untitled

Έκτακτη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων των ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΘΑ

Εξυγίανση μέσω λουκέτου ζητεί η τρόικα από την κυβέρνηση αναφορικά με τις εταιρείες ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ και ΕΛΒΟ. Σχετικό email δια των εκπροσώπων των δανειστών σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο προωθούσε την αναδιάρθρωση των εταιρειών εν λειτουργία.

Χθες το βράδυ η κυβέρνηση έλαβε email από την τρόικα (συγκεκριμένα από την Κομισιόν, όπως διευκρινίζει το ΥΠΟΙΚ). Σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτηρίζεται μη ρεαλιστική η επιλογή της εξυγίανσης των εταιρειών αμυντικών συστημάτων εν λειτουργία, ενώ ειδικότερα στην περίπτωση των ΕΑΣ γίνεται λόγος για λαθεμένο υπολογισμό του ελλείμματος. Η τρόικα φέρεται να ζητεί όχι απλώς να κλείσουν τα αμυντικά συστήματα, αλλά και να τεθούν σε καθεστώς πτώχευσης, που λογικά σημαίνει ότι δεν θα προβλέπεται αποζημίωση απόλυσης.

Το γεγονός ότι η τρόικα ζητεί να κλείσουν οι τρεις εταιρείες σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου νωρίτερα σήμερα διεξήχθη έκτακτη σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να αμφισβητεί τις εκτιμήσεις της τρόικας, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο email.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την αξίωση της τρόικας και προσανατολίζεται προς τη διαμόρφωση αντιπρότασης, προφανώς συμβιβαστικής.

Σημειωτέον, η εξυγίανση των αμυντικών συστημάτων αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και η τρόικα φέρεται να εξαρτά τις δύο παραμέτρους.

Υπενθυμίζεται ότι η εξυγίανση των αμυντικών συστημάτων αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα στη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να καταλήγουν ακριβώς στην πρόταση την οποία απορρίπτει η τρόικα.

Την κρισιμότητα της εξέλιξης για την κυβέρνηση καταδεικνύει το γεγονός ότι το θέμα έχει αναλάβει πλέον το γραφείο του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, η τρόικα εμφανίζεται αμετακίνητη στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Newsroom Enet / Γ.Καμπ.

Via : www.enet.gr