Tου ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΟΤΣΙΡΑ

Για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, τα προϊόντα από αρκετούς κοινωνικούς συνεταιρισμούς εξάγονται στο Βέλγιο, στο πλαίσιο της καμπάνιας αλληλέγγυων εξαγωγών της «Αλληλεγγύης για Όλους» και της βελγικής οργάνωσης Climaxi (κίνημα για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη).

Η ιδέα γι’ αυτήν την καμπάνια γεννήθηκε την περίοδο του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, από Βέλγους αλληλέγγυους, σωματεία, συνδικάτα, πολιτικές οργανώσεις κλπ., εξαιτίας των συνθηκών οικονομικής ασφυξίας που επιβλήθηκαν τότε στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία μη κερδοσκοπική καμπάνια η οποία συνδυάζεται πάντα με κάποιες ενημερωτικές εκδηλώσεις για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, όπου μέσω της εξαγωγής και της προώθησης των συνεταιριστικών προϊόντων, θα μπορούσαν να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας σε τέτοια εγχειρήματα.

Στην πρώτη καμπάνια υπήρχε μία πληθώρα προϊόντων που είχαν εξαχθεί, ωστόσο αυτήν την φορά δόθηκε μια έμφαση στο παρθένο ελαιόλαδο πιστοποιημένης ποιότητας, το οποίο διατίθεται σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτήν του εμπορίου. Εκεί οι αγοραστές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και με τους ίδιους τους παραγωγούς, μαθαίνοντας παράλληλα και για τη διαδικασία της παραγωγής. Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική εκστρατεία, ωστόσο υπάρχει μια άτυπη συμφωνία με την βελγική οργάνωση για ένα μικρό πλεόνασμα στην τιμή, το οποίο βέβαια θα διατεθεί για την ενίσχυση δομών αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και για τη δημιουργία μιας υποδομής που θα στηρίζει νέα συνεταιριστικά εγχειρήματα.

Εκτός από το ελαιόλαδο, στο Βέλγιο θα βρεθούν και τα προϊόντα του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ., ενώ την ίδια στιγμή, είναι αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντίστοιχες καμπάνιες και σε άλλες χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Γερμανία, καθότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αλληλέγγυες ομάδες που εδρεύουν σε αυτές τις χώρες.

Via : www.presspublica.gr