Στον αντίποδα της προέδρου Παναγιώτας Γιούπη, που έκρινε αθώο για όλες τις κατηγορίες τον καταδικασμένο πλέον βιαστή ανηλίκων Δημήτρη Λιγνάδη, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για το σκεπτικό της απόφασής της, μια άλλη λειτουργός της Δικαιοσύνης, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ αναλαμβάνει να σώσει τη χαμένη τιμή της.

Δεν πέρασε ένα 24ωρο από την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που άφησε ρωγμές στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα στο τρόπο άσκησή της από την πρόεδρο της δίκης.

Στον αντίποδα της προέδρου Παναγιώτας Γιούπη που έκρινε αθώο για όλες τις κατηγορίες τον καταδικασμένο πλέον βιαστή ανηλίκων Δημήτρη Λιγνάδη, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για το σκεπτικό της απόφασής της, μια άλλη λειτουργός της Δικαιοσύνης, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ αναλαμβάνει να σώσει τη χαμένη τιμή της.

Με επείγουσα παραγγελία, ζήτησε να της διαβιβαστεί η απόφαση και τα πρακτικά του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση στην Εισαγγελία Εφετών. Η εξαιρετικά έμπειρη και αδιάβλητη εισαγγελέας Μαρία Γκανέ, σύζυγος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Ασπρογέρακα, ζήτησε ακόμα, από τον εισαγγελέα της έδρας Κωνσταντίνο Κούντρια, να της διαβιβάσει αναφορά, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι προτάσεις του επί της ενοχής, των ποινών και της αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη, οι αποφάσεις και οι μειοψηφίες τους.

Σκοπός είναι να μελετηθεί αν αξιολογήθηκε σωστά το αποδεικτικό υλικό και αν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των δικαστών τόσο για την αθώωση του σκηνοθέτη για τον ένα από τους δυο βιασμούς, όσο και για τις ποινές που επιβλήθηκαν για τους δύο άλλους.

Η Εισαγγελία θα εξετάσει όλα τα στάδια της διαδικασίας που ακολουθήθηκε μέχρι και την έκδοση της απόφασης.

Είχε κατατεθεί προσφυγή για την άρνηση 

Να σημειώσουμε ότι ο συνήγορος υπεράσπισης του Α., Γιάννης Βλάχος, είχε προσκομίσει υλικό στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με φωτογραφίες που είχε κατασχέσει η ΕΛ.ΑΣ. από το κινητό τηλέφωνο του κατηγορούμενου και αποδείκνυαν το αντίθετο από την κατάθεση του μάρτυρα υπεράσπισης  Διονύση Παναγιωτάκη, ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν έκανε παρέα με ανηλίκους.

Ωστόσο η πρόεδρος της έδρας, Παναγιώτα Γιούπη, δεν έκανε δεκτή τη χρήση των φωτογραφιών, με αποτέλεσμα ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής να καταθέσει προσφυγή στο δικαστήριο κατά της άρνησης. Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης σημείωσε ότι οι φωτογραφίες δεν σχετίζονται με την κατηγορία και δεν έχει νόημα να αναγνωστούν.

Το δικαστήριο έχει κάνει δεκτές φωτογραφίες που έχει προσκομίσει η υπεράσπιση από τη μετέπειτα ζωή των μηνυτών, οι οποίες προφανώς θεωρήθηκε ότι έχουν σχέση με την κατηγορία, αν ήταν φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πολλά χρόνια μετά το βιασμό που καταγγέλλουν οι μηνυτές και αφορούν την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα ή την προσωπική τους ζωή.

Αυτές τις φωτογραφίες είχε επικαλεστεί και ο μάρτυρας του Λιγνάδη για να μιλήσει για «βίζιτες». Η προσφυγή του Γιάννη Βλάχου ώστε να συμπεριληφθούν στο αναγνωστέο υλικό τόσο αυτές όσο και μηνύματα που υπήρχαν στο κινητό του, που αποδείκνυαν ότι μιλούσε με ανήλικα παιδιά μέχρι και πριν την προφυλάκισή του, είχε απορριφθεί.

Σύντομα η έκδοση της απόφασης

Η έρευνα θα ολοκληρωθεί σε δέκα ήμερες και στοχεύει να μελετήσει την ορθότητα της αθωωτικής απόφασης για τον βιασμό του Α. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι υπόθεσή του ήταν εκείνη πάνω στην οποία βασίστηκε η προφυλάκιση του Λιγνάδη, αφού η ανακρίτρια έκρινε ότι υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής, που τυποποιούν το αδίκημα του βιασμού και μάλιστα κατά συρροή. Σημείωνε μάλιστα ότι από τον τρόπο τέλεσης των αδικημάτων -τα οποία περιγράφονται στο ένταλμα- «καταδεικνύεται η εμμονή, η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και η σταθερή εγκληματική ροπή του κατηγορουμένου στην τέλεση συναφών αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας». Και έκανε λόγο για «συγκεκριμένη μεθοδολογία και συστηματική προσέγγιση των δύο ανηλίκων αιγυπτιακής καταγωγής, την εμμονή του στην καλλιέργεια των κατάλληλων συνθηκών σε ιδιωτικούς χώρους φυσικής του εξουσίασης, την δημιουργία αρχικά κλίματος εμπιστοσύνης, καθώς εκμεταλλευόταν αφενός τη δική του κοινωνική αναγνώριση και επαγγελματική καταξίωση, αφετέρου την έλλειψη σταθερού οικογενειακού περιβάλλοντος και την εσωτερική επιθυμία των παθόντων για κοινωνική αναβάθμιση και ενασχόληση με τον χώρο του θεάματος, με απώτερο στόχο την τέλεση των ανωτέρω πράξεων, με άσκηση σωματικής βίας ή περιαγωγής των παθόντων σε κατάσταση αναισθησίας. Κρίνεται δε, ότι εάν αφεθεί ελεύθερος θα τελέσει νέα αδικήματα. Γεγονός που συνάγεται από τα περιστατικά της προηγούμενης ζωής του, τα οποία αφορούν στην αδιάλειπτη επιθυμία του για ικανοποίηση με καθ’ οιονδήποτε τρόπο της γενετήσιας ορμής του με ανήλικα, κυρίως άρρενα άτομα, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους».

Πηγή : www.2020mag.gr