Από τον Βασίλη Γαλούπη

Κρατήστε κλειστό το στόμα σας, αλλιώς δέκα χρόνια στα μπουντρούμια! Ύστατος αγώνας από τη φαμίλια Μητσοτάκη να επιβληθεί σιωπή και να μη μάθει κανείς την αλήθεια

Οι λέξεις ήταν βγαλμένες από άλλες εποχές. Ζυγισμένες μία προς μία για να ακουστούν ακριβώς όπως η ίδια ήθελε να τις πει. Για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία στο μήνυμα που ήθελε να περάσει η Ντόρα Μπακογιάννη: Οποιος από την πρωθυπουργική ΕΥΠ τολμήσει να σπάσει την ομερτά για την υποκλοπή Ανδρουλάκη θα μπει στο μπουντρούμι για 10 χρόνια.

Οι δηλώσεις της Μπακογιάννη «πάγωσαν» το πανελλήνιο. Μας γύρισαν σε άλλες δεκαετίες και αιώνες. Η χώρα μας σέρνεται σε μια ανυπόφορη κατάντια για να μη βρεθεί μπροστά στις ευθύνες του ο «γυμνός» από δικαιολογίες και άλλοθι Κ. Μητσοτάκης.

Ένας ολόκληρος στρατός ανθρώπων, από την αδερφή του, κάποιους υπουργούς και στελέχη της προσκολλήσεως μέχρι τα τρολ και όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, δίνει τον ύστατο αγώνα να επιβληθεί σιωπή και να μη μάθει κανείς την αλήθεια. Διότι προφανώς, αν πληροφορηθεί το κοινό τι πραγματικά συνέβη, θα πέσει σε μια νύχτα η κυβέρνηση.

Είπε επί λέξει η Μπακογιάννη μιλώντας για την υποκλοπή Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ: «Υπάρχουν προβλήματα στο να βγούνε όλα. Γιατί υπάρχουν προβλήματα στο να βγούνε όλα; Διότι αυτός ο οποίος θα τα πει πάει για κακούργημα. Διότι, αν παραβιαστεί το απόρρητο, αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε 10 χρόνια φυλακή. Και, όπως καταλαβαίνετε, δεν βλέπω κανέναν να έχει διάθεση να πάει 10 χρόνια φυλακή».

Στο Χόλιγουντ τα έχουμε δει αυτά στις ταινίες του «Νονού». Στον πραγματικό κόσμο, όμως, κι εν έτει 2022 μόνο στη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε, μάλιστα μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, να εκτοξευθεί μια τέτοια ωμή απειλή για πολυετή φυλάκιση σε όποιον τολμήσει να πει την αλήθεια.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι κάποια χθεσινή πολιτικός ούτε κάποια τυχαία βουλευτής, που δεν ξέρει τι λέει και πώς να χρησιμοποιήσει τα λόγια της. Είναι το απόλυτα έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ. και, πρακτικά, ο πιο ισχυρός πόλος όλης της οικογένειας Μητσοτάκη. Εν γνώσει της έπαιξε ένα από τα πιο σκληρά και παλιά χαρτιά που χρησιμοποιούνταν στα υπό κατάρρευση καθεστώτα αραχνιασμένων δεκαετιών. «Ή το βουλώνεις ή φυλακή» εκβίαζαν τα καθεστώτα με μαφιόζικη ρητορική, όταν μπροστά στον κίνδυνο έπεφταν οι μάσκες.

Το μόνο που μπορεί να αναρωτηθεί κανείς με τη σοκαριστική και «βίαιη» τοποθέτησή της είναι αν η Μπακογιάννη μίλησε περισσότερο ως βουλευτής της Ν.Δ. ή ως φαμίλια. Η αγωνία της είναι να μη συρθεί και ο αδερφός της έως την πύλη του Ειδικού Δικαστηρίου, όπως ο πατέρας της και παραλίγο η ίδια; Ενας «λεκές» που έχει μείνει από το 1990-1993 και που τώρα μεγαλώνει συνολικά για τις διακυβερνήσεις Μητσοτάκηδων.

Η ομερτά «πέρασε» και στην εξεταστική της Βουλής. Ούτε από εκεί ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί τι ακριβώς συνέβη. Ολα θα γίνουν με κλειστές πόρτες, σαν να μην πληρώνονται οι βουλευτές και οι υπάλληλοι της ΕΥΠ από τον λαό. Σαν να μην είναι δημοκρατικό καθήκον τους να διερευνούν οι μεν και να λογοδοτούν οι δε για να κρίνουμε αν λειτουργούν νόμιμα ή παράνομα. Και προς όφελος της δημοκρατίας και της εθνικής ασφάλειας ή προς όφελος του ίδιου του πρωθυπουργού.

Αντίθετα, η επιτροπή της Ε.Ε. που θα διερευνήσει την υπόθεση υποκλοπών της Ελλάδας για το Predator, αρχής γενομένης σήμερα με τον δημοσιογράφο Κουκάκη, θα προβάλλει ζωντανά όλη τη διαδικασία. Προφανώς, η Ε.Ε. δεν έχει τις… δημοκρατικές αγωνίες της Ντόρας.

Σε μια εποχή που η χώρα μας γίνεται ρεντίκολο παγκοσμίως, με τα ξένα ΜΜΕ να αποκαλούν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας «υποκλοπέα» για τις μεθοδεύσεις του, η βουλευτής αδερφή του επιλέγει με «βίαιο» λεκτικό και «προειδοποίηση» για καταδίκες να απειλήσει χωρίς περιστροφές με φυλακή όποιον δεν «ράψει» το στόμα του.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έχουν από χθες κάθε λόγο να νιώθουν ότι εκβιάζονται στυγνά. Μάλιστα, ότι τελούν υπό επίσημο εκβιασμό. Είναι δεδομένο ότι η οικογένεια Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να ρίξει την Ελλάδα σε δημοκρατικό κώμα…

Και το ερώτημα είναι πού τελειώνει το κράτος και πού αρχίζει η φαμίλια Μητσοτάκη; Σε ποιον ανήκουν οι θεσμοί, όπως της Βουλής και της Δικαιοσύνης; Σε μια οικογένεια που δρα με τον ίδιο τρόπο εδώ και δεκαετίες ή στη χώρα; Και, αλήθεια, φυλάκιση προβλέπεται μόνο για όποιον σπάει το απόρρητο ή και για όσους το επικαλούνται για απόκρυψη της αλήθειας, παρακώλυση της Δικαιοσύνης, καταπάτηση της ιδιωτικής ζωής και των ανθρώπινων δικαιωμάτων;

Πηγή : https://www.dimokratia.gr