του Χρήστου Φράγκου

Χρήστος ΦράγκουΠυκνώνει ο πολιτικός χρόνος από τα ξημερώματα που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας τις ελληνικές προτάσεις στους Θεσμούς. Οι πιέσεις από Θεσμούς και εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας ακόμα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής εντείνονται, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί με κάθε τρόπο να παρεμβληθεί των πολιτικών διεργασιών το έκτακτο Eurogroup. Το κλίμα δείχνει σημάδια βελτίωσης από τα ξημερώματα οπότε και ο διευθυντής του γραφείου του Ζαν Κωντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι «ικανοποιητικές ως βάση για τη Σύνοδο Κορυφής».

Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση επιτυγχάνει να πιστωθεί την πολιτική πρωτοβουλία για τη σύγκλιση, ενώ παράλληλα κερδίζει τις εντυπώσεις και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας, ανταποκρινόμενος στις επιταγές των καιρών.

Ανοιχτά παραμένουν εν τούτοις τα ζητήματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, στα οποία εντάσσεται η ελάφρυνση του χρέους και η χρηματοδότηση του προγράμματος μέχρι το 2020.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά σε αντάλλαγμα την έξοδο από το πρόγραμμα και την αυτόνομη πορεία μετά το τέλος του 2015, την εξαίρεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι το πρωτοσέλιδο των Financial Times σύμφωνα με το οποίο οι εταίροι και οι θεσμοί ασκούν έντονες πιέσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα για συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Από την άλλη πλευρά, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες δραστηριοποιείται ακόμα έντονα η ομάδα που επιχειρεί να ναρκοθετήσει τη συμφωνία υπό το πέπλο της επιτάχυνσής της.

Πρόκειται για τους ίδιους κύκλους, επισημαίνουν οι πηγές, που διέρρεαν κλίμα δυσαρέσκειας για τη μη έγκαιρη υποβολή των ελληνικών προτάσεων, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλούσε ήδη με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Οι ίδιοι κύκλοι επιχειρούν να «ξεχαστεί» η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν θα είναι ο τελευταίος σταθμός για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, δίνοντας άνεση πολιτικών χειρισμών στους ευρωπαίους ηγέτες.

Υπ αυτό το πρίσμα η προσπάθεια έντασης των πιέσεων για την επίτευξη συμφωνίας εξαντεί τον πολιτικό χρόνο, ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών και οδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε πρόωρο αδιέξοδο, καθώς το Eurogroup και οι θεσμοί δεν έχουν την εξουσιοδότηση για τις πολιτικές παραχωρήσεις που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση.

Μπαράζ συναντήσεων

Με ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού έγινε γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει  συναντήσεις, με τους κορυφαίους παράγοντες των θεσμών, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έχει συγκαλέσει συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ,  η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η συγκεκριμένη συνάντηση θα λάβει χώρα στις 12:00 (ώρα Ελλάδος).

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντ. Τουσκ, ενώ το απόγευμα θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης [Eurozone Summit] με θέμα την Ελλάδα.

Via : www.sofokleousin.gr