ΕΥΑΘ

Ζητούν την απόσυρση των προσφορών

Επιστολές στους υποψήφιους αγοραστές της Εταιρείας ‘Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) με αίτημα να αποσύρουν τις προσφορές τους, απέστειλαν οι εκπρόσωποι 130 οργανώσεων πολιτών/ εργατικών συνδικάτων από 18 χώρες, από κοινού με 50 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μεταξύ άλλων, επιστολές εστάλησαν στη γαλλική πολυεθνική Suez Environment, στις ελληνικές συμπράξεις ΑΚΤΩΡ ΑΕ και ΤΕΡΝΑ και στους ισραηλινούς ομίλους Mekorot και Αrison Ιnvestment.

Για το ενδεχόμενο εκτόξευσης της τιμής του νερού προειδοποίησε η συντονίστρια της δράσης «Save Greek Water» Μαρία Κανελλοπούλου. «Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού συνήθως εκτόξευσε τις τιμές του και σε πολλές περιπτώσεις υποβάθμισε την ποιότητά του. Αν και η τάση στην Ευρώπη είναι πλέον η επανακρατικοποίηση των συστημάτων ύδρευσης, μας εξαναγκάζουν να κάνουμε το αντίθετο», επεσήμανε.

Εκ μέρους του Σύλλογου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, ο Γιώργος Αρχοντόπουλος επεσήμανε ότι : «οι εταιρίες που ενεπλάκησαν στην ιδιωτικοποίηση του νερού συχνά αμαύρωσαν τη φήμη τους, το ρίσκο τους αυξήθηκε και τα κέρδη τους ήταν περιορισμένα. Οι εταιρίες που στοχεύουν να αγοράσουν την ΕΥΑΘ, βασίζουν το εταιρικό τους μοντέλο στον καιροσκοπισμό και θα πρέπει να προειδοποιηθούν για τις δυσκολίες που έπονται».

Την αντίθεση των πολιτών στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ με εκείνη για τα μεταλλεία Χρυσού στις Σκουριές παρομοίωσε η διευθύντρια ευρωπαϊκών υποθέσεων της οργάνωσης «Food & Water Europe», Γκαμπριέλα Ζανζανάινι.

Την επιστολή συνυπέγραψαν 50 ευρωβουλευτές, από τους Συντηρητικούς, το Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά όπως έκανε γνωστό ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.

via http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=376740