erwtimata

Εκδήλωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη συμπαράταξη Προοδευτικών, Σοσιαλιστικών, Οικολογικών και Αριστερών Δυνάμεων

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση – συζήτηση πραγματοποίησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη συμπαράταξη Προοδευτικών, Σοσιαλιστικών, Οικολογικών και Αριστερών Δυνάμεων.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός προοδευτικού μετώπου, με κυβερνητική προοπτική και στόχο την έξοδο από την κρίση. Τα μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας (Γ. Αργείτης, Ν. Κανάκης, Λ. Μίχος, Σ. Μπαγιώργος κ.α.) υποστηρίζουν ότι «η συμπαράταξη προοδευτικών, σοσιαλιστικών, οικολογικών και αριστερών δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου με κυβερνητική προοπτική για εθνική ανεξαρτησία, εμβάθυνση της δημοκρατίας και εφαρμογή μιας προοδευτικής πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής». Ο πρώην πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, επεσήμανε πως «ο τόπος έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που να έχει ως προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού», και συμπλήρωσε πως στη γωνία καραδοκεί ο φασισμός.

Ο Στέφανος Μπαγιώργος ανέφερε πως συμμετέχει εκπροσωπώντας την «Αριστερή Προοπτική», μια πολιτική κίνηση, η οποία θέλει να συμβάλει στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς. Όπως είπε, «η πρωτοβουλία είναι ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση συνεννόησης και στην αναζήτηση κοινού τόπου απέναντι στην πολιτική του μνημονίου και τη λογική του μονόδρομου» και τόνισε πως πρέπει να γίνει σαφές ότι η κρίση είναι «συνέπεια της αποτυχίας ενός οικονομικού μοντέλου, αυτό του αλόγιστου δανεισμού, που εφαρμόστηκε με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μετά την μεταπολίτευση».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Οδυσσέας Βουδούρης (από την πολιτική κίνηση « Η Κοινωνία Πρώτα») ανέφερε πως «πρέπει να χαράξουμε το δρόμο της Αριστεράς του 21ου αιώνα» και τόνισε πως «στην Ελλάδα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, πρώτον, τον παραλογισμό της μνημονιακής πολιτικής και δεύτερον, την ελληνική νοσηρότητα (π.χ., όπως εξήγησε, ότι ορισμένοι έβγαιναν σε σύνταξη στα 45).

Μεταξύ αυτών που στηρίζουν την πρωτοβουλία είναι και η «Κοινωνική Συμφωνία», η οποία υποστηρίζει από την ίδρυσή της, το σχηματισμό ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Η πρόεδρος της, Λούκα Κατσέλη, δήλωσε πως επειδή η χώρα είναι σε συνθήκες πολέμου, είναι ανάγκη να ξεπεράσουμε τις όποιες επιφυλάξεις μεταξύ μας, ώστε να καταστεί δυνατή η απαραίτητη συσπείρωση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Όπως είπε «μας ενώνει η αγωνία για το δικαίωμα στην εργασία και την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες (υγεία, παιδεία), μας ενώνει η άρνηση να ξεπουλήσουμε τη χώρα για το χρέος» και συμπλήρωσε πως «πρέπει να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας ως βασικό στοιχείο διαπραγμάτευσης και να πείσουμε τον κόσμο ότι υπάρχει διαμορφωμένη εναλλακτική πρόταση».

Από τους Οικολόγους Πράσινους, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος σημείωσε πως χρειάζεται μια συνεργασία σε βάθος, η οποία θα ξεπερνά την αντιμνημονιακή λογική. Όπως είπε χαρακτηριστικά «και η Χρυσή Αυγή είναι ενάντια στο μνημόνιο αλλά δεν μπορεί να συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον βουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέχει στην πρωτοβουλία, αλλά ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση να κουβεντιάσουμε». Συμφώνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «η ίδρυση του κόμματος πριν λίγες μέρες είναι ένα θετικό βήμα στην πορεία μας, δεν θεωρούμε, όμως, ότι όλα είναι τέλεια, και θέλουμε την κριτική μέσα από το διάλογο, για να γίνουν οι θέσεις μας καλύτερες και πιο πειστικές ως εναλλακτική πρόταση».

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση (ακόμα και σε περίπτωση, όπως είπε, που στις επόμενες εκλογές έχει αυτοδυναμία) αναζητεί πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, γιατί η εποχή απαιτεί λαϊκές πλειοψηφίες», αλλά παράλληλα σημείωσε πως «ότι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει πάνω σε πρόγραμμα, με κανόνες και διαφάνεια, και όχι λίγο πριν τις εκλογές, που ο κόσμος θα το ‘βλεπε με μισό μάτι».

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, επεσήμανε πως αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για ορισμένα θέματα δεν αποτελούν λύση, και τόνισε πως «θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένος» (π.χ. «για το πώς θα καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του κράτους, όταν, όπως υποστηρίζει, θα πάει σε συγκρουσιακή διαπραγμάτευση με τους δανειστές»). Εξάλλου, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «η ΔΗΜΑΡ είναι σταθερά υπέρ των μεταρρυθμίσεων, και θεωρεί ότι αυτές θα πρέπει να έχουν δημοκρατικό και κοινωνικό πρόσημο».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Χ. Καστανίδης, Α. Κοτσακάς, Π. Κουρουμπλής, Μ. Κοψίδης, Γ. Μιχελογιαννάκης, Λ. Μίχος, Π. Μουτσινάς, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Θ. Παραστατίδης κ.α.

via http://www.express.gr/news/politics/722701oz_20130719722701.php3