Νέο πολιτικό στίγμα εκπέμπει με την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης της Αλβανίας ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός Έντι Ράμα, καθώς μειώνει τον αριθμό των υπουργών σε 13, με έξι γυναίκες, ενώ καταργεί το υπουργείο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και δημιουργεί νέο υπουργείο Αποδήμων.

Πρόκειται για ένα σαφώς πιο συντηρητικό σχήμα, παρά την παρουσία 6 γυναικών, μεταξύ των οποίων και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός. Η κατάργηση του υπουργείου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, που αποτελεί σχεδόν προαπαιτούμενο για την πορεία ένταξης στην ΕΕ, καθιστά σαφή την αλλαγή στρατηγικής, ενώ η δημιουργία υπουργείου Αποδήμων αποτελεί ένδειξη της επιμονής στην εθνικιστική πολιτική.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 13 υπουργούς, 11 εκ των οποίων θα έχουν χαρτοφυλάκια, ενώ οι δύο θα είναι άνευ. Το εξερχόμενο υπουργικό συμβούλιο περιελάμβανε 19 υπουργούς, οι 16 εκ των οποίων είχαν χαρτοφυλάκια και οι τρεις ήταν άνευ.

Ο Ράμα ανακοίνωσε επίσης τον ανασχηματισμό βασικών υπουργείων.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που ανακοίνωσε ήταν η διάλυση του υπουργείου ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Παράλληλα, δημιουργήθηκε ένα νέο κρατικό υπουργείο για την υποστήριξη των Αλβανών που ζουν εκτός των εθνικών συνόρων, υπό τη διεύθυνση του πρώην πρωθυπουργού Παντελή Μάικο.

Δημιουργήθηκε ένα νέο υπουργείο για την προστασία των επιχειρηματιών, το οποίο θα διοικείται από τον σημερινό επικεφαλής του Οργανισμού Επιστροφής και Αποζημίωσης Ακινήτων, Sonila Qato.

Η νέα ομάδα θα αναλάβει την επίσημη εντολή στα μέσα Σεπτεμβρίου μετά τη σύσταση του νέου κοινοβουλίου.

Ωστόσο, ο πυρήνας του υπουργικού συμβουλίου δεν άλλαξε ούτε σε δομή ούτε σε όνομα. Ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμίρ Μπουσάτι διατήρησε τη θέση, ενώ ο Φατμίρ Ξαχάιτ παρέμεινε υπουργός εσωτερικών και ο Αρμπέν Αχμέτι επικεφαλής του ρόλου του υπουργού Οικονομικών. Αυτό το υπουργείο θα εποπτεύει επίσης την οικονομία.

Το υπουργείο Παιδείας θα εξακολουθήσει να διευθύνεται από την Lindita Nikolla και θα απορροφήσει επίσης τα υπουργεία Αθλητισμού και Νεολαίας. Το Υπουργείο Υγείας θα αναλάβει επίσης την ευθύνη για την κοινωνική φροντίδα και θα είναι επικεφαλής της Orgerta Manastirliu.

Το υπουργείο ενέργειας θα συγχωνευθεί με το υπουργείο υποδομών, το οποίο θα διαχειρίζεται ο Damian Gjiknuri. Το υπουργείο πολιτισμού θα διευθύνει η Μιρέλα Κμμπάρο. Η Etilda Gjonajt θα είναι επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το Υπουργείο Άμυνας θα διευθύνεται από την Olta Xhacka.

Ο νέος Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Νίκο Πελέσι, ενώ ο Μπλέντι Κλόσι θα είναι υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος.

Ο Ράμα είπε ότι οι λέξεις-κλειδιά της νέας κυβέρνησής του θα είναι δουλειά και ευημερία.

Για πρώτη φορά στα 25 χρόνια πλουραλιστικής αλβανικής ιστορίας, όλοι οι υπουργοί ανήκουν στο ίδιο κόμμα και χωρίς κυβερνητικές συμμαχίες, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα ελέγχει 74 από τις 140 έδρες του κοινοβουλίου.

πηγή: crisismonitor.gr