Τις κυβερνητικές αστοχίες θα πληρώσουν, ακόμη μία φορά, οι καταναλωτές

Τις κυβερνητικές αστοχίες θα πληρώσουν, ακόμη μία φορά, οι καταναλωτές

ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ 500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

του Ν. ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μισό δισ. ευρώ ή 497 εκατ. ευρώ παραπάνω προβλέπεται ότι θα πληρώσουν συνολικά για «πράσινους φόρους», μέσα από τα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι καταναλωτές ρεύματος σε ενάμιση χρόνο και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν άλλες αυξήσεις στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Είναι το ίδιο τέλος με το οποίο έγιναν οι κρυφές αυξήσεις στο ρεύμα στο τέλος Ιουλίου.

Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο 2014 οι καταναλωτές θα καταβάλουν για το ΕΤΜΕΑΡ 497 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ανεξάρτητου λειτουργού ενέργειας ΛΑΓΗΕ, ο οποίος διαχειρίζεται το λογαριασμό, μέσω του οποίου εξοφλούνται οι παραγωγοί από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή οι παραγωγοί με αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα.

Ο λογαριασμός αυτός είναι ελλειμματικός και οι πληρωμές γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Ομως, ακόμη και με τα μέτρα που ελήφθησαν και θα κοστίσουν στους καταναλωτές περί τα 497 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014, η ψαλίδα δεν κλείνει, ενώ τρόικα και Γερμανοί πίεσαν και επέβαλαν στην κυβέρνηση πως το έλλειμμα θα κλείσει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ας σημειωθεί ότι όλοι αυτοί οι υπολογισμοί έχουν γίνει περιλαμβάνοντας το ένα ευρώ μηνιαίως ανά λογαριασμό από το τέλος ΕΡΤ, με το ΛΑΓΗΕ να σημειώνει πως μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ξεκαθαρίσει το θέμα. Ετσι κι αλλιώς πρόκειται για ποσό που πληρώνουν οι καταναλωτές και ο ΛΑΓΗΕ υπολογίζει ότι θα συνεχίσουν να το πληρώνουν με κάποιον τρόπο και θα συνεχίσουν να το εισπράττουν οι παραγωγοί ρεύματος από ΑΠΕ.

Τρύπα 660 εκατ.

Με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, απαιτούνται επιπλέον έσοδα 660 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό για να ισοσκελιστεί το σωρευτικό έλλειμμα στο τέλος του 2014. Ποσό το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν, από κοινού, καταναλωτές και παραγωγοί ΑΠΕ, οι οποίοι καταβάλλουν εισφορές για να αναπληρωθεί το κενό του λογαριασμού.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» που έχουν καταγραφεί, η τρόικα απέσπασε τον Ιούλιο σε συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ νέα δέσμευση για σταδιακή αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, ανά εξάμηνο, μέχρι το τέλος του 2014. Οι καταναλωτές εκτιμάται ότι θα καλύψουν κι ένα μέρος από τα εναπομείναντα 660 εκατ. ευρώ.

Ομως, απομένει ένα μεγάλο μέρος και για τους παραγωγούς των ΑΠΕ που θα κληθούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους. Θα «κουρευτούν» δηλαδή οι εισπράξεις τους. Και γίνεται σφαγή για το ποιος θα πληρώσει και ποιος θα περισώσει ό,τι μπορεί.

Η αιτία είναι το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που πρόκειται να κατατεθεί πριν από το τέλος του μήνα και καθώς πλησιάζουν οι μέρες και οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους, τα πράγματα αρχίζουν να αγριεύουν.

Ουσιαστικά οι προτάσεις των παραγωγών ρεύματος με αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά πάρκα είναι ότι το μεγαλύτερος μέρος πρέπει να κληθούν να καλύψουν οι παραγωγοί των φωτοβολταϊκών.

Η αλήθεια είναι ότι οι τελευταίοι έχουν πάντα το ακριβότερο τιμολόγιο και τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με τους στόχους που είχαν μπει για το ποσοστό ρεύματος που θα παρήγε κάθε κατηγορία. Εχουν ήδη δυναμικό που αντιστοιχεί στο 50% του συνόλου όλων των ΑΠΕ.

Via : www.enet.gr