικόνα της κυβέρνησης στην Βόρεια Ελλάδα μια και τα τεκταινόμενα στην συμπρωτεύουσα δίνουν συνολικά «τον τόνο» για το πολιτικό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. Με δεδομένο μάλιστα ότι η συναυλία μετατράπηκε σε αυθόρμητη αντικυβερνητική διαδήλωση, δίχως να έχει διοργανωθεί από κάποιον αντίπαλο πολιτικό φορέα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης έρχεται να «κουμπώσει» με τα σημαντικά προβλήματα «επικοινωνίας» που φαίνεται πώς έχει η Νέα Δημοκρατία με την εκλογική της βάση. Αφού εδώ και πολύ καιρό έχει «ξεφτίσει» η επιρροή που είχε αποκτήσει με την αντίθεσή της στην Συμφωνία των Πρεσπών το 2019 ενώ ταυτόχρονα έχει καταρρεύσει το αφήγημα του «επιτελικού κράτους» λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη αλλά και αυτό της «ανάπτυξης» λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας.

Πηγή : https://www.news247.gr