ΡΕΒΕΛΙ ΜΑΡΚΟ 16.8.JPG

Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο

«Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η διαδικασία της δημιουργίας του ενωτικού πολιτικού υποκειμένου της ιταλικής Αριστεράς με στόχο την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας στην Ευρώπη στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, τους οποίους δεν πρέπει να αφήσουμε μόνους μετά τις μεγάλες μάχες που έδωσαν για όλους εμάς τους ευρωπαϊκούς λαούς» τόνισε στην «Αυγή» ο καθηγητής και διανοούμενος τις ιταλικής Αριστεράς Μάρκο Ρεβέλι.

* Ο Ρέντζι φαίνεται ότι συνεχίζει ακάθεκτος τις αντιμεταρρυθμίσεις του με νέες περικοπές στην Υγεία και τα συνταγματικά δημοκρατικά δικαιώματα…

Η κυβέρνηση Ρέντζι σχηματίστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο. Δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για τη φύση της. Η υποκρισία έφθασε στο τέλος της. Τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιεί τους τελευταίους εκβιασμούς για να περάσει αυταρχικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις με την κατάργηση της εκλεγμένης από τον λαό Γερουσίας. Οι καλύτεροι συνταγματολόγοι μάς προειδοποίησαν ότι σε συνδυασμό με την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο Ρέντζι θα καταφέρει ένα τεράστιο χτύπημα στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία μεταφέροντας την εξουσία από το Κοινοβούλιο με απόλυτο σχεδόν τρόπο στην εκτελεστική εξουσία, δηλαδή στην κυβέρνησή του.

Στο κοινωνικό επίπεδο αναδεικνύεται με τον πιο κλασικό και τραγικό τρόπο ο ταξικός χαρακτήρας της πολιτικής της κυβέρνησής του. Οι θέσεις εργασίας δεν αυξάνονται, όπως είχε υποσχεθεί, διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις. Αντίθετα τον τελευταίο μήνα είχαμε άνοδο του αριθμού των ανέργων. Τα εισοδήματα από την εργασία συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ την ίδια στιγμή προχώρησε σε μεγάλες περικοπές στην Υγεία ξεκινώντας από το θεραπευτικό τμήμα του συστήματος Υγεία και όχι από το διοικητικό. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να απειλεί τους γιατρούς που δίνουν πολλές συνταγές για φάρμακα, πλήττει θανάσιμα την προληπτική ιατρική και κυρίως τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού, που δεν θα μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές αναλύσεις και εξετάσεις για να προστατεύσουν την υγεία τους. Όλα αυτά γίνονται με έναν πρωτοφανή εκβιασμό εναντίον των γιατρών που γράφουν αναλύσεις και εξετάσεις στους ασθενείς θεωρώντας ότι οι γιατροί αυτοί… πλεονάζουν!

* Υπάρχουν αντιδράσεις εναντίον αυτών των αντιμεταρρυθμίσεων; Είδαμε πριν από λίγο καιρό τους εκπαιδευτικούς να βγαίνουν στους δρόμους…

Ο Ρέντζι έπληξε τις δύο κοινωνικές κατηγορίες που αποτελούσαν το πιο προοδευτικό τμήμα του εκλογικού σώματος της Αριστεράς, τον κόσμο της εργασίας με τον Jobs Act και τη Παιδεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν ένα από τα πιο προωθημένα και κοινωνικώς συνειδητά τμήματα της κοινωνίας μας και με την προσωπική εθελοντική τους συνεισφορά κρατούσαν στα πόδια του το σχολικό σύστημα. Ταπεινώθηκαν σκληρά και βάναυσα, ενώ ο νόμος εναντίον τους πέρασε με τη γνωστή για το Ρέντζι πρακτική της ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνησή του.

Με το άνοιγμα των σχολείων θα συνεχιστούν οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, ενώ το φθινόπωρο προβλέπεται ιδιαίτερα θερμό από τις κινητοποιήσεις και άλλων κοινωνικών κατηγοριών που θα προβάλλουν το αίτημα λαϊκών δημοψηφισμάτων, που αποτελούν ένα πραγματικό όπλο λαϊκής συμμετοχής και ανατροπής από τα κάτω. Τα εργασιακά και η Παιδεία θα αποτελέσουν στόχο του κινήματος διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων εάν καταφέρει να τις περάσει από το κοινοβούλιο. Όλοι οι νόμοι περνούν με την ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς συζήτηση και τροποποιήσεις. Το κοινοβούλιο έχει υποβαθμιστεί.

* Πώς αντιδρά η πολιτική Αριστερά; Είδαμε τους τελευταίους μήνες να αποχωρούν σημαντικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, να καταρρέει η συμμετοχή των μελών του, που υποχώρησαν στις 100 χιλιάδες μόνο, να καταρρέει η εκλογική συναίνεση προ την κυβέρνηση με το μισό εκλογικό σώμα να απέχει…

Καταγράφεται μια τεράστια σιωπηλή φυγή από το Δημοκρατικό Κόμμα στελεχών, μελών και ψηφοφόρων. Τον Μάιο στις μερικές αυτοδιοικητικές εκλογές σε 7 περιφέρειες το Δημοκρατικό Κόμμα έχασε πάνω από 2 εκατομμύρια ψήφους. Έχουν αποχωρήσει γνωστά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά δεν έχει καταγραφεί μια διάσπαση ή ρήξη στο κόμμα. Υπάρχει μια σταδιακή αιμορραγία.

Στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος υπάρχει ένας σχετικός αναβρασμός που οδηγεί σε μια σύγκλιση δυνάμεων, ατόμων, προγραμματικών θέσεων. Υπάρχει μια γενική διάθεση να ξεπεραστεί ο κατακερματισμός, που αποτέλεσε τον αδύναμο κρίκο της ιταλικής εναλλακτικής Αριστεράς και αφαίρεσε αξιοπιστία από τις προτάσεις και τους αγώνες της. Οι συνιστώσες της ιταλικής Αριστεράς συνειδητοποίησαν επιτέλους ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενωτικό πολιτικό εναλλακτικό υποκείμενο με μια κοινή εκλογική πρόταση εναντίον της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης Ρέντζι. Πρέπει να υπάρξει μια διακριτή εναλλακτική πολιτική και ένα εναλλακτικό ενωτικό ψηφοδέλτιο απέναντι στο Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντζι με ξεκάθαρο στόχο να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και όχι μια απλή αντιπολιτευτική μαρτυρία.

Για να κερδίσουμε τη συναίνεση του κόσμου πρέπει να δείξουμε ότι η Αριστερά άλλαξε, ανανεώθηκε, άλλαξε στυλ και τρόπους οργάνωσης, ότι άλλαξε τις εσωτερικές της δυναμικές και κυρίως ότι άλλαξε τις σχέσεις της με τον λαό της. Για πολλά χρόνια στα Αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος υπήρχαν πολλές αριστερές χωρίς λαό, ενώ από την άλλη πλευρά αυξάνονταν οι λαϊκισμοί χωρίς την Αριστερά, όπως το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, η λαϊκιστική ακροδεξιά της Λέγκας του Βορρά και των νεοφασιστών ή ο λαϊκισμός του Ρέντζι, που αποτελεί τον κρατικό λαϊκισμό.

* Έχετε θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία του ενωτικού υποκειμένου;

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει τρομερά, όπως φάνηκε με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσουμε μια διακήρυξή μας και το αργότερο έως τις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η οικοδόμηση του νέου πολιτικού υποκειμένου. Χάρις στην ελληνική κυβέρνηση η Ευρώπη έδειξε το πραγματικό πρόσωπό της. Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του κατάφεραν να κάνουν την Ευρώπη να πετάξει τη μάσκα της και να δείξει τα αποτρόπαια χαρακτηριστικά της και να μας δείξει τι ακριβώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Η Ευρώπη που φανερώθηκε χάρη στον Τσίπρα, οι κανόνες της, η πολιτική της, η ηγεσία της και οι αξίες της είναι ασυμβίβαστες με τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Χάρις στην ελληνική κυβέρνηση έγινε σαφές ότι η Αριστερά δεν μπορεί να ελπίζει σε μια αλλαγή σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε μια ευρωπαϊκή ανατροπή. Η κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας και η ταύτισή του με τις συντηρητικές δυνάμεις επιβάλλει την επιτάχυνση της ανοικοδόμησης μιας νέας ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα έχει στα χαρακτηριστικά της την ανατροπή και την αλλαγή στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μόνη της σε αυτή τη μάχη σώμα με σώμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το Eurogroup και τους τραπεζίτες. Πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι αντιστάσεις της Αριστεράς που έχει μια ευρωπαϊκή προοπτική για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δυνάμεων.

* Ορισμένοι πιστεύουν μέσα στην Αριστερά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί και ότι ίσως είναι καλύτερα να εγκαταλείψει κανείς οργανωμένα ή από μόνος του την Ευρωζώνη…

Η ελληνική κυβέρνηση μας έδειξε ότι πρέπει να δώσουμε τις μάχες μας και όχι να εγκαταλείψουμε τον πόλεμο. Από μόνη της η Αθήνα μας δείχνει ότι πρέπει να ενωθούμε για να κερδίσουμε τόσο τις επιμέρους μάχες όσο και τον πόλεμο. Η Ελλάδα έδωσε μια πρώτη μάχη. Ο πόλεμος συνεχίζεται, αλλά για να κερδηθεί θα πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι μας με στόχους που ενώνουν και κερδίζουν συναίνεση. Η φυγή από το ευρώ μού μοιάζει σαν αναγνώριση της ήττας. Εγώ θέλω να κερδίσω τον πόλεμο μαζί με τους ευρωπαϊκούς λαούς και όχι να επιστρέψω σε υποτιθέμενες λογικές εθνικής κυριαρχίας, όπου μέσα από εθνικές πλέον καταστροφές οι μόνοι κυρίαρχοι θα είναι εκ νέου οι τραπεζίτες, οι κερδοσκόποι και το πολιτικό τους προσωπικό. Το εθνικό πεδίο δεν αποτελεί το χώρο όπου μπορείς να αντέξεις τη συγκεκριμένη σύγκρουση των καιρών μας. Πρέπει να αναμετρηθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κερδίζοντας συναίνεση με ενωτικές, δημοκρατικές, κοινωνικά δίκαιες και αλληλέγγυες προτάσεις.

Συνεπείς κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα τους

«Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» αποτελεί ένα δείγμα μιας διορατικής πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση απέδειξαν ότι χρειάζεται να κάνουμε πολιτική και όχι να εμμένουμε σε κενές ιδεολογικές αναφορές. Στην Ιταλία μας βοήθησαν να θέσουμε το θέμα της ενωτικής δυναμικής της Αριστεράς Από τις πρώτες επαφές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε σαφές ότι η προοπτική της ανατροπής στην Ευρώπη αποτελεί τη μόνη ορατή διέξοδο. Δεν ονομάσαμε τυχαία την εμπειρία μας «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα». Μου φαίνεται ότι δικαιωθήκαμε. Σε αυτό βοηθάει και η συνέπεια με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του συνεχίζουν να αγωνίζονται για να κερδίσουμε τον πόλεμο.

Via : www.avgi.gr