ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: 9/6/2020
Ώρα:               10:00

Η «επιστροφή» του τουρισμού, μπορεί να γίνει ευκαιρία

Η διαχρονική παθογένεια του ελληνικού τουρισμού, με την απόλυτη εξάρτηση από τους διαχειριστές της ζήτησης (tour operator) και την ξεπερασμένη στρατηγική ήλιος-διασκέδαση-θάλασσα, δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα από την υγειονομική κρίση.
Είναι πια επιτακτική ανάγκη η κυβερνητική αρωγή.
Αντί αυτού η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα-ασπιρίνη, απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα.
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προτείνει την ανάπτυξη και υποστήριξη ενός διαφορετικού μοντέλου για τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας χαρτοφυλακίου.

Ο Τουρισμός είναι τομέας στρατηγικής σημασίας για την χώρα, όχι μόνο λόγω της υπερβολικής (λανθασμένα) οικονομικής επίδρασής του στο ΑΕΠ, αλλά κυρίως διότι ειδικά για την χώρα μας αποτελεί φυσικό τοπικό «προϊόν» που δεν μπορούν να έχουν ή να αξιοποιήσουν άλλες χώρες.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προτείνει βραχυπρόθεσμα και μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα και πολιτικές, που εκτιμούμε ότι μπορούν να δώσουν εκ νέου ώθηση και να δημιουργήσουν συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης:

  1. Στρατηγική συμμαχία όλων των τοπικών και περιφερειακών αρχών με τους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων, για να επαναπροσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και για να ενεργοποιηθούν τοπικές δυνατότητες και πόροι στα πλαίσια της εθνικής πολιτικής για τον τουρισμό.
  2. Στοχευόμενες πολιτικές ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού, με ανασχεδιασμό και ενδυνάμωση του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού.
  3. Μέχρι τέλος του έτους:
  • μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες τουριστικής εξυπηρέτησης,
  • μείωση των ακτοπλοϊκών ναύλων,
  • μείωση του κόστους διέλευσης διοδίων εθνικών οδών.
  1. Διασφάλιση σε όλους τους ξένους τουρίστες που θα επισκεφτούν τη χώρα, πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη, σε περίπτωση νοσήματος από CoVID-19.
  2. Επιδότηση της εργασίας όλων των εποχιακών υπαλλήλων, με την προϋπόθεση επαναπρόσληψης από τις τουριστικές επιχειρήσεις του ίδιου αριθμού εργαζομένων με την αντίστοιχη περυσινή χρονιά. Χωρίς να θίγονται ασφαλιστικά δικαιώματα και συνταξιοδοτικά. Είναι πιο συμφέρουσα η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση εργασίας.
  3. Στρατηγική συνεργασία με μικρούς Tour Operators και με Low Cost αεροπορικές εταιρείες:
    – με μείωση των τελών αεροδρομίου,
    – ειδικά εκπτωτικά κουπόνια σε παρεχόμενες υπηρεσίες και
    – σε συνεργασία με τις κατά τόπους εμπορικές ενώσεις επαγγελματιών τουρισμού και ειδικά κίνητρα για μεταφορές transit
    – εμπλουτισμό και ανάπτυξη προς εναλλακτικές μορφές τουρισμού
  1. Μέριμνα για τη χρηματοπιστωτική κάλυψη των μικρών επιχειρήσεων που υφίστανται το πρόβλημα της εποχικότητας.
  2. Να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που θα αφήσουν ακινητοποιημένα τα τουριστικά τους λεωφορεία, να «ενταχθούν» και να ενισχύσουν για ένα 3μηνο τη δημόσια αστική συγκοινωνία, με τη χρέωση του αστικού εισιτηρίου ή με τη χρήση της κάρτας απεριόριστων διαδρομών, συνδέοντας δήμους και κοινότητες σε νέες γραμμές, είτε με τον παραλιακό άξονα, είτε με περιοχές εναλλακτικού προορισμού.
  3. Δυνατότητα μετατροπής των voucher των χιλιάδων οργανωμένων σχολικών εκδρομών που δεν έγιναν, σε «εξατομικευμένα ή οικογενειακά voucher ελεύθερης επιλογής», που να απευθύνονται στους γονείς και κηδεμόνες του κάθε μαθητή και με κίνητρα στην επιλογή του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος εφάμιλλα των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ συνεισφέρει, με διαρκώς ανανεούμενες προτάσεις και αντιλήψεις, για τον χώρο του Τουρισμός, πιστεύοντας ότι πρέπει να αναβαθμιστεί́ με ποιοτικές υπηρεσίες και να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής για την ανάδειξη και του θεματικού τουρισμού (Θρησκευτικός, Ορειβατικός, Ιαματικός, Αθλητικός, Ιατρικός, Συνεδριακός κλπ).

Τέλος, το μοντέλο Τουριστικής ανάπτυξης που η Πράσινη Αριστερά προτάσσει, είναι αυτό της ήπια ανάπτυξης και όχι του καταπατημένου Αιγιαλού, της εγκατάλειψης των Ναtura περιοχών και της ανοικοδόμησης τεράστιων Τουριστικών μονάδων στην αιγιαλίτιδα ζώνη.

Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ