Μήνυμα σταθερότητας στο εσωτερικό και ισχυρής πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στο εξωτερικό έστειλε με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει έδαφος για τμηματική εκταμίευση των δόσεων με βάσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων και μια «μίνι» αξιολόγηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας εκτιμά ότι υπάρχει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Μέρκελ αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι οι εταίροι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση, ενώ εκτιμά ότι μετά το Eurogroup της Δευτέρας θα δοθεί επιπλέον χώρος ελιγμών και προς την ΕΚΤ.

Ο Γιάννης Δραγασάκης υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να έχει επιτρέψει την έκδοση εντόκων γραμματίων από την ελληνική κυβέρνηση για την άμεση επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος και τη διασφάλιση της σταθερότητας, κινούμενη μάλιστα στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Παράλληλα, όπως δήλωσε, υπάρχει ακόμα χρόνος να το πράξει αυτό μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Μια πιο προσεκτική ανάγνωση της συνέντευξης του Γιάννη Δραγασάκη στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Πέμπτης αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά και συμβαδίζει με κάποιους από τους εταίρους στην Ευρωζώνη, τους οποίους όμως δεν αποκάλυψε. Από την άλλη πλευρά επιτέθηκε σε όσους επιθυμούν αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, εντάσσοντας σε αυτό το μπλοκ τους Ισπανούς.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας της συζήτησης για τη διαμόρφωση νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, στη βάση που το θεμελιώνει ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, καθώς αρκέστηκε απλά να επισημάνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εμπλακεί σε τέτοιες συζητήσεις.

Από τη στάση του Γιάννη Δραγασάκη προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκτήσει πλέον ισχυρά ερείσματα στην Ευρωζώνη και βρίσκεται πλέον σε τροχιά επίτευξης μιας νέας συμφωνίας «έκπληξη».

Στόχος της παρέμβασης του –χαμηλών τόνων- αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μετά την εντολή για «σιγή ασυρμάτου»-, του Αλέξη Τσίπρα είναι καταγραφεί στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό η ενιαία θέση της κυβέρνησης, για τήρηση των δεσμεύσεων και η πολιτική βούληση για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες –όπως χαρακτηριστικά δήλωσε- αποτελούν μέρος του ελληνικού προγράμματος.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εστίασε στην «πατρότητα» του προγράμματος, επιχειρώντας να επιδείξει την αναγκαία πολιτική δέσμευση προς τους εταίρους. Παράλληλα θέλησε να βάλει τέλος στην πολιτική υψηλών τόνων που ακολουθούσε η κυβέρνηση.

Via : www.sofokleousin.gr