οροθετικές

Σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, την οποία υπογράφουν η Κατερίνα Μάρκου (Β΄ Θεσσαλονίκης), ο Γιώργος Κυρίτσης (Τρικάλων) και ο Γιάννης Πανούσης (Α΄ Αθηνών) επισημαίνονουν μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μια διάταξη που “έπασχε από πλήρη έλλειψη νομιμότητας αφού είχε εκδοθεί ελλείψει ρητής νομοθετικής εξουσιοδότησης”.

Όπως αναφέρουν οι τρεις βουλευτές, η συγκεκριμένη διάταξη “με το αιτιολογικό του περιορισμού της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, εισήγαγε ρυθμίσεις που στοχοποιούσαν τους χρήστες ναρκωτικών, τα εκδιδόμενα άτομα, τα θύματα trafficking, τους μετανάστες και τους άστεγους” και ότι βάσει αυτής “έλαβαν χώρα υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις, καθώς και συλλήψεις και κρατήσεις αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και αιτούντων άσυλο, κατά παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατοχυρωμένων συνταγματικά”.

Τέλος, επισημαίνεται ακόμα το ότι “η ανάκληση της διάταξης από την πρώην Υφυπουργό Υγείας (Φωτεινή Σκοπούλη) χαιρετίστηκε ως ιδιαίτερα θετική από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες”.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες αποφάσεις του Α. Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας και ότι η συγκεκριμένη διάταξη είχε καταργηθεί μόλις τον περασμένο μήνα.

via http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=372536