Η κοιλάδα του Ευρώτα

Συντάκτης : Τάσος Σαραντής

Eνας καινούργιος δρόμος, στην κυριολεξία ένα πελώριο τείχος από τσιμέντο, μπάζα και άσφαλτο, που δρομολογείται να κατασκευαστεί στο πλατύτερο σημείο της κοίτης του ποταμού Ευρώτα, πρόκειται να επιφέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Ο λόγος για τη νέα γέφυρα που θα συνδέσει τη Σπάρτη με την περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευρώτα, η κατασκευή της οποίας δρομολογείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το έργο θα αποτελείται από έναν δρόμο που θα είναι υπερυψωμένος καθ’ όλο το μήκος του σε ύψος που ξεπερνά τα 7 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους, πλάτους έως 35 μέτρων και μήκους 1.100 μέτρων, και μία τσιμεντένια γέφυρα μήκους 185 μέτρων που θα χτιστεί μέσα στην κοίτη του ποταμού και θα στηρίζεται σε 7 τσιμεντένιες βάσεις.

Το έργο θα κόψει κάθετα ολόκληρη την κοιλάδα του Ευρώτα, την πλατιά χαλικόστρωτη κοίτη, το παρόχθιο δάσος και τους γύρω πορτοκαλεώνες και ελαιώνες.

Αναμένεται να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη μορφολογία και στο οικοσύστημα του ποταμού, θάβοντας οριστικά ένα μεγάλο κομμάτι του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Σπάρτης, ανάμεσα στα δύο ιερά της Ορθίας Αρτέμιδος και το Μενελαίο, ακυρώνοντας οριστικά την επικοινωνία τους μέσα από το φυσικό τοπίο του Ευρώτα.

Πρόκειται για ένα αναιτιολόγητο οδικό έργο, καθώς βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την υπάρχουσα είσοδο της Σπάρτης, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του οποίου έχει απορριφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της Σπάρτης, ενώ στην κατασκευή του έχει αντιδράσει και η τοπική κοινωνία.

Κι ενώ εκκρεμεί εκδίκαση προσφυγής κατοίκων εναντίον της ΜΠΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησε εσπευσμένα στη δημοπράτηση του έργου, με έναν προϋπολογισμό ο οποίος διπλασιάστηκε χωρίς καμιά αιτιολόγηση, φτάνοντας τα 11.420.000 ευρώ, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας.

Ολα αυτά συμβαίνουν όταν η ΜΠΕ που συνοδεύει το έργο είναι για τα… μπάζα, καθώς έχει το μοναδικό προνόμιο να μην αναγνωρίζει καμιά επίπτωση από την κατασκευή του. Ολες οι επιπτώσεις θεωρούνται είτε ανύπαρκτες είτε αμελητέες και αντιστρεπτές.

Εκτός του ότι δεν στηρίζεται σε καμιά πραγματική συγκοινωνιακή μελέτη που να δικαιολογεί ένα τέτοιο έργο, η ΜΠΕ αποφαίνεται ότι εφόσον στην περιοχή «επικρατούν τα ανθρωπογενή οικοσυστήματα», έχουν καταστραφεί ή εξαφανιστεί οι βιότοποι των ειδών του φυσικού οικοσυστήματος.

Και ενώ παρατίθενται κατάλογοι με τα είδη της πανίδας που θεωρεί ότι αποτελούν το οικοσύστημα της περιοχής όπου θα κατασκευαστεί το έργο, σε αυτούς απουσιάζουν όλα τα θηλαστικά, τα ερπετά, τα πτηνά και τα αμφίβια που διαβιούν στον ποταμό και την παρόχθια ζώνη, ενώ δεν αναφέρεται ούτε ένα είδος ψαριού.

Ανεξήγητη επικύρωση

Η διχοτόμηση της κοιλάδας του Ευρώτα όπως προγραμματίζεται να γίνει Φωτορεαλιστική απεικόνιση του έργου από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Γιαξόγλου, όπου φαίνεται πώς θα διχοτομήσει την κοιλάδα του Ευρώτα |

Κι όμως, αυτή η κατ’ επίφαση ΜΠΕ αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, που επικύρωσε την κατασκευή του έργου με την «Εισήγηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (17/6/2013) την οποία υπογράφει η προϊσταμένη του, Αικατερίνη Παπαγιαννοπούλου.

«Η υπηρεσία μας αφού έλεγξε κατά το δυνατόν την αναφερόμενη μελέτη και τις υποβληθείσες ενστάσεις αξιολογώντας και εκτιμώντας ότι: Το έργο χωροθετείται εκτός περιοχής δικτύου Νatura 2000 (εκτός περιοχής προστασίας της φύσης) και δεν υπάρχουν αναφορές για είδη χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή που να συμπεριλαμβάνονται στον κόκκινο κατάλογο και να απειλούνται από την κατασκευή του έργου […], σας ενημερώνει ότι δεν έχει κατ’ αρχήν αντίρρηση με το περιεχόμενο της ΜΠΕ», αναφέρεται στην εν λόγω εισήγηση.

Οσο κι αν δεν είναι εύκολο να προσπεράσει κανείς το γεγονός ότι μια αρμόδια υπηρεσία ελέγχει «κατά το δυνατόν» (;) μια ΜΠΕ, το «Τμήμα Περιβάλλοντος» της Περιφέρειας Πελοποννήσου εμφανίζεται να έχει πλήρη άγνοια στοιχειωδών δεδομένων για το περιβάλλον, για το οποίο είναι αρμόδιο.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι αγνοεί πως στην περιοχή του Ευρώτα διαβιούν 3 ενδημικά είδη ψαριών (Squalius keadicus, Tropidophoxinellus spartiaticus, Pelasgus laconicus), μοναδικά σε όλο τον κόσμο, που περιλαμβάνονται στην παγκόσμια Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ενωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN);

Προσέξτε τα «λακωνικά» ονόματα που τους έχει αποδώσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα (keadicus, spartiaticus, laconicus) για να καταλάβετε το μέγεθος της -επιτηδευμένης ή μη- άγνοιας της αρμόδιας υπηρεσίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η αρμόδια υπηρεσία αγνοεί το γεγονός ότι η βίδρα, ένα σπάνιο και εξαιρετικά απειλούμενο θηλαστικό, που απαντάται ακόμα στον Ευρώτα, βρίσκεται στην ίδια Κόκκινη Λίστα.

* Στο δικτυακό τόπο Avaaz έχει ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών σε ψήφισμα πολιτών που φέρει τον τίτλο «Σταματήστε την καταστροφή του φυσικού και ιστορικού τοπίου του Ευρώτα!».

Via : www.efsyn.gr