της Στέλλας Θεοδώρου

kai-twra-ti-thriler-gia-gera-neura-ews-ti-deutera

Και τώρα; Το ερώτημα, μετά την αποτυχία του χθεσινού Eurogroup, τίθεται επιτακτικά καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά. Υπομονή μέχρι το τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας συνέστησε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση που όπως προβλεπόταν δεν κατέληξε πουθενά παραπέμποντας το ελληνικό ζήτημα στο Εurgroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Ποια είναι τα δεδομένα;

Η ελληνική πλευρά, έχοντας βάλει αρκετό νερό στο κρασί της μετά την περιοδεία των Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έχει απαλείψει από το λεξιλόγιό της την λέξη κούρεμα του χρέους ζητά συμφωνία – γέφυρα διάρκειας έξι μηνών για να καταθέσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξυπηρέτησης του χρέους αλλά και μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη.

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα μη τήρησης των συμφωνηθέντων και δηλώνουν πρόθυμοι να συζητήσουν αλλά με τον όρο ότι η Ελλάδα παραμένει εντός του υφιστάμενου προγράμματος. Αυτό δεν γίνεται δεκτό από την ελληνική πλευρά και αυτός είναι και ο λόγος που η διατύπωση του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος του Eurogroup δεν έγινε δεκτή.

Σύμφωνα με το Reuters και τους FT, το προσχέδιο ανέφερε πως η Αθήνα θα διερευνούσε παράταση και εάν υπήρχε επιτυχία, κάτι τέτοιο θα «γεφύρωνε τον χρόνο» για νέα συμφωνία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, το κείμενο ανέφερε: «Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να εργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τους θεσμούς για να διερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης». Το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση «extend, amend and conclude»(παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση».

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βασίστηκε σε τέσσερις πυλώνες: χρηματοοικονομική σταθερότητα, χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, αναδιάρθρωση του χρέους, με παράλληλη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Εως το Eurogroup της Δευτέρας

Μεσολαβεί η σημερινή άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., η επίσημη πρώτη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν είναι γνωστό εάν θα συναντηθεί κατ΄ιδίαν με την Ανγκελα Μέρκελ. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με άλλους ηγέτες, μεταξύ αυτών ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Το κλίμα είναι βαρύ. Ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στις Βρυξέλλες  με κόκκινες γραμμές και βλέπει την Σύνοδο ως ευκαιρία να αντιληφθούν όλοι οι ηγέτες ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Παρ΄όλα αυτά, η άτυπη αυτή Σύνοδος δεν συγκαλείται για την Ελλάδα αλλά για την τρομοκρατία ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η ουκρανική κρίση.

Εως την Δευτέρα, μεσολαβούν τέσσερα 24ωρα, «σύντομο» χρονικό διάστημα κατά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για μαραθώνιο συνομιλιών. Με δεδομένο όμως ότι όπως είπε ο ίδιος απαιτείται«πολιτική» συμφωνία οι σημερινές επαφές του Αλέξη Τσίπρα θα είναι μια ευκαιρία.

Οι σύμμαχοι της Ελλάδας

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν βρήκε κανέναν σύμμαχο στο Eurogroup. Τυπικά, ναι. Ουσιαστικά όμως κάποιες χώρες διαφοροποιήθηκαν από την σκληρή στάση. Ελαστικότερη εμφανίστηκε η Γαλλία και η Αυστρία που αναγνωρίζουν την λαϊκή εντολή στην Ελλάδα στις δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ. Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ μίλησε για ανάπτυξη. Πιο σκληρή στάση, εκτός από τη Γερμανία, τήρησε η Πορτογαλία αλλά και οι χώρες τις Βαλτικής.

Η κακή εκδοχή

Το ένα σενάριο φέρνει την Ελλάδα προ τετελεσμένων γεγονότων στις 28 Φεβρουαρίου οπότε και λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα. Καμία από τις δύο πλευρές δεν υποχωρεί από τις κόκκινες γραμμές και το σενάριο του Grexit έρχεται πιο κοντά προκαλώντας τρικυμία τις διεθνείς αγορές και bank run στην Ελλάδα. Θα αντέξει η Ευρώπη μια νέα κρίση; Το ερώτημα τίθεται από πολλούς σοβαρούς αναλυτές διεθνώς. Οι απόψεις τους διίστανται.

Η καλή εκδοχή

Υπάρχει πολιτική λύση. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται και πάλι ως μοναδική περίπτωση. Ευρώπη και Ελλάδα βάζουν νερό στο κρασί τους. Οπως γράφει το Spiegel η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι σημαντική. Ως αντάλλαγμα οι θεσμοί στις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν έναν άλλο μηχανισμό αντί της μισητής τρόικας δίνοντας ως αντάλλαγμα στους Ελληνες χρηματοδότηση – γέφυρα έως τον Αύγουστο. Θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τους στόχους για το πλεόνασμα και να υπάρξει ένας συνδυασμός εξυπηρέτησης χρέους και ανάπτυξης όπως έχει προτείνει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών. «Αυτή η ιδέα αξίζει σοβαρή συζήτηση» είπε ο Τζορτζ Σόρος στο SPIEGEL ONLINE.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και θα υπάρξει τελικά συμφωνία.

Τα χρονοδιαγράμματα

Οι ημερομηνίες και οι προθεσμίες τρέχουν με την Ελλάδα να έχει να διανύσει ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο μέχρι τα τέλη Αυγούστου, καθώς σε αυτό το διάστημα να αναγκαστεί να αναμετρηθεί σε δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι το πολιτικό με τις συναντήσεις στην Ευρώπη και το δεύτερο οικονομικό, καθώς δύο μεγάλα ομόλογα που κρατούνται από την ΕΚΤ λήγουν μέσα στο καλοκαίρι, αν και μέχρι να φτάσουμε στο καλοκαίρι, προηγουμένως, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει το γρίφο των οικονομικών αναγκών του κράτους που στο πρώτο τρίμηνο του 2015 θα φτάσουν τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Oι κρίσιμες ημερομηνίες

  • 11 Φεβρουαρίου: Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών για έκτακτες συζητήσεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα
  • 12 Φεβρουαρίου: Σύνοδος ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες
  • 16 Φεβρουαρίου: Νέα συνάντηση του Eurogroup για την κατάσταση στην Ελλάδα
  • 28 Φεβρουαρίου: Τέλος του τρέχοντος προγράμματος
  • Πρώτο τρίμηνο 2015: Τέλος Μαρτίου οι οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας φτάνουν τα 4,3 δισ. ευρώ
  • 19-20 Μαρτίου: Σύνοδος ηγετών της ΕΕ
  • 20 Ιουλίου: Λήγουν ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ
  • 20 Αυγούστου: Λήγουν ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ

Το «τρίτο πακέτο»

Ο δημοσιογράφος Πέτερ Σπίγκελ των FT αναφέρει ότι αν και κανείς δεν ασχολείται με αυτό… ένα από τα προβλήματα με τα οποία η Ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη είναι ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που επικαλείται ο Σπίγκελ λένε ότι Τσίπρας και Βαρουφάκης το αναγνωρίζουν αυτό στις συναντήσεις τους. Ο Σπίγκελ εκτιμά ότι το πακέτο αυτό θα ανέρχεται σε 37,8 δισ. Ευρώ.

Via : www.thetoc.gr