​Ούτε για «τραυμαπλάστ» δεν έφτασαν τα 25 δισ. ευρώ που έβαλαν οι Ελληνες φορολογούμενοι στις ελληνικές τράπεζες το 2013, για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες και να «διασώσουν» το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Από τα χρήματα αυτά που επένδυσε πριν από δύο χρόνια το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, έχουν «απομείνει» σήμερα μόλις 3 δισ. ευρώ και πλέον το ελληνικό κράτος ετοιμάζεται να δανειστεί άλλα 20-25 δισ. ευρώ για να ξανασώσει τις τράπεζες στις οποίες είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Η κατάρρευση των τραπεζικών αξιών στο Χρηματιστήριο τους προηγούμενους μήνες, αλλά κυρίως την τελευταία εβδομάδα όταν και εξαϋλώθηκαν εν ριπή οφθαλμού 8 δισ. ευρώ από την εναπομείνασα χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών (από τα 13 δισ. ευρώ υποχώρησε μέχρι τα 4,6 δισ. ευρώ), σήμανε την ολοσχερή απώλεια των χρημάτων που επένδυσαν τόσο οι ιδιώτες επενδυτές πέρυσι (8,3 δισ. ευρώ) όσο κυρίως το ελληνικό κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Από τα 24,9 δισ. ευρώ του 2013, τα οποία επιβάρυναν μέσω δανεισμού το δημόσιο χρέος ώστε να καλυφθούν από το ΤΧΣ οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, της Πειραιώς, της Alpha και της Eurobank, έχουν απομείνει σήμερα στο ΤΧΣ μόλις 3,2 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα τα ρούφηξε όλα αυτά τα χρόνια η απύθμενη μαύρη τρύπα των «κόκκινων» δανείων, της εκροής καταθέσεων, της ύφεσης στην οικονομία και των διαρκών αναγκών σε νέα κεφάλαια.

Αν υπολογίσει κανείς και τα 13,4 δισ. ευρώ που πλήρωσε το ΤΧΣ για τις τράπεζες που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης, εκ των οποίων τα 10,7 δισ. ευρώ χαρακτηρίστηκαν «μη ανακτήσιμα», η ζημιά από το τραπεζικό σύστημα έχει εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα και ακόμη το κοντέρ δεν έχει μηδενίσει.

Θεωρείται βέβαιο ότι τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να ανακτηθούν ποτέ από το ΤΧΣ για δύο λόγους: αφενός γιατί στην κατάσταση που είναι και θα παραμείνουν για πολλά χρόνια ακόμη οι τράπεζες, είναι πρακτικά απίθανο οι τιμές των μετοχών τους να ανέβουν 500% ή 1.000% ώστε να ισοφαριστούν οι απώλειες του Ταμείου.

Και αφετέρου διότι στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης με τους δανειστές, που προβλέπει την παροχή τουλάχιστον 20-25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είτε το Ταμείο θα κληθεί να βάλει τουλάχιστον επιπλέον 10 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός ανάκτησης να ανέβει υπερβολικά, είτε η συμμετοχή του θα υποστεί μεγάλη απίσχνανση εφόσον τις ανάγκες των τραπεζών καλύψουν οι ιδιώτες μέτοχοι.

Αποτιμήσεις

● Στην Εθνική Τράπεζα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε το 2013 περίπου 8,46 δισ. ευρώ. Σήμερα ελέγχει το 57,2% του μετοχικού της κεφαλαίου και η αξία της συμμετοχής του διαμορφώνεται σε μόλις 1,23 δισ. ευρώ. Για τους ιδιώτες επενδυτές που πέρυσι κάλυψαν το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας η αξία της συμμετοχής τους (42,8%) έχει υποχωρήσει σε 930 εκατ. ευρώ.

● Στην Alpha Bank το ΤΧΣ ελέγχει σήμερα το 66,2% του μετοχικού κεφαλαίου και από τα 3,96 δισ. ευρώ που έβαλε το 2013, σήμερα έχει απομείνει 1,09 δισ. ευρώ με βάση τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας. Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν 33,8% των μετοχών και η συνολική συμμετοχή τους αξίζει 557 εκατ. ευρώ.

● Στην Τράπεζα Πειραιώς η αξία της κρατικής συμμετοχής έχει υποχωρήσει δραματικά. Το ΤΧΣ επένδυσε 6,84 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση του 2013, αλλά σήμερα το μερίδιό του (66,2% της τράπεζας) αποτιμάται σε λιγότερα από 600 εκατ. ευρώ. Η συνολική χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας δεν ξεπερνά πλέον τα 890 εκατ. ευρώ μετά την κατάρρευση της περασμένης εβδομάδας όταν και έχασε το 62% της αξίας της. Οι ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο μεγαλοεπενδυτής John Paulson και η αμερικανική Wellington Μanagement, ελέγχουν το 33,1% της τράπεζας και η αξία των μετοχών τους είναι μόλις 295 εκατ. ευρώ.

● Στη Eurobank, τέλος, όπου το κράτος δεν έχει την πλειοψηφία των μετοχών αλλά ελέγχει πλέον το 35,4%, η αξία της συμμετοχής έχει ουσιαστικά μηδενίσει και διαμορφώνεται σε μόλις 307 εκατ. ευρώ, παρότι το 2013 είχε κεφαλαιοποιήσει την τράπεζα με 5,72 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων που ελέγχουν το 64,6% -μεταξύ αυτών η Fairfax Holdings, η Capital Group, κ.ά.- έχει υποχωρήσει επίσης στα 560,5 εκατ. ευρώ.

Via : www.efsyn.gr