Ακόμη και οι μύθοι πεθαίνουν. Ξαφνικά, ο Λουίζ Λούλα ντα Σίλβα, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας (2003-2011) που έφυγε από την εξουσία με το φωτοστέφανο του ήρωα, δεν είναι πια παρά ένας πολιτικός με σκάνδαλα.

Ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος των Εργαζομένων (ΡΤ), δοξασμένος σε όλο τον κόσμο χάρη στην γοητεία του και την χαρισματικότητά του, αφού έβγαλε τα 40 εκατομμύρια Βραζιλιάνους από τη φτώχεια, προσπαθεί τώρα να αποφύγει τη φυλακή. Αυτό το σενάριο ήταν ως πρόσφατο αδιανόητο, ακόμη και για τους αντιπάλους του.
Το βράδυ της Τετάρτης, στην Βραζιλία έψαχναν να βρουν για ποιόν έγραψαν την εξής φράση: «Στη Βραζιλία όταν ένας φτωχός κλέβει πάει φυλακή αλλά όταν ένας πλούσιος κλέβει γίνεται υπουργός».
Η απάντηση ήταν: για τον Λούλα.

Ο πρώην ηγέτης κατηγορείται ότι δέχτηκε να γίνει υπουργός της «δικής του» προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ ώστε να γλυτώσει από τα νύχια του εισαγγελέα Sérgio Moro, ο οποίος τον κυνηγάει για το σκάνδαλο Petrolão : δηλαδή, για ένα σκάνδαλο κλοπής δημοσίου χρήματος στην εταιρεία Petrobras, την δημόσια εταιρεία πετρελαίου. Ο 70χρονος Λούλα κατηγορείται για αυτή την υπόθεση. Αν όμως γίνει υπουργός δεν θα δικαστεί από τα ποινικά δικαστήρια αλλά από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έχει τη φήμη ότι είναι πιο ευέλικτο και λιγότερο αυστηρό.
Μόλις ανακοινώθηκε ότι πήρε υπουργικό πόστο, τα ΜΜΕ της Βραζιλίας το θεώρησαν πρόκληση, σχεδόν πραξικόπημα. Εξαλλοι οι βραζιλιάνοι κατέβηκαν αμέσως στο δρόμο και φώναζαν:

«Κλέφτη Λούλα, η θέση σου είναι στη φυλακή!».

Αλλά τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, αφού την Τετάρτη ένας δικαστής της Μπραζίλια διέταξε την προσωρινή ακύρωση της τοποθέτησης Λούλα στην κυβέρνηση.

«Χτυπούν οι κατσαρόλες»
Οι ανακριτές που ερευνούν το σκάνδαλο αναφέρουν ότι έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Λούλα επέτρεψε σε εταιρείες να υπερκοστολογίσουν τα συμβόλαιά τους με την Petrobras ώστε να χρηματοδοτούν τον ίδιο και το κόμμα του. Αυτές οι εταιρείες φαίνεται ότι χρηματοδότησαν ένα τρίπατο σπίτι στην παραλία και ένα πολυτελές εξοχικό με πισίνα, παρότι ο Λούλα αρνείται ότι είναι ιδιοκτήτης του. Οι ίδιες εταιρείες έδωσαν μεταξύ 2011 και 2014 πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ στο Ινστιτούτο Λούλα και στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων του πρώην προέδρου της Βραζιλίας. Ένα ποσό από αυτά τα εκατομμύρια κατέληξε σε λογαριασμό εταιρείας που έχει ο ένας από τους γιούς του Λούλα.
Και δεν είναι μόνο αυτά. Ο γερουσιαστής Delcídio do Amaral, πρώην επικεφαλής του κόμματος Λούλα στη Γερουσία, κατηγορεί την νυν πρόεδρο Ρουσέφ ότι προσπάθησε να χειραγωγήσει την δικαιοσύνη. Υπάρχει μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Ρουσέφ και Λούλα η οποία αποκαλύπτει κάτι σκανδαλώδες: ο Λούλα δέχτηκε να γίνει υπουργός στην κυβέρνησή της προκειμένου να προστατευθεί από τον δικαστή Sergio Moro, ο οποίος επρόκειτο να ζητήσει την προσωρινή φυλάκιση του Λούλα και την έναρξη ανακρίσεων για το σκάνδαλο.
Στην εν λόγω τηλεφωνική συνομιλία, που έγινε στις 13:32, την Τετάρτη, η Ντίλμα Ρουσέφ καλεί τον προκάτοχό της, αφού έχουν κανονίσει ήδη ότι θα γίνει υπουργός. Του ανακοινώνει ότι θα του στείλει την επίσημη πράξη διορισμού του στην κυβέρνηση. «Χρησιμοποίησέ την μόνο αν παραστεί ανάγκη» του λέει. Για την αντιπολίτευση, αυτό είναι η απόδειξη ότι ο διορισμός χρησιμεύει μόνο για να επιτραπεί στον Λούλα να αποφύγει τον δικαστή Moro.

Ηδη, από την προηγούμενη, ωστόσο, ο δικαστής της Μπραζίλια είχε ακυρώσει τον υπουργικό διορισμό ενώ στους δρόμους της Βραζιλίας είχε ξεκινήσει για μια ακόμη φορά το panelaço («χτύπημα της κατσαρόλας»), η ιδιότυπη διαμαρτυρία των βραζιλιάνων που κάνουν διαδήλωση χτυπώντας κατσαρόλες.

Η Δεξιά, ενώ στην αρχή ήταν φοβισμένη από το κύρος που είχε ως τότε ο Λούλα, ξαφνικά ξύπνησε. Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Petrobras, αλλά και οι διαδηλώσεις βάζουν φωτιά. Ενας φουσκωτός Λούλα, από πλαστικό 2 μέτρων, ντυμένος με στολή φυλακισμένου εμφανίζεται στις κινητοποιήσεις των πολιτών.

Η αριστερά καταγγέλλει κυνήγι μαγισσών και κατηγορεί την συντηρητική παράταξη ότι θέλει να αποδυναμώσει τον ήρωα Λούλα για να μην είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία το 2018!
«Πλέον, ακόμη και οι θερμοί οπαδοί του Λούλα αμφιβάλλουν» δηλώνει ο αρθρογράφος της Folha de São Paulo. Ο Λούλα, ένα φτωχό παιδί που παρολίγο να πεθάνει από την πείνα, έκανε ολόκληρη την Βραζιλία να ονειρεύεται ότι βρήκε τον ήρωά της. Η ιστορία του είναι αυτή ενός παιδιού που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο για να βοηθήσει τη μητέρα του που μεγάλωνε μόνη της οκτώ παιδιά. Στην αρχή έγινε λούστρος και πουλούσε τσιγάρα στους δρόμους του Σάο Πάολο. Πρώην εργάτης που έχασε ένα δάχτυλο σε μια μηχανή, ο Λούλα έγινε στη συνέχεια συνδικαλιστής ηγέτης που έκανε την στρατιωτική δικτατορία της Βραζιλίας να τρέμει κάτω από τεράστιες κινητοποιήσεις και απεργίες.
Στη συνέχεια έγινε ηγέτης, σίγουρα χαρισματικός, ο οποίος ενσάρκωνε μια Βραζιλία αλληλέγγυα και σταθερή. «Ενας εργάτης που έγινε πρόεδρος, πραγματικά το πίστεψα. Ηταν ένα ρομαντικό όνειρο. Αλλά ο Λούλα χάλασε από τα λεφτά», λένε τώρα οι οπαδοί του.
Με την πλάτη στον τοίχο, το πολιτικό ζώο Λούλα προσπάθησε να γυρίσει την υπόθεση προς όφελός του. Το ένταλμα του δικαστή Sergio Moro εναντίον του, στις 4 Μαρτίου, του επέτρεψε να το παίξει θύμα. «Ενιωσα φυλακισμένος. Αλλά το φίδι δεν έχει πεθάνει» δήλωσε με την βραχνή φωνή του, περιτριγυρισμένος από τους οπαδούς του.

Ο Λούλα δεν είναι ακόμη σίγουρο αν θα καταδικαστεί. «Αν τον συλλάβουν, είναι νεκρός, και θα πάρει μαζί του και το κόμμα του και όλη την Αριστερά» δηλώνει ο αναλυτής Rudá Ricci.

Via : www.iefimerida.gr