dimotologio-lixiarxeio

της Δήμητρας Καδδά

Εθνικό Ληξιαρχείο,  Κτηματολόγιο,   Ηλεκτρονικό Εισιτήριο στον OAΣA   και Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πληροφοριακό Σύστημα του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). Ο λόγος για τέσσερα μόνο από τα 16 συνολικά  «έργα  προτεραιότητας» του ΕΣΠΑ που δεν θα γίνουν, τουλάχιστον σε αυτή την προγραμματική περίοδο, καθώς ήταν και παρέμειναν «κόκκινα» λόγω καθυστερήσεων. Έχουν μηδενικές δαπάνες, και στα πιο πολλά δεν υπάρχουν καν συμβάσεις…

Κάποια εξ αυτών είναι έργα κρίσιμα  για λόγους ασφάλειας (σημ. σάλο σε διεθνές επίπεδο έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες το θέμα των «μαϊμού»  ληξιαρχικών πράξεων γέννησης το οποίο πλέον ερευνάται,  αλλά προφανώς δεν μπορεί άμεσα να διορθωθεί με ενιαία προσβάσιμο και ελέγξιμο πληροφοριακό σύστημα…), διαφάνειας, αλλά και προώθησης των λεγόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (σημ. το πολύπαθο Κτηματολόγιο) που η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει αντί για τα «οριζόντια» μέτρα…

Τα υπόλοιπα έργα που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι υποδομές μικρές και μεγαλύτερες: μεταξύ αυτών  η οδική Σύνδεση της περιοχής Ακτίου με το Δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου,  ο νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας: Γ΄ Φάση,  η αποπεράτωση προαστιακού σιδηρόδρομου Αττικής: τμήμα Πειραιάς – 3 Γέφυρες,  ο σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α) Βορειοδυτικού Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης,  η επαναδημιουργία Λίμνης Κάρλας.

Έχουν συνολικό προϋπολογισμό 711 εκατ. ευρώ, έχουν συναφθεί συμβάσεις για  307,9 εκατ. ευρώ και έχουν γίνει δαπάνες  86,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή για το  12,2% του συνόλου των κονδυλίων που  είναι  επιλέξιμα από το ΕΣΠΑ (βλέπε πίνακα).

Η «είδηση» ήρθε χθες στη δημοσιότητα με την ανακοίνωση της έκθεσης της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα. Αναφέρεται ότι  σύμφωνα με πληροφορίες έως  τις αρχές Σεπτεμβρίου τα 30 από τα 181 έργα προτεραιότητας έχουν ολοκληρωθεί (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 438 εκατ. ευρώ), τα 83 έργα υλοποιούνται εντός του χρονοδιαγράμματος (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 3 εκατ. ευρώ).

Για  τα  52 έργα στα οποία περιλαμβάνονται  και τα λεγόμενα «μεγάλα οδικά έργα» αλλά και οι χρηματοδοτήσεις προς μικρομεσαίους απαιτείται επιτάχυνση (συνολικός συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 7.334 εκατ. ευρώ), ενώ  για «14 έργα δεν υπάρχει πιθανότητα να ολοκληρωθούν (συνολικός  συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 711 εκατ. ευρώ), ενώ «2 έργα ακυρώθηκαν (συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός 2 εκατ. ευρώ)» Σημειώνεται ότι στα τελευταία περιλαμβάνεται και ο σύμβουλος πάταξης της φοροδιαφυγής…

Πλέον, δεδομένου ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει περικοπεί πάνω από 10 φορές από το 2010 και μετά για να καλυφθούν «τρύπες» στον προϋπολογισμό, μηδενίζοντας σχεδόν την εθνική συμμετοχή σε έργα του ΕΣΠΑ και τα καθαρά εθνικά έργα,  η λύση είναι να ενταχθούν τα «κόκκινα» έργα στο ΕΣΠΑ 2, το οποίο τελεί υπό διαμόρφωση για να αρχίσει να «τρέχει» από το 2014…

Τι γίνεται με το Εθνικό Ληξειαρχείο

«Το έργο έχει οριακό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ως προς την καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» με βάση τους συνήθης χρόνους ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανάθεσης. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες, εκ των προτέρων προσδιορισμός προθεσμιών σε όλα τα διοικητικά βήματα και κλιμάκωση των κινδύνων σε όλα τα επίπεδα, έγκαιρα» αναφέρεται στην επίσημη καρτέρα του έργου που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012.

Αφορά στην «δημιουργία υποδομής του Εθνικού Ληξιαρχείου για την καταγραφή και παρακολούθηση όλων των νέων ληξιαρχικών πράξεων, καθώς και της πλειοψηφίας των υφιστάμενων ληξιαρχικών πράξεων των ληξιαρχείων της χώρας». Δικαιούχος Φορέας είναι η: Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

Τo έργο αφορά στην δημιουργία υποδομής Εθνικού Ληξιαρχείου, όπου θα καταγράφονται, θα μεταβάλλονται και θα παρακολουθούνται με σύγχρονο και συστηματικό τρόπο όλες οι νέες ληξιαρχικές πράξεις που δηλώνονται / δημιουργούνται στα τοπικά Ληξιαρχεία καθώς και η πλειοψηφία των υφιστάμενων ληξιαρχικών πράξεων των ληξιαρχείων της χώρας. Αποτελείται από μία σειρά υποέργων.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στόχος της έργου είναι:

– Η ενοποίηση των ληξιαρχικών στοιχείων και των στοιχείων δημοτικής κατάστασης των Πολιτών και η δημιουργία κατά το δυνατόν, πλήρους, επικαιροποιημένου και απαλλαγμένου από λάθη Μητρώου Πολιτών, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω αξιοποίησή του από Φορείς της Δημόσιας Διοίκησης (Φορείς Διαλειτουργικότητας).

– Η υλοποίηση όλων εκείνων των προαπαιτούμενων που θα οδηγήσουν στην πλήρως αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική έκδοση αντιγράφων Ληξιαρχικών Πράξεων ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ, ΓΑΜΩΝ, ΘΑΝΑΤΩΝ  από τα Ληξιαρχεία, του ίδιους τους Πολίτες αλλά και Φορείς Διαλειτουργικότητας ενώ θα δημιουργηθούν υποδομές που θα δώσουν τη δυνατότητα σε  φορείς διαλειτουργικότητας να αντλούν τις σχετικές με τα προαναφερθέντα αντίγραφα ληξιαρχικών  πράξεων πληροφορίες, ώστε σταδιακά να οδηγηθούμε στην κατάργησή έκδοσής αυτών των αντιγράφων.

Ο  προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης είναι 41,9 εκατ ευρώ, σύμφωνα πάντα με τα επίσημη στοιχεία, οι συμβάσεις είναι μηδενικές, το ίδιο και οι δαπάνες. Ημερομηνία λήξης του έργου είναι το τέλος του 2015.

Προβλέπεται η  ανάπτυξη κεντρικής υποδομής Εθνικού Ληξιαρχείου η  μηχανογράφηση Ληξιαρχείων και  η ψηφιοποίηση Ληξιαρχικών Πράξεων. Επίσης  υποστηρικτικές Δράσεις προς τις ομάδες καταχώρησης των Αναδόχων και Δράσεις Ενσωμάτωσης.

Via : www.capital.gr