η δεκαετία της κρίσης χρέους και των μνημονίων το κυρίαρχο επιχείρημα κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών για να ανεχτούν οι κοινωνίες την οδυνηρή λιτότητα ήταν η σωτηρία των καταθέσεων και η προστασία των αποταμιευτών.

Στην Ελλάδα η διάσωση των τραπεζών που ήταν εκτεθειμένες στο κρατικό χρέος προβλήθηκε ως σωτηρία των μικροκαταθετών, μια και οι μεγαλοκαταθέτες είχαν την ευκαιρία και τους μηχανισμούς να φυγαδεύουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό. Στο όνομα της υποτιθέμενης προστασίας επιβλήθηκαν τα δύο από τα τρία μνημόνια και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων.

Είναι αρκετά πρόσφατο το 2015, όταν από τα διευθυντήρια των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης μέχρι τα εγχώρια κόμματα, τα ΜΜΕ και τις επιχειρηματικές ενώσεις διατυπώνονταν υστερικές προειδοποιήσεις για κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και εξανέμιση των οικονομιών των πολιτών.

Ως γνωστόν η «τρομοκρατία του καταθέτη» ολοκληρώθηκε με την επιβολή των capital controls από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του εκβιασμού που άσκησε στην τότε κυβέρνηση με την πλήρη διακοπή της παροχής ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στο όνομα και πάλι της προστασίας των αποταμιεύσεων η ηγεσία της Ε.Ε., υπό την πίεση της Γερμανίας, επέβαλε την οδηγία bail in, δηλαδή τη διάσωση των τραπεζών με εισφορές των μετόχων, των ομολογιούχων και των μεγαλοκαταθετών.

Αλλά, πάλι υπό γερμανική πίεση, μέχρι σήμερα δεν έχει φτιαχτεί το ταμείο εγγύησης καταθέσεων, για να δώσει μια ελάχιστη αξιοπιστία στους ισχυρισμούς ότι όλα γίνονται με… στοργή για τους αποταμιευτές.

Η έκρηξη του πληθωρισμού αποκαλύπτει την υποκρισία και τη μεγάλη εξαπάτηση των ανυποψίαστων αποταμιευτών -γιατί υπάρχουν και οι υποψιασμένοι, που έχουν τους μηχανισμούς να φυγαδεύσουν τα κεφάλαιά τους σε ασφαλείς και κερδοφόρες εναλλακτικές επενδύσεις- από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες.

Το μεγάλο «κούρεμα» των καταθέσεων γίνεται τώρα. Μέσω του πληθωρισμού που εξανεμίζει πάνω από το 10% των οικονομιών των νοικοκυριών στην Ελλάδα και σε όλη την ευρωζώνη. Μόνο φέτος ο πληθωρισμός θα εξανεμίσει σχεδόν 1 τρισ. ευρώ από τις οικονομίες των 19 χωρών και 20 δισ. από την Ελλάδα, αλλά κανείς δεν λέει λέξη.

Καμιά πρόνοια, καμιά προστασία, καμιά εξαγγελία για ακόμα ένα μεγάλο πλιάτσικο σε βάρος όχι μόνο του δημόσιου πλούτου, αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των νοικοκυριών.

Πηγή:https://www.efsyn.gr