assets_LARGE_t_942_43492973_type12128

Της Μαρίας Βουργάνα

«Κραχ» στα έσοδα του προϋπολογισμού προκαλεί η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης. Λιγότερα κατά 456 εκατ. ευρώ σε σχέση με το μηνιαίο στόχο ήταν τα έσοδα που εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία τον Ιανουάριο μόνο από το ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης, ενώ από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 60 ευρώ στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει επιπλέον μόλις 4 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η υστέρηση εσόδων καλύφθηκε πλήρως από την υπερσυγκράτηση των δαπανών κατά 921 εκατ. ευρώ και το πάγωμα επιστροφών φόρων ύψους 268 εκατ. ευρώ οδηγώντας τελικά σε πλεόνασμα 177 εκατ. ευρώ το ισοζύγιο κρατικού προϋπολογισμού έναντι στόχου ελλείμματος 873 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο μήνα ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 415 εκατ. ευρώ έναντι στόχου ελλείμματος 413 εκατ. ευρώ.

Για να περιοριστεί η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα και να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει τώρα φορολογικούς ελέγχους-εξπρές για να κλείσουν ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στους φορολογούμενους «μεγάλου πλούτου» και ήδη στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών συγκροτήθηκε ειδική υποδιεύθυνση ελέγχου με 120 ελεγκτές. Στην αρχική λίστα περιλαμβάνονται 1.750 μεγάλοι φορολογούμενοι οι οποίοι θα ελεγχθούν εξονυχιστικά για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία.

Η αύξηση των φόρων και οι μειώσεις στις αποδοχές των εισοδημάτων έπληξαν την κατανάλωση και κατά συνέπεια τις εισπράξεις του Δημοσίου.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν απώλειες εσόδων:

  • 161 εκατ. ευρώ από τις εισπράξεις ΦΠΑ. Τον περασμένο μήνα εισπράχθηκαν 1,547 δισ. ευρώ από ΦΠΑ έναντι στόχου 1,709 εκατ. Επιμέρους το υπουργείο Οικονομικών έχασε 28 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους μηνιαίους στόχους από το ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και 29 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ καπνού. Από το ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή υπολόγιζε εισπράξεις 226 εκατ. ευρώ και εισέρρευσαν στα ταμεία 197, ενώ από το ΦΠΑ καπνού υπολόγιζε 76 και εισέπραξε 47 εκατ. ευρώ.
  • 295 εκατ. ευρώ από τους φόρους κατανάλωσης. Εισπράχθηκαν 699 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 993 εκατ. ευρώ. Από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά εισπράχθηκαν 153 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον στόχο, ενώ οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας ήταν μειωμένες κατά 134 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης υπερκάλυψε την πτώση της κατανάλωσης που υπερβαίνει το 60%. Συγκεκριμένα από τον ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων εισπράχθηκαν 353 εκατ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου εισπράξεων 349 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, παρά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 60 στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει μόλις 4 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο, αλλά και μόλις 4 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012 που οι εισπράξεις από ΕΦΚ πετρελαιοειδών ήταν 349 εκατ. ευρώ.

Έλεγχοι σε φορολογούμενους «μεγάλου πλούτου»

Οι έλεγχοι στους φορολογούμενους «μεγάλου πλούτου» είναι στοχευμένοι και προκύπτουν από το σύστημα Elenxis με την εφαρμογή τριών κριτηρίων. Ειδικότερα ελέγχονται φορολογούμενοι που:

  • Έχουν τεκμαρτό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ ή
  •  Πραγματοποίησαν αγορές αγαθών αξίας μεγαλύτερης των 450.000 ευρώ ή
  • Διαθέτουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ.
[Εξαιρέσεις για ακίνητα]
  • Εξαιρέσεις από τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων για τους κατ΄επάγγελμα αγρότες, ανέργους και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης σε συνέντευξή του στη Δημόσια Τηλεόραση ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να επιβαρύνει τα αγροτεμάχια που καλλιεργούν οι αγρότες επισημαίνοντας ότι θα πρέπει «να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με τους αγρότες». Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων αναμένεται να εξεταστεί στη διυπουργική σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας για τα αιτήματα των αγροτών. Επίσης ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι:

  • Εξετάζεται η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ, όπως ήδη έχουν προτείνει οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ.
  • Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να επιτευχθεί δημοσιονομική σταθερότητα.
  • Από τον Μάρτιο θα τεθεί σε ισχύ το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ. Έχουν οριστικοποιηθεί τα κριτήρια, «βάσει των οποίων θα πρέπει ορισμένες υποθέσεις να πηγαίνουν για έλεγχο και οι άλλες να ξεκαθαρίζονται άμεσα και να πηγαίνουν για επιστροφή.

ΤτΕ

Την ετήσια έκθεση του διοικητή παρουσιάζει ο Γ. Προβόπουλος την ερχόμενη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου.

Μνημονιακή δέσμευση

Ο έλεγχος φορολογουμένων μεγάλου πλούτου αποτελεί μνημονιακή δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών η οποία το 2012 έμεινε …στα χαρτιά. Σύμφωνα με το Μνημόνιο θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί 1.900 έλεγχοι σε φορολογουμένους μεγάλου πλούτου. Ωστόσο, ολοκληρώθηκαν μόλις 495. Τα έσοδα που εισπράχθηκαν ανήλθαν σε 17,4 εκατ. ευρώ από τα 22,2 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν.

Επιστροφές

Η υστέρηση εσόδων καλύφθηκε πλήρως από την υπερσυγκράτηση των δαπανών κατά 921 εκατ. και το πάγωμα επιστροφών φόρων ύψους 268 εκατ. οδηγώντας τελικά σε πλεόνασμα 177 εκατ. ευρώ το ισοζύγιο κρατικού προϋπολογισμού έναντι στόχου ελλείμματος 873 εκατ. ευρώ.

Via : www.imerisia.gr