ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου έλαβε τέλος. Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Σπύρος Λυκούδης αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ, ξεκινώντας για άλλες πολιτείες. Η αποχώρησή του δεν προκαλεί έκπληξη -πλην ίσως ότι κρατά την έδρα του κόμματος, αν και δεν εκλέχθηκε με σταυρό-, καθώς μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση είχε διαχωρίσει τη θέση του και από τότε κρατούσε σαφείς αποστάσεις από τη «γραμμή» του κόμματος.

Ανεξάρτητα αν το παράδειγμά του θα ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές, το σίγουρο είναι ότι πλέον οι αντιπρόσωποι του έκτακτου συνεδρίου θα έχουν να απαντήσουν σε πολλά και καυτά ερωτήματα. Πιάνοντας το νήμα από τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση μέχρι και σήμερα.

Ολα, πάντως, δείχνουν ότι η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε την εμπλοκή της στην κυβέρνηση μην πείθοντας ένα τμήμα του εκλογικού της ακροατηρίου, ενώ και στη συνέχεια τα στελέχη της υπερασπίζονταν την κυβέρνηση πολύ πιο φανατικά, ακόμη και από στελέχη της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Και δεν φτάνει μόνο αυτό.

Η έξοδος της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, για πολλούς δεν έγινε με πειστικό τρόπο, ενώ «τραυμάτισε» τη συνοχή του κόμματος, δυσαρεστώντας στελέχη, που σήμερα ανοίγουν την πόρτα προς άλλες πολιτικές κατευθύνσεις. Η κοινωνία ζητά καθαρές θέσεις και όχι επαμφοτερίζουσες. Ο επαμφοτερίζων είναι (αρχαία) ελληνική μετοχή ενεργητικού ενεστώτα του ρήματος «επαμφοτερίζω». Μία πολιτική δύναμη αποκαλείται ως επαμφοτερίζουσα όταν εμφανίζεται πότε με μία μορφή και πότε με άλλη, κάνει «κωλοτούμπες» εν προκειμένω.

Οι αμφισημίες, το κλείσιμο του ματιού δεξιά και αριστερά, δεν συγκροτούν ένα κόμμα και μάλιστα, όπως το ίδιο δηλώνει, της ανανεωτικής Αριστεράς. Ούτε μπορεί να μεταμορφώνεται σε κόμμα γνώμης, χωρίς καθαρό πολιτικό και κοινωνικό στίγμα.

Εάν η ηγεσία και πολύ περισσότερο τα μέλη της θέλουν να δώσουν ένα σαφές νόημα της ύπαρξης του κόμματος, πρέπει να κάνουν ακόμη μία επανεκκίνηση. Με σημείο αναφοράς την κοινωνία και όσα σήμερα βιώνει. Εάν νιώσουν τον σφυγμό της κοινωνίας, εύκολα θα πιάσουν το νήμα από την αρχή. Και ταυτόχρονα θα απαντήσουν στα εύλογα πολιτικά ερωτήματα για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Via : www.ethnos.gr