ktinotrofos__main

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι για αφανισμό του κλάδου σε λίγα χρόνια

Σήμα κινδύνου λίγο πριν τον αφανισμό του κλάδου τους, εκπέμπουν πλέον οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, που υποστηρίζουν πως εάν η πολιτεία καθυστερήσει να λάβει μέτρα στήριξης, τότε πολύ σύντομα η αγροτοκτηνοτροφία στο νησί θα σβήσει.

Κτηνοτρόφοι της Αση Γωνιάς που μίλησαν στη «Νέα Τηλεόραση» υπογράμμισαν πως τα προϊόντα που παράγουν -αν και είναι ντόπια- ωστόσο δεν πωλούνται σε ικανοποιητικές τιμές, την ίδια ώρα που οι τιμές των ζωοτροφών καταγράφουν ανοδική πορεία.

Με μελανά χρώματα και με την απογοήτευση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους κτηνοτρόφοι της Αση Γωνιάς περιγράφουν στον τηλεοπτικό φακό την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί και φέτος στον κλάδο τους.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως η αγρτοκτηνοτρόφια που χρόνια τώρα αναπτύσσεται στο ευλογημένο νησί της Κρήτης απειλείται με αφανισμό, καθώς η φθίνουσα πορεία του κλάδου είχε ξεκινήσει πολύ πριν από την οικονομική κρίση. Σήμερα η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι αισθάνονται πλέον να σφίγγει η θηλιά στο λαιμό τους.

Ο Μάρκος, αλλά και ο Κώστας που είναι δύο από τους δεκάδες νέους Αση Γωνιώτες βοσκούς, τονίζουν πως τα προϊόντα που παράγουν κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, καταλήγουν να μην πωλούνται. Ενώ όσα πουληθούν, οι τιμές πώλησής τους είναι εξευτελιστικές, τη στιγμή που οι ίδιοι πληρώνουν τις ζωοτροφές για «μαύρο χαβιάρι».
Τώρα αυτό που ζητούν -παρά το ότι δεν είναι αισιόδοξοι- είναι την έμπρακτη και έγκαιρη στήριξη του κλάδου τους από την πολιτεία, πριν το νησί μας, όπως λένε, χάσει οριστικά την αγροτοκτηνοτροφία του.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην μπορούν πλέον να ζήσουν τις οικογένειες τους με αξιοπρέπεια, όσοι βέβαια από αυτούς έχουν δημιουργήσει και παράλληλα να γίνονται ασυνεπείς απέναντι στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Η αμέσως επόμενη συνέπεια της δύσκολης αυτής κατάστασης είναι η ερημοποίηση της υπαίθρου, αφού πολύ απλά οι νέοι άνθρωποι θα σταματήσουν σταδιακά να ασχολούνται με το επάγγελμα και για να ζήσουν θα είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείπουν τα χωριά τους. Μέχρι στιγμής πάντως οι νέοι της Ασή Γωνιάς δείχνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, καθώς όπως λένε αγαπούν τον τόπο τους και δεν θέλουν να ξενιτευτούν.

Ο κ. Τίτος, που σήμερα είναι 83 ετών και «έχει φάει τη ζωή με το κουτάλι» μας λέει πως τα χρόνια που εκείνος δημιούργησε τη δική του οικογένεια μέσα από το εισόδημα της κτηνοτροφίας, τα πράγματα ήταν μεν δύσκολα, αλλά δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

Via : www.cretalive.gr