του Κώστα Κουτρούκη ,  (ομιλια στην Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ στις 7/6/2014)

Το αποτελεσμα των Ευρωεκλογων ηταν ισοπεδωτικο για την ΔΗΜ.ΑΡ. Ταυτοχρονα ομως αφηνει ελπιδες ,για την μελλοντικη μας πορεια,επειδη δεν αφορουσε εθνικες εκλογες.

Το κομμα μας,διατηρει την κοινοβουλευτικη του δυναμη και παρουσια και μας επιτρεπει να διεκδικησουμε , μια ακομη ευκαιρια στις επερχομενες εθνικες εκλογες,αν δεν λειτουργησουμε  με ορους  μακροχρονης εσωστρεφεια η μιντιακης περιφορας των αποψεων μας ,αλλα με σαφεστατο επαναπροσδιορισμο την πολιτικης μας ,συνεκτικη συγκροτηση και αναληψη πρωτοβουλιων .

Οι Εκλογες ανεδειξαν πρωτο κομμα τον ΣΥΡΙΖΑ ,που παρ ολο που δεν αυξησε τα ποσοστα του,εκανε ενα σημαντικο βημα σταθεροποιησης κι ομογενοποιησης πανελλαδικα,τοσο γεωγραφικα οσο και κοινωνικα.

Παραλληλα τον θετει μπροστα σε σειρα ευθυνων που αφορουν την μελλοντικη διακυβερνηση της χωρας αλλα και την ρεαλιστικη επανατοποθετηση του σε μια σειρα ζητηματα,που κι εμεις αναδειξαμε το προηγουμενο διαστημα

Η κυβερνητικη πλειοψηφια ηττηθηκε κατα κρατος χανοντας 11 ποσοστιαιες μοναδες,παρ ολες τις προεκλογικες μεθοθευσεις (προεκλογικο μερισμα ,αλλαγη στον εκλογικο νομο,σταυρος προτιμησης κλπ) μ αποτελεσμα να καταδικασθουν οι ασκουμενες αναλγητες πολιτικες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικα το ΠΑΣΟΚ,παρα το εκλογικο σωσιβιο της ΕΛΙΑΣ,δεν επεισε,για την ειλικρινεια των προθεσεων, τους ψηφοφορους του  χωρου της λεγομενης κεντροαριστερας εχασε το 1/3 της δυναμης του κι ενα σημαντικο μερος τους (6,5%) μετακινηθηκε στο μιντιακο  Ποταμι ,ενω ενα μεγαλο ποσοστο (17 %) επελεξε μικροτερα κομματα.

Δηλαδη, ενα αξιολογο ποσοστο ,που αν συνυπολογισουμε κι ακυρα- λευκα – αποχη (ξεπερνα το 30% )δεν πεισθηκε ουτε απο την κυβερνηση ουτε απο την αξιωματικη αντιπολιτευση κι αποδεικνυει οτι η τεχνητη πολωση κι ο νεου τυπου δικομματισμος  κινηθηκε σε χαμηλη πτηση ,παρα τις εντονες προσπαθειες ,δεν περασε στο εκλογικο σωμα(τα δυο κομματα δεν ξεπερασαν το 50 %) κι οτι υπαρχει ακροατηριο και χωρος για την ΔΗΜΑΡ.

Στο διλημμα Ανατροπη η Σταθεροτητα

Οι πολιτες επελεξαν Αλλαγη αλλα με Κοινωνικη  Σταθεροτητα

Αυτο που προκυπτει, ειναι οτι η κοινωνια δεν αντεχει αλλο, θελει απαγκιστρωση απο τα μνημονια, αλλα και μια πειστικη προταση διακυβερνησης με αριστερο -προοδευτικο προσημο
που θα οδηγησει την χωρα με σταθερα βηματα εξω απο την κριση ,εντος της Ευρωπαικης Ενωσης και με εμφαση στην κοινωνικη συνοχη,με την κοινωνια ορθια οπως τονιζαμε.

Οι αιτιες τις ηττας μας ειναι πολλες,εισοδος – εξοδος απο την κυβερνηση,ο τροπος παρεμβασης  στη κυβερνηση, ο συστηματικος αποκλεισμος απο τα ΜΜΕ,η απαραδεκτη και με μιντιακους ορους εσωτερικη αντιπαραθεση απο μια μεριδα στελεχων,η σταση μας σε κρισιμες ψηφοφοριες στην Βουλη,αλλα κι πολιτικη ισων αποστασεων αναμεσα σε ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ ,η διολισθηση του τριτου πολου απο τον χωρο του δημοκρατικου σοσιαλισμου προς τον χωρο του κεντρου.Οι επαφες με προσωπα και δυναμεις που ειχαν ταυτισθει με μνημονιακες πολιτικες (πχ Λοβερδος – Παπανδρεου κλπ) μονο προβληματα συσσωρευαν αντι να λυνουν.

Γενικοτερα η εικονα που εκπεμπαμε ηταν θολη,ανευρη,γεματη αμφισημιες,που δεν μπορουσε να πεισει, για το τι θελουμε και που παμε και μαλλον συγχυση  κι ερωτηματικα προκαλουσε χωρις φυσικα να εμπνεει ακομη και τα μελη μας.

Η ΔΗΜΑΡ οφειλει να δωσει οριστικο τελος στην νεφελωδη  συζητηση περι κεντροαριστερας,που δεν συγκροτηθηκε ποτε στην χωρα,εκτος αν την περιγραφουμε ως την συμπορευση με το τοτε κραταιο ΠΑΣΟΚ ,καποιων προσωπων η ομαδων αριστερης προελευσης,που εξυπηρετουσαν καθαρα τις προεκλογικες του αναγκες,τιςεποχες του ασπρου-μαυρου.

Οσο το ΠΑΣΟΚ παραμενει προσδεμενο στην συγκεκριμενη προγραμματικη συμφωνια με την ΝΔ,οσο συμμετεχει και στηριζει στην κυβερνηση,δεν ειναι δυνατον να υπαρξουν συγκλισεις.
Οσο για το Ποταμι ,ακομη κι αν λησμονησουμε την ως τωρα κριτικη μας ειναι μαλλον αφελες να θεωρουμε οτι, στο ξεκινημα του, θα συναινεσει σε τετοιου ειδους συμπορευση.
Ειναι μαλλον ατοπο να ισχυριζεται κανεις ,οτι οποιαδηποτε συζητηση- διαπραγματευση ,θα γινει με ορους ισοτιμιας με το 1,2%.

Οπως ειναι τουλαχιστον αδιεξοδο να υποστηριζουμε οτι απο την παρουσα Βουλη,μπορουν ν αλλαξουν οι ασκουμενες πολιτικες,οταν διαφαινεται οτι γινεται μια συστηματικη προσπαθεια χρησιμοποιωντας οποιοδηποτε τροπο ,μεσω της εκλογης Προεδρου της Δημοκρατιας, να διατηρηθει παση θυσια η συγκυβερνηση.

Παραλληλα με δεδομενη την αδυναμια εκπονησης ενος σχεδιου προνομιακων συμμαχιων απο τον ΣΥΡΙΖΑ ,με δεδομενη την αρνηση των ΚΚΕ -ΑΝΤΑΡΣΥΑ,οπως διαπιστωθηκε κι απο  τις αδιεξοδες επιλογες του στην αυτοδιοικηση  , η ΔΗΜΑΡ οφειλει ν αξιοποιηση το συγκριτικο πλεονεκτημα της,ως αξιοπιστη δυναμη διαλογου, οπως συνεβη στο πεδιο των δημοτικων και περιφερειακων εκλογων, αναλαμβανοντας πρωτοβουλιες συγκλισης  με δυναμεις του χωρου του δημοκρατικου σοσιαλισμου , της πολιτικης οικολογιας,αλλα και  καποιων δυναμεων απο το ΠΑΣΟΚ που σταδιακα διαφοροποιουνται, αυξανοντας το ειδικο της βαρος με στοχο την διακυβερνηση της χωρας σε αριστερη -προοδευτικη κατευθυνση.

Σημερα οφειλουμε ν αποφασισουμε και να δεσμευθουμε. στελνοντας ενα ξεκαθαρο μηνυμα προς ολες τις κατευθυνσεις οτι

Δεν ετεροπροσδιοριζομαστε,δεν παραχωρουμε ,δεν   ρευστοποιουμε την ΔΗΜΑΡ.

Υπερασπιζομαστε την Αυτονομη πορεια της,επιστρεφοντας στην μητρα της Αριστερας,προχωραμε στην ανασυγκροτηση της με την δημιουργια ενος κομματος μελων ,οπως ειχαμε διακηρυξει.

Συντροφοι ειμαστε ακομη Ζωντανοι !!! αλλα για να παραμεινουμε ας συνεχισουμε παραφραζοντας το στιχο, με  λιγοτερα τηλε-παραθυρα και πιο πολλη δουλεια !!!

*  Ο  Κώστας Κουτρούκης είναι μελος Κ.Ε. της ΔΗ.ΜΑ.Ρ