του Στάθη Λουκά *

Mιά και ευρισκόμαστε μπροστά σε μια συνεδριακή διαδικασία, θεωρώ χρήσιμες, για το «μαγικό κύκλο» – της ηγετικής ομάδας της Δημ. Αριστεράς –, που αυτοσχεδιάζει  και αυτοσυστήνεται, ορισμένες ρήσεις – δύο από το δεκαλογο για το μέλλον – που κατά κάποιον τρόπο θα εμπεριέχει  η  «Lectio Magistralis» που ο φιλόσοφος  Zygmunt Bauman θα εκφωνήσει  στην ιταλική πόλη Civitanova  Marche  (περιφέρεια Ancona)  με θέμα «Les mots et les choses = Οι λέξεις και η πραγματικότητα».

  1. H  Εργασία αποτελεί μια πηγή Αξιών για το άτομο  και για την κοινωνία, η, καλύτερα,  είναι η  γενεσιουργός αρχή όλων των αξιών: το να ξανατοποθετηθεί η εργασιακή διάσταση στο κέντρο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σημαίνει να οικοδομηθεί  μια κατάσταση ευημερίας για τα άτομα και ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Η τεχνολογία είναι μονον ένα εργαλείο.
  2. Πρέπει να προσφύγουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που είναι ανεξάντλητες, εάν δεν θέλουμε να «καταναλώσουμε» το περιβάλλον. Το μέλλον πρέπει να είναι ένα μέλλον Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: θα συμβάλλουν να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να περιορισθεί η χρήση πόρων. Πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τη σωστή ποσότητα πλουτοπαραγωγικών πόρων για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να παράγουμε άλλες ανισορροπίες άλλες οικονομικές σπατάλες και άλλες ανισότητες.

*Ο Στάθης Λουκάς είναι μέλος της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ