arxigoiproblima

Μπλέξαν τις γραμμές τους

Επιβεβαίωση του matrix24 για το αδιέξοδο στο αντιρατσιστικό και την ανάγκη σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Αντιπαράθεση ακόμη και για το ποιός προκάλεσε τη σύσκεψη της Δευτέρας.

Προϋποθέσεις να αναδειχθεί το αντιρατσιστικό σε παράγοντα κυβερνητικού ατυχήματος διαμορφώνονται εμφανώς πλέον στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τη Δευτέρα, θα αποδείξει κατά πόσον οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα καταλήξουν σε συμβιβασμό.

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των τριών εταίρων, καθώς η Ν.Δ. ουσιαστικά ενταφίασε το νομοσχέδιο ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενέτειναν τις πιέσεις κατάθεσής του, οδήγησαν χθες τον Αντώνη Σαμαρά να συγκαλέσει, όπως είχε προβλέψει το Matrix24.gr, σύσκεψη των τριών για το απόγευμα της Δευτέρας. Ακόμη και σε αυτό, όμως, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι δεν κατάφεραν να μην ανταλλάξουν πυρά.

Ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε, όπως όλα δείχνουν, να αποδεχθεί τη σύγκληση έκτακτης σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, την οποία -μετά τον κ. Ευ. Βενιζέλο- του ζήτησε χθες και ο κ. Φ. Κουβέλης. Μάλιστα, η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε ανακοίνωση επιδιώκοντας να καρπωθεί τη σύγκληση της σύσκεψης. Από την πλευρά του, το Μαξίμου απέφυγε να τοποθετηθεί δημοσίως, ωστόσο υποβάθμιζε συνειδητά την επικείμενη σύσκεψη, τουλάχιστον εις ότι αφορά το αντιρατσιστικό. Από την κυβέρνηση υποστηρίζονταν ότι η σύσκεψη προκλήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά με ατζέντα σαφώς πιο σοβαρή από το αντιρατσιστικό, δηλαδή το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού σε Κίνα και Αζερμπαϊτζάν, τα ευρωπαϊκά ζητήματα, τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και τα ενεργειακά, τις απολύσεις στο Δημόσιο. Ενδεικτική της στάσης που κρατά η κυβέρνηση έναντι του αντιρατσιστικού είναι και το σχόλιο συνεργάτη του κ. Σαμαρά ότι «είναι σαφές ότι τα μείζονα θα συζητηθούν, από εκεί και πέρα σε κάθε συνάντηση η ατζέντα είναι ανοικτή και οι δύο αρχηγοί μπορούν να θέσουν όποιο άλλο ζήτημα, και το αντιρατσιστικό».

Ποιά τα περιθώρια συμβιβασμού

Καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν λάβει σαφή και δημόσια θέση υπέρ της κατάθεσης του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, η αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Άλλωστε, η θέση της Νέας Δημοκρατίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια καθώς δεν κρίνει καν απαραίτητη την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου και προκρίνει κάποιες βελτιώσεις στο υπάρχον νομικό πλαίσιο το οποίο, γενικώς, θεωρεί επαρκές. _«ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν εκτεθεί στο θέμα, εκτιμώντας ότι θα κερδίσουν πόντους» σχολίαζε χθες συνεργάτης του Πρωθυπουργού, την ίδια στιγμή που στελέχη της Ιπποκράτους και της Αγ. Κωνσταντίνου άφηναν αιχμές για επιρροή του Μαξίμου από ακραίους κύκλους και εκκλησιαστικούς παράγοντες και έθεταν, μάλλον ρητορικά πλέον, το ερώτημα τί μεσολάβησε από την τελευταία συνάντηση των τριών στο Μαξίμου όταν, σύμφωνα με πηγές των δύο κομμάτων, ο κ. Σαμαράς είχε ανάψει το πράσινο φως για την προώθηση του νομοσχεδίου.

Η όποια λύση, βέβαια, δεν αφορά μόνον τα τρία κόμματα αλλά και τα πρόσωπα που έχουν πρωταγωνιστήσει στο… δράμα, δηλαδή του Αντώνη Ρουπακιώτη και Τάκη Μπαλτάκο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθεί οτιδήποτε πέραν του νομοσχεδίου που κατέθεσε, γεγονός που δεν αποκλείεται να τον θέσει εκτός κυβέρνησης. Στον αντίποδα, ενδεχόμενη υποχώρηση εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης θα ακύρωνε, σε σημαντικό βαθμό, τον καθοριστικό ρόλο που έχει το πλάι του Πρωθυπουργού.

Via : www.matrix24.gr