Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», οι οποίοι αντιδρούν στη μετατροπή της παιδοογκολογικής μονάδας του νοσηλευτικού ιδρύματος, σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, καταγγέλοντας ότι πρόκειται για ιδιωτικοποίηση της μονάδας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ, εργαζόμενοι από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία («Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»), εκπρόσωποι από σωματεία νοσοκομείων της Αττικής, σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων. Εκτός από τους φορείς που πήραν τον λόγο, στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, τοπικές Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, η ΣΕΑΑΝ και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Σημειώνεται ότι, το σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μετατρέπει το παιδοογκολογικό κέντρο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. και Α. Κυριακού» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”».

Συγκεκριμένα, προβλέπει τη σύσταση του ΝΠΙΔ με την ονομασία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»», στο οποίο θα ενσωματωθεί η σημερινή Ογκολογική Μονάδα Παίδων, που είναι τμήμα του παιδιατρικού Νοσοκομείου «H Αγία Σοφία» αλλά και τμήματά του (το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του νοσοκομείου), όπως και το Ογκολογικό Τμήμα του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και η Μονάδα Ειδικών Θεραπειών Αιματολογίας – Ογκολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

 Παράλληλα, εκχωρεί στο Κέντρο τόσο τον ξενοδοχειακό και ιατρικό εξοπλισμό όσο και τα οικόπεδα του Δημοσίου «κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή».

Όσο για τα έσοδα του Κέντρου, αυτά θα προέρχονται, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, από «τα ημερήσια νοσήλια και οι εισπράξεις από τις σχετικές με το αντικείμενό του ιατρικές πράξεις», ενώ αδιευκρίνιστες μένουν οι σχέσεις εργασίας του προσωπικού.

 Σημειώνεται ότι έχει ανακοινωθεί ότι τι επόμενο διάστημα τα ογκολογικά τμήματα θα διαχωριστούν από τα νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» και θα μετατραπούν σε ΝΠΙΔ με διάταξη που θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή ενώ ήδη ετέθη το σχέδιο νόμου σε δημόσια διαβούλευση.

Αιτήματα των εργαζομενων δεν είναι μόνο να μην περάσει το νομοσχέδιο, αλλά θέλουν ενίσχυση των νοσοκομείων με περισσότερο προσωπικό, αύξηση χρηματοσδότησης και μηχανήματα προκειμένου να λειτουργούν όπως πρέπει για την ασφάλεια της ζωής και την υγεία των μικρών ασθενών.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από την πλευρά του σε πρόσφατη συνέντευξη στην ΕΡΤ, δήλωσε σχετικά ότι μέχρι τώρα υπάρχε ιογκολογική μονάδα και στόχος είναι να γίνει ογκολογικό κέντρο με δική του διοίκηση κα ιμε αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες οι οποίες θα παραμείνουν δωρεάν.

Πηγή : https://tvxs.gr