epidoma-thermansis-allages-104990

Αλλαγές στην καταβολή του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο περιθώριο των εγκαινίων της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

—Προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης

Η πρώτη αλλαγή αφορά στην προκαταβολική χορήγηση του επιδόματος προς τα νοικοκυριά χωρίς να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά προμήθειας του πετρελαίου.

Το πώς θα προσδιορίζεται το ποσό του επιδόματος προς τους δικαιούχους δίχως παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει επίσης να θέσει ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε το επίδομα να χρησιμοποιείται για την αγορά πετρελαίου και όχι για να καλύπτει άλλες ανάγκες των νοικοκυριών.

—Εισοδηματικά κριτήρια

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια με το υπουργείου να εξετάζει την αύξησή τους κατά 5.000 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, το επίδομα λαμβάνουν οι άγαμοι με ετήσιο συνολικό εισόδημα 25.000 ευρώ. Το εισόδημα ανεβαίνει στις 35.000 ευρώ για έγγαμο προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό όριο είναι 38.000 ευρώ (συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).

—Επίδομα θέρμανσης στη δεύτερη κατοικία

Η τρίτη αλλαγή που εξετάζεται είναι το επίδομα να χορηγείται και για τις δευτερεύουσες κατοικίες ή να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην πρώτη κατοικία.

Με το ισχύον σύστημα το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για την κατανάλωση πετρελαίου στις κύριες κατοικίες διαμονής και αυτό υπό όρους. Η ακίνητη περιουσία δεν θα πρέπει να έχει αξία άνω των 150.000 ευρώ για άγαμους και 200.000 για έγγαμους (προσμετράται το σύνολο της περιουσίας των μελών της οικογένειας).

—Μικρότερο επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους

Με τις αλλαγές που προωθούνται θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων, αλλά θα περιορισθεί το ύψος του επιδόματος για τον καθένα εξ αυτών, καθώς το συνολικό κονδύλι που έχει προϋπολογισθεί (περίπου 280 εκατ. ευρώ) είναι δύσκολο να αυξηθεί.

—Κριτήρια που ενδέχεται να επανεξεταστούν

Από το επίδομα θέρμανσης εξαιρούνται παιδιά που εμφανίζονται ως προστατευόμενα μέλη στις φορολογικές δηλώσεις των γονιών τους, ακόμα και αν κατοικούν σε άλλο σπίτι, όσοι εμφανίζονται ότι φιλοξενούνται σε κάποιον άλλον φορολογούμενο, όσοι διαθέτουν αυτοκίνητο άνω των 2.000 κυβικών, σκάφος άνω των οκτώ μέτρων ή αεροσκάφος και όσοι είναι κάτοικοι του εξωτερικού. Τέλος δεν χορηγείται επίδομα για επαγγελματική στέγη.

—Αλλαγή των κριτηρίων προτείνει το ΙΟΒΕ

Την κατάργηση ή η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης προτείνει σε μελέτη του το ΙΟΒΕ.

Όπως τονίζεται με τον τρόπο αυτό διατηρείται ο αποκλεισμός του λαθρεμπορίου, ενισχύονται τα έσοδα και βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών. Επίσης περιορίζονται οι αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στη δημόσια υγεία από την καύση βιομάζας και ακατάλληλων υλικών για σκοπούς θέρμανσης.

Πιο αναλυτικά στη μελέτη προτείνονται οι ακόλουθες αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης:

*Αύξηση του ορίου της αξίας ακίνητης περιουσίας που καθιστά τους φορολογούμενους δικαιούχους του επιδόματος.

*Αύξηση των εισοδηματικών ορίων.

*Δυνατότητα χορήγησης επιδόματος και για δευτερεύουσες κατοικίες.

*Κατάργηση του τεκμηρίου αυτοκινήτων 2.000 κυβικών εκατοστών (οι κάτοχοι δίλιτρων ΙΧ δεν λαμβάνουν επίδομα).

*Ο χρόνος απόδοσης του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να μειωθεί δραστικά.

Στη μελέτη σημειώνεται πως «σε πρώτη φάση θα πρέπει να εξεταστεί η διατήρηση μόνο των κριτηρίων της πρώτης κατοικίας και της επιφάνειας αυτής.

Via : www.econews.gr