Νέα δεδομένα δημιουργεί στη ΔΗΜΑΡ η αποχώρηση της Μεταρρυθμιστικής Τάσης και του Σπύρου Λυκούδη, καθώς ενόσω η Αγίου Κωνσταντίνου ακόμη κρατά αμφίθυμη στάση για την προεδρική εκλογή, η διάσπαση του κόμματος σπρώχνει τον Φώτη Κουβέλη προς… τα αριστερά.

lik

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η αποχώρηση του κ. Λυκούδη και των «μεταρρυθμιστών» ήταν προεξοφλημένη, ενώ και η ίδια η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ είχε κατηγορήσει δημοσίως την Μεταρρυθμιστική Τάση ότι «υπηρετεί άλλο πολιτικό σχέδιο». Υπ’ αυτή την έννοια, η διάσπαση της ΔΗΜΑΡ -που επισημοποιήθηκε χθες, με την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Επικρατείας του κόμματος- είναι μεν επώδυνη, ωστόσο σηματοδοτεί και την λήξη μίας… «εκκρεμότητας» για την Αγίου Κωνσταντίνου: μίας εκκρεμότητας, η οποία καλλιεργούσε εικόνα εσωστρέφειας και διχασμού ήδη από τον Ιούνιο του 2013, όταν ο Φώτης Κουβέλης αποφάσισε την αποχώρηση από την κυβέρνηση, και παροξύνθηκε μετά το αλγεινό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, στις 25 του περασμένου Μαΐου.

 Διαχωριστική γραμμή

Βεβαίως, η αποχώρηση της Μεταρρυθμιστικής Τάσης δεν σηματοδοτεί το τέλος των εσωκομματικών προβλημάτων. Στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ έχει ήδη δημιουργηθεί ένα μπλοκ βουλευτών (Μαρία Γιαννακάκη, Μαρία Ρεπούση, Ασημίνα Ξηροτύρη, Γιάννης Πανούσης) που αλληθωρίζουν προς τα αριστερά, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι, ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης του Φώτη Κουβέλη, οι ίδιοι στην προεδρική εκλογή δε θα συμβάλουν στην παράταση του χρόνου ζωής της παρούσης κυβέρνησης.
Ωστόσο, πλέον το εσωκομματικό μέτωπο που «ταλαιπωρεί» τον Φώτη Κουβέλη είναι μόνο ένα. Και κοιτά προς τα… αριστερά. Μ’ άλλα λόγια, η τραυματισμένη από τη διάσπαση ΔΗΜΑΡ οδεύει προς ένα συνέδριο, κατά το οποίο ο Φώτης Κουβέλης θα πιεστεί μόνο προς τα αριστερά, από αρκετούς «προεδρικούς», αλλά και από το «Αριστερό Δίκτυο». Και, στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ θεωρείται δεδομένο ότι αυτή η πίεση θα αποδώσει καρπούς, μετακινώντας την Αγίου Κωνσταντίνου πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και πιο μακριά από τα σενάρια που θέλουν τον Φώτη Κουβέλη να συγκαταλέγεται στον κατάλογο των «υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας». Συν τοις άλλοις, έπειτα από τη χθεσινή διάσπαση, θεωρείται απίθανο να ξανασυναντηθεί η ΔΗΜΑΡ με τους «αποστάτες» Σπύρο Λυκούδη και Βασίλη Οικονόμου στην Κεντροαριστερά. Οι δρόμοι των δύο πλευρών θα παραμείνουν χωριστοί και, ως εκ τούτου, το ίδιο ισχύει και για τη γενικότερη σχέση Κεντροαριστεράς-ΔΗΜΑΡ…

Via : www.matrix24.gr