Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής
Η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, αλλά και ο πολιτικός διάλογος ανάμεσα στην Ρωσία και την ΕΕ καθώς και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρώσου πρόεδρου Πούτιν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Ρώσος Πρόεδρος έρχεται σήμερα το απόγευμα και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ το Σάββατο θα επισκεφτεί το Άγιον Όρος, όπου οι Ρώσοι έχουν επέτειο χιλιετίας μοναστηριακής παρουσίας.

Η επίσκεψη Πούτιν, που γίνεται με αφορμή το αφιερωματικό έτος της Ελλάδας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα έχει υψηλό συμβολισμό για τις αντοχές και την ιδιαιτερότητα της σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πούτιν στην Αθήνα

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που επισκέπτεται ο Ρώσος Πρόεδρος μετά από ένα χρόνο και σε περίοδο κρίσης στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία αποτελεί, σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες, από μόνη της μια σημαντική είδηση.

Τον Ρώσο Πρόεδρο θα συνοδεύει κυβερνητική αντιπροσωπία με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας αλλά και στη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Το γεγονός δε ότι στην αντιπροσωπεία αυτή συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δίνει στις πολιτικές συνομιλίες που θα έχει ο Ρώσος Πρόεδρος στην Αθήνα άλλη βαρύτητα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν η περιφερειακή αστάθεια στην περιοχή, η κατάσταση στην Τουρκία μετά την απομάκρυνση Νταβούτογλου και το ουκρανικό ζήτημα, η εκτόνωση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών και ανάμεσά τους μια Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μια Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό σχετικά με οικονομική συνεργασία καθώς και Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) στα πεδία της Επιστήμης και τεχνολογίας του Τουρισμού και των επενδύσεων.

Στο πεδίο της οικονομικής συνεργασίας οι Ρώσοι αναμένεται να ανανεώσουν το ενδιαφέρον τους για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω Μαύρης Θάλασσας, Ελλάδας και Ιταλίας (South Stream), όπου παρά τις πολύ κακές σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, το ρωσικό ενδιαφέρον για τον αγωγό παραμένει αμείωτο.

Αυτό άλλωστε δείχνει και η συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα. Αναμένεται επίσης και συμφωνία μεταξύ του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου Rosneft και των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία θα προβλέπει ότι τα τελευταία θα εφοδιάζονται με αργό πετρέλαιο από τη Rosneft και θα προμηθεύουν τον ρωσικό όμιλο με διυλισμένα προϊόντα, κυρίως ντίζελ.

Ρωσικό ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας υπάρχει ωστόσο και στον ηλεκτρισμό, ενώ οι Ρώσοι αναμένεται να ανανεώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΣΕ και του ΟΛΘ.

Via : www.real.gr