ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 5/10/2016

Θέμα : Ευτυχώς που υπάρχουν οι Συνθήκες

Η ασθενής και παθητική Εξωτερική πολιτική που ασκείται από την χώρα μας, τα τελευταία 20 χρόνια, αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά αναποτελεσματική και αδυνατεί να δημιουργήσει τις απαιτούμενες συνθήκες για ειρηνική συμβίωση και γειτνίαση με την Τουρκία.

Οι εσωτερικές διενέξεις στην γειτονική χώρα, που έφτασαν σε επίπεδο διωγμών και φυλακίσεων, μεταφέρονται για ακόμη μία φορά στο εξωτερικό ώστε να αποπροσανατολιστούν οι Τούρκοι πολίτες.

Το συχνό αυτό φαινόμενο, συνεχώς εντείνεται, δεδομένης της επεκτατικής αντίληψης και τα σχέδια συγκεντρωτισμού της εξουσίας, του Τούρκου προέδρου.

Ευτυχώς οι Συνθήκες και κυρίως αυτή της Λωζάνης, βρίσκονται στα αρχεία πολλών χωρών που τις συνυπέγραψαν (Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ιαπωνία, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Ρουμανία) διασφαλίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει λανθασμένη εκτίμηση περί των υπογραφθέντων.

Καμία διεκδίκηση δεν μπορεί να υπάρχει σε έδαφος ή θάλασσα, πέραν των 3 μιλίων από τις Τουρκικές ακτές.

Η Ελλάδα έχει νόμιμο συμφέρον ώστε:

  • να ζητήσει σύγκλιση των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ, με στόχο την επιβεβαίωση (εκ νέου) των υπογραφθέντων,
  • να συνεργαστεί με τους Διεθνείς Οργανισμούς με στόχο την τήρηση από την Τουρκία, των υποχρεώσεών της απέναντι στις μειονότητες και την εξασφάλιση του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ΔΙΚΤΥΟ Ανανεωτικής Αριστεράς, εντοπίζει ότι η συνεχής χρησιμοποίηση της χώρας μας, από τις εκάστοτε Τουρκικές κυβερνήσεις, προκύπτει από την απουσία Εθνικού Σχεδίου Εξωτερικής πολιτικής και από την αμηχανία της εκάστοτε Ελληνικής Κυβέρνησης που αποσπασματικά προσπαθεί να αντιμετωπίσει προβλήματα που προκύπτουν από τους λανθασμένους χειρισμούς της.

Η κυριαρχία της χώρας δεν μπορεί να είναι υπό διαρκή διαπραγμάτευση.

Η αδυναμία λύσεων στην οικονομική κρίση, προβλέπουμε ότι θα φέρει νέες διεκδικήσεις από χώρες με εσωτερικά προβλήματα.

Υιοθετούμε την στάση της ενεργητικής πολιτικής, με άξονα την θέση μας για σταθερότητα και Ειρήνη.