imagesCA7ODE8F

Διαφοροποίηση του Γ. Πανούση από την επίσημη γραμμή της Αγίου Κωνσταντίνου

του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Τριγμούς και διχογνωμία στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, η οποία επιχειρεί με τη στάση της να «τετραγωνίσει τον κύκλο», προκαλεί το θέμα των κινητοποιήσεων της ΟΛΜΕ, παρά τη σαφή θέση που έχει εκφράσει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη κατά της απεργίας και υπέρ της απρόσκοπτης διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι πρώτες ρωγμές με επίκεντρο την προληπτική επιστράτευση των καθηγητών έκαναν χθες την εμφάνισή τους στο μέτωπο της Αγίου Κωνσταντίνου, με τον βουλευτή Α’ Αθηνών και πανεπιστημιακό Γιάννη Πανούση να διαφοροποιείται αισθητά από την επίσημη γραμμή, ενώ γενικεύοντας τη δυσφορία του με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης προειδοποίησε για τον κίνδυνο παταγώδους αποτυχίας του σχήματος.

«Αποτελεί αρνητική σημειολογία η πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών», τόνισε μιλώντας στον ρ/σ 105,5 «Στο Κόκκινο» ο Γιάννης Πανούσης και συμπλήρωσε ότι «τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν λύνονται με ταπεινωμένους δασκάλους». Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στον υπουργό Παιδείας υπογραμμίζοντας ότι «πολλές φορές με αυτά που κάνει προκαλεί», ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του σε ενέργειες που δημιουργούν συγκρουσιακό κλίμα στην κοινωνία.

Ο κ. Πανούσης, παίρνοντας αφορμή από την εμπλοκή στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και επεκτείνοντας την ενόχληση Ρουπακιώτη κατά των πρωθυπουργικών συμβούλων, Τ. Μπαλτάκου και Δ. Σταμάτη, διαπίστωσε πρόβλημα στην κυβερνητική λειτουργία και δεν απέκλεισε το εγχείρημα της τρικομματικής… να διαλυθεί, «αν πάμε σε λογική μονοκομματικής κυβέρνησης».

Αποστάσεις γύρω από το ενδεχόμενο να ντυθούν στο χακί οι εκπαιδευτικοί φαίνεται πως κρατά και η εσωκομματική αντιπολίτευση της ΔΗΜΑΡ. Ο Θράσος Φωτεινός, μέλος του Αριστερού Δικτύου, διέγνωσε μείζον συνταγματικό ζήτημα και σε επικοινωνία του με την «Εφ.Συν.» συνέστησε στην ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου να μην επιτρέπει να γίνεται το Σύνταγμα «κουρέλι» «ανάλογα με το πώς μας συμφέρει, διότι τα ζητήματα δημοκρατίας θα τα βρούμε μπροστά μας».

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής που συγκάλεσε χθες ο Φώτης Κουβέλης έγινε προσπάθεια να συμβιβαστούν τα ασυμβίβαστα. Από τη μία πλευρά, η ΔΗΜΑΡ καθιστά ξεκάθαρο ότι οι κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές είναι ζημιογόνες για όλες τις πλευρές και πρέπει να ματαιωθούν και από την άλλη, επιχειρώντας επικοινωνιακά να μην ταυτιστεί με τον αυταρχισμό του Μαξίμου, σημειώνει ότι η διέξοδος μπορεί να επέλθει χωρίς επιστράτευση.

«Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ταχθεί με σαφήνεια κατά της απεργίας των εκπαιδευτικών την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Η ΟΛΜΕ με την ακραία συνδικαλιστική επιλογή της και στη συνέχεια η κυβερνητική απόφαση “προληπτικής” επιστράτευσης διαμορφώνουν συνθήκες επιζήμιας έντασης για τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Η λύση είναι η κανονική διεξαγωγή των εξετάσεων χωρίς επιστράτευση και στη συνέχεια ο ουσιαστικός διάλογος, ώστε οι τελικές ρυθμίσεις να λάβουν υπόψη όσες ενστάσεις είναι δικαιολογημένες και μπορούν να αντιμετωπιστούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αγίου Κωνσταντίνου που υιοθετεί την τακτική «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».

Via : www.efsyn.gr