8ff89376d072f546d093af32c351dcc8_L

του Νίκου Ξυδάκη

Θα υποθέταμε ότι ένα κράτος πτωχευμένο και υπερχρεωμένο, που περιστέλλει κρίσιμους τομείς της πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας, θα φρόντιζε πρωτίστως να εξορθολογίσει τις δαπάνες του, να κόψει τα περιττά έξοδα, να διεξαγάγει διαφανείς και αυστηρούς διαγωνισμούς για τις προμήθειές του. Και επίσης να μην καθυστερεί και να μην κωλυσιεργεί. Αυτονοήτως δε, να μην αφήνει καμία σκιά για σκόπιμες καθυστερήσεις, αναβολές ή διαμορφώσεις διαγωνισμών. Αυτονοήτως: όταν σχεδόν σύμπας ο ελληνικός λαός στενάζει, πώς να ανεχθείς μια χρηματοβόρα καθυστέρηση, την αμέλεια ή και τον δόλο;

Μια μεμονωμένη περίπτωση που υπέπεσε στην αντίληψή μας δείχνει ότι στη ρημαγμένη Ελλάδα η παράδοση καθυστερήσεων, σπατάλης και έκνομων ενεργειών στις κρατικές προμήθειες συνεχίζεται σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Μιλάμε συγκεκριμένα για την ήδη πολυσυζητημένη καθυστέρηση στους μοριακούς ελέγχους αίματος για μετάγγιση. Ο μοριακός έλεγχος των περίπου 600 χιλιάδων μονάδων αίματος προς μετάγγιση εντοπίζει γενετικό υλικό των ιών ηπατίτιδος Β, C και έιτζ. Tην πενταετία 2008-13 τον έλεγχο διεξήγαγαν κατόπιν διαγωνισμού δύο ειδικευμένες εταιρείες, έναντι υπέρογκου τιμήματος, στο οποίο ενσωματωνόταν και το κόστος της μεταφοράς των δειγμάτων από τα σημεία αιμοληψίας στα 9 κέντρα ελέγχου. Η σύμβαση έληξε στις 26 Αυγούστου, χωρίς εν τω μεταξύ να έχει ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός για τη συνέχιση του ελέγχου, ο οποίος προκηρύχθηκε στις 26 Ιουνίου.

Για να μη μείνει χωρίς έλεγχο το αίμα μεταγγίσεως, το έργο έχει «σπάσει» για το τρέχον τρίμηνο στα εννέα κέντρα ελέγχου χωριστά, με επιμέρους απευθείας αναθέσεις. Η κατάτμηση όμως μιας σύμβασης είναι παράνομη και ως παράνομη κρίθηκε και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Παράλληλα, στη νέα προκήρυξη το έργο της μεταφοράς αίματος έχει αυτονομηθεί. Το έργο απαιτεί ειδικές πιστοποιημένες συσκευασίες χαμηλής θερμοκρασίας, προδιαγραφή που πληρούσαν οι δύο μεταφορείς υπεργολάβοι στην προηγούμενη περίοδο. Η υπολογιζόμενη δαπάνη είναι περίπου 3,25 εκατομμύρια ανά έτος, επί τέσσερα έτη. Στον καθυστερημένο διαγωνισμό του Ιουνίου εμφανίστηκαν τρεις εταιρείες μεταφοράς. Οι προσφορές τους ανοίχτηκαν, εξετάστηκαν και έκτοτε σιωπή.

Καμία εξέλιξη. Εκτός από τη γνωστή εξέλιξη της κατάτμησης και των προσωρινών απευθείας αναθέσεων των έργων από τα νοσοκομεία σε μεταφορείς παντός τύπου και καιρού. Το υπουργείο Υγείας έδωσε τη δυνατότητα να μεταφέρει δείγματα αίματος ο οποιοσδήποτε, για να γίνει η δουλειά, χωρίς να επιβάλλει τη συγκεκριμένη αυστηρή προδιαγραφή των πιστοποιημένων συσκευασιών ψυχρής μεταφοράς.

Προχειρότητα; Αμέλεια; Δόλος; Ισως και όλα μαζί. Το βέβαιο είναι, πρώτον, ότι ο διαγωνισμός καθυστερεί και ίσως «μαγειρεύεται»· δεύτερον, τα ευαίσθητα δείγματα αίματος μεταφέρονται υπό άγνωστες προδιαγραφές ασφαλείας· τρίτον, η νόμιμη διαδικασία των διαγωνισμών έχει παρακαμφθεί από την έκνομη κατάτμηση και τις απευθείας αναθέσεις· τέλος, το κράτος δαπανά περισσότερα χρήματα λόγω της αταξίας και των καθυστερήσεων.

Ας θυμηθούμε όμως τι είπε πρόσφατα με πικρό χιούμορ ο εισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τον Ελεγχο των Δημοσίων Συμβάσεων, γνώστης των τρυκ των απευθείας αναθέσεων: «Θα πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μία φυλακή για 10.000 αξιωματούχους…» Ο Β. Φλωρίδης παραιτήθηκε από την Αρχή και επέστρεψε στο δικαστικό σώμα.

Via : www.kathimerini.gr