Το τι συνεπάγεται η καθυστέρηση της λειτουργίας αυτής της υπερσύγχρονης μονάδας, το καταλαβαίνει ο καθένας

Το τι συνεπάγεται η καθυστέρηση της λειτουργίας αυτής της υπερσύγχρονης μονάδας, το καταλαβαίνει ο καθένας

ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΠΡΟΤΥΠΗ Β’ ΜΕΘ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Μια κλινική-κόσμημα, η Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, παραμένει κλειστή έπειτα από την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό της με 1,8 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο και παραδόθηκε προς χρήση σε χρόνο ρεκόρ, στις αρχές Ιουλίου. Οι κλίνες της αυξήθηκαν από 9 σε 12, διαθέτει τον πιο σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό στη χώρα, κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας και της υγρασίας σε όλους τους χώρους της μονάδας, αυτονομία σε ηλεκτρονικό ρεύμα, υπερσύγχρονο ιατρο-μηχανολογικό εξοπλισμό σε κάθε κλίνη, κανένα μηχάνημα δεν πατάει στο έδαφος, αλλά όλα είναι στον αέρα για να αποφεύγονται οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Ομως δεν έχει προσωπικό για να λειτουργήσει. Το προσωπικό της χρησιμοποιήθηκε στο διάστημα των εργασιών για να λειτουργήσει η επίσης απαραίτητη Μονάδα Μετεγχειρητικής Παρακολούθησης Καρδιοχειρουργικών Ασθενών της Θωρακοκαρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου. Τώρα, όμως, το προσωπικό της Β’ ΜΕΘ πρέπει να επιστρέψει στις οργανικές του θέσεις, σύμφωνα με την αρχική απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου. Ο κίνδυνος είναι να μείνει μία από τις δύο κλινικές χωρίς προσωπικό.

Για να μη συμβεί αυτό, η διοίκηση αποφάσισε να επιστρέψει μέρος του προσωπικού στη Β’ ΜΕΘ και οι υπόλοιπες θέσεις να καλυφθούν από επικουρικούς γιατρούς και άλλους που θα μετακινηθούν από μικρά νοσοκομεία της πόλης που συγχωνεύονται σε μεγαλύτερα.

Ιατρικοί κύκλοι θέτουν θέμα εμπειρίας τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού που θα επανδρώσει εκ νέου την κλινική, και κάνουν λόγο για κίνδυνο υποβάθμισης μιας υπερσύγχρονης για τα ελληνικά δεδομένα κλινικής. Η δε Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας επισημαίνει ότι παγκοσμίως υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των ΜΕΘ που στελεχώνονται από εντατικολόγους και των Μονάδων Μετεγχειρητικής Παρακολούθησης Καρδιοχειρουργικών Ασθενών όπου οι χειρουργοί και αναισθησιολόγοι παρακολουθούν τους δικούς τους ασθενείς.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με την προκήρυξη νέων θέσεων, αλλά σε περιόδους τρόικας και Μνημονίων κάτι τέτοιο αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Κλινική – φάντασμα

Η Β’ ΜΕΘ διέθετε 5 ειδικούς γιατρούς, 3 εξειδικευόμενους και 24 νοσηλευτές. Τώρα, ο διευθυντής της, Νίκος Καπραβέλος, περιφέρεται άπραγος στους διαδρόμους και τους θαλάμους με τον υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό της κλινικής-φάντασμα. «Η ευχή μου είναι, αυτό το κόσμημα στο χώρο της Ιατρικής να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα με τις οργανικές θέσεις που έχει», δηλώνει καθώς δείχνει με πικρή υπερηφάνεια τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα με τα οποία είναι εξοπλισμένη η καθεμιά από τις 12 κλίνες της κλινικής.

Ενοχλημένος φέρεται να είναι από την καθυστέρηση στη λειτουργία της κλινικής ο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Βλέπει ένα έργο που ενέταξε στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση και το οποίο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, να έχει παραληφθεί προς χρήση από το νοσοκομείο, αλλά να μη λειτουργεί.

«Ως νέα διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που είχαν ανακύψει και να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» το συντομότερο δυνατόν. Πράγματι, σε λιγότερο από 4 μήνες, το έργο έχει ολοκληρωθεί και περιμένουμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου να αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο δυνατό παρέχοντας τις υπηρεσίες της στους συμπολίτες μας», δηλώνει στην «Ε» ο Απ. Τζιτζικώστας.

Σε αναμονή

Ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Καλτσίδης, είχε πει ότι η Β’ ΜΕΘ θα λειτουργήσει μετά το Δεκαπενταύγουστο, αλλά η λειτουργία του δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. «Απομένουν κάποιοι τελευταίο έλεγχοι του εξοπλισμού, που πρέπει να γίνουν», προσθέτει και υπογραμμίζει ότι η κλινική «θα έχει το προσωπικό που απαιτείται». «Ολοι οι γιατροί της κλινικής θα είναι εντατικολόγοι», τονίζει ο Γ. Καλτσίδης και προσθέτει ότι στην κλινική θα επιστρέψει ο κύριος όγκος του έμπειρου προσωπικού του.

«Θα πάρουμε και προσωπικό από άλλα νοσοκομεία. Θα υπάρξει υπερστελέχωση και όχι υποστελέχωση», λέει, ενώ στο θέμα της έλλειψης εμπειρίας του νέου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού απαντά ότι «όλοι έχουν εξειδίκευση εντατικολόγου, αλλά θα έχουν δίπλα τους τούς πιο έμπειρους γιατρούς, από τους οποίους θα μάθουν, όπως γίνεται πάντα», καταλήγει.

Από το 1986

Η Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» ιδρύθηκε το 1986 για να νοσηλεύονται οι εγχειρισμένοι ασθενείς της νέας τότε Θωρακοκαρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου, όπου ο διευθυντής της, αείμνηστος Παναγιώτης Σπύρου, και μια ομάδα 13 γιατρών έφεραν την πρωτοπορία στον τομέα στην Ελλάδα και, πραγματικά, έσωζαν ζωές, διακόπτοντας τη ροή των ασθενών προς τα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού. Μετά το 1996, όταν ο Π. Σπύρου αναγκάστηκε να αποχωρήσει, ο αριθμός των επεμβάσεων άρχισε να μειώνεται σημαντικά έως ότου σχεδόν μηδενίστηκε. Οι κλίνες της Β’ ΜΕΘ έμεναν κενές από ασθενείς, τη στιγμή που οι ανάγκες της Α’ ΜΕΘ σε κλίνες γίνονταν όλο και πιο έντονες. Ετσι, η συγκεκριμένη κλινική μετατράπηκε σε Β’ ΜΕΘ.

Αλλά έμεινε χωρίς εξειδικευμένη κλινική μετεγχειρητικής νοσηλείας το Θωρακοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του νοσοκομείου, το οποίο τα τελευταία χρόνια στελεχώθηκε με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και πραγματοποιεί επεμβάσεις που ολοένα αυξάνονται αριθμητικά. Η κλινική έγινε, η ανακαίνιση της Β’ ΜΕΘ έδωσε την ευκαιρία να λειτουργήσει με δανεικό προσωπικό και τώρα που η Β’ ΜΕΘ είναι έτοιμη να λειτουργήσει ξανά, έφτασε ο κόμπος στο χτένι.

Via : www.enet.gr