6-1--8-thumb-medium

Ομοβροντία 11 κυβερνητικών (7 της Ν.Δ. και 4 του ΠΑΣΟΚ) κατά της άρσης για την πρώτη κατοικία

των ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ, ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ

Μονόδρομος είναι για την κυβέρνηση η αλλαγή ρότας στο θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, που σημαίνει παράταση του σημερινού καθεστώτος τουλάχιστον για ακόμη ένα έτος. Στην περίπτωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η τακτική της πυγμής και των εκβιασμών δύσκολα θα έχει αποτέλεσμα.

Οι βουλευτές δεν πείθονται από τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί ανάγκης να αλλάξει το καθεστώς για να προστατευθούν οι φτωχοί και οι αδύνατοι, να μην «κρύβονται» οι πλούσιοι ιδιοκτήτες πίσω από τους βιοπαλαιστές, να μην καταρρεύσει οριστικά η αγορά κατοικίας, να μην κινδυνεύει το ελληνικό τραπεζοπιστωτικό σύστημα από τα «κόκκινα δάνεια».

Αντιθέτως, βλέπουν πίσω από τις κυβερνητικές επιδιώξεις μία έμμεση πλην σαφή προσπάθεια της κυβέρνησης -την οποία χρεώνουν κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών- υπέρ της εσωτερικής υποτίμησης ή ακόμη χειρότερα μία κίνηση ώστε μέσω της μεταφοράς των πλειστηριασμών να αλλάξουν χέρια εκατοντάδες χιλιάδες πρώτες κατοικίες, ώστε να μην καταλήξουν στις ελληνικές τράπεζες αλλά σε μεγάλα ξένα funds.

Οι απόψεις των 11

Οι βουλευτές απαντούν ότι:

Πρώτον, πρέπει να υπάρξει παράταση της ρύθμισης και όχι κατάργησή της με εξαιρέσεις και κριτήρια.

Δεύτερον, για να εντοπιστούν οι έχοντες μεγάλη περιουσία που εκμεταλλεύονται την προστασία, δεν είναι αναγκαίο να αρθεί το σημερινό καθεστώς.

Τρίτον, σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξακολουθήσει να προστατεύεται η πλειονότητα των νοικοκυριών που δυσκολεύονται και όχι μόνον άνεργοι και πολύτεκνοι, αλλά και ο μέσος εργαζόμενος ή επιχειρηματίας που έχει δει το μισθό του ή τα εισοδήματά του να μειώνονται δραματικά.

Το ζήτημα είναι πλέον μείζον και αυτός είναι ο λόγος που κανείς δεν ακολουθεί τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στα όσα λέει δημοσίως υπέρ της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών με κριτήρια. Τη στιγμή που η κυβέρνηση είναι υποχρωμένη να νομοθετήσει -όπως εύστοχα σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ- αφού η ισχύς της σημερινής διάταξης λήγει στις 31/12/2013 και θα πρέπει να έρθει νέα νομοθετική πρόαση, που είτε θα επιμηκύνει την ισχύουσα για έναν χρόνο είτε θα την αντικαθιστά, το Μαξίμου παρακολουθεί και δεν παρεμβαίνει δημοσίως, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης σιωπά και περιμένει να δει πού θα κάτσει η… μπίλια, ακόμη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς, που άνοιξε το ζήτημα στις αρχές Ιουλίου με δημόσιες δηλώσεις, έχει καθίσει πίσω και δεν έχει μιλήσει για το θέμα εδώ και καιρό.

Δύο σενάρια

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει πίσω από την επίσημη πλέον και ξεκάθαρη θέση του υπέρ της παράτασης της ισχύουσας διάταξης για ακόμη έναν χρόνο -κάτι στο οποίο συμφωνεί η ΔΗΜΑΡ, οι Α. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης που έχουν καταθέσει σχετική πρόταση, αλλά και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης-, τότε η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή νέα διάταξη που θα μειώνει τα πλαφόν για τα τετραγωνικά μέτρα, την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το ύψος του ανεξόφλητου χρέους για το δανειολήπτη.

Τα ονόματα του Α. Λοβέρδου και του Χρ. Αηδόνη από τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» δεν αναφέρονται τυχαία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα υπαρκτό σενάριο θέλει βουλευτές της πλειοψηφίας να προσανατολίζονται να ψηφίσουν μαζικά υπέρ της πρότασης Λοβέρδου και Αηδόνη στην ψηφοφορία της 31ης Αυγούστου για την παράταση της ισχύουσας διάταξης, ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιό της για κατάθεση δικής της πρότασης.

Το δεύτερο σενάριο είναι να προχωρήσει η πρωτοβουλία του Νικήτα Κακλαμάνη και σε συνεννόηση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να φέρουν στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, που συνέρχεται η Ολομέλεια, πρόταση για την παράταση της ισχύουσας διάταξης για ακόμα έναν χρόνο, εμπλουτισμένη με προτάσεις για περαιτέρω ελάφρυνση των δανειοληπτών. Επειδή η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει και τα δύο αυτά σενάρια πριν από τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με την τρόικα, εκτιμάται ότι Σαμαράς και Βενιζέλος, στη συνάντηση που θα έχουν πριν από τη ΔΕΘ, θα επιδιώξουν να βρουν λύση, που θα μπορούν να διαπραγματευτούν με την τρόικα. Και αυτό γιατί παρά το ότι το ζήτημα δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσης, η πίεση που ασκεί η τρόικα στο θέμα για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, το φέρνει και μάλιστα σε κεντρική θέση στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου.

Εντεκα «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας απειλούν την κυβερνητική πλειοψηφία. Οι Βύρων Πολύδωρας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Φεβρωνία Πατριανάκου, Μιχάλης Ταμήλος, Γιώργος Κοντογιάννης, Κατερίνα Παπακώστα και Κώστας Κατσαφάδος από τη Ν.Δ. και οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Παναγιώτης Ρήγας, Γιάννης Κουτσούκος και Μιχάλης Κασσής από το ΠΑΣΟΚ στέλνουν σαφές μήνυμα μέσω της « Κ.Ε.» στο Μαξίμου, να μην καταθέσει νέα διάταξη και να νομοθετήσει την παράταση για ένα χρόνο τής ισχύουσας. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν πείθονται από τα κυβερνητικά επιχειρήματα και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην αλλαγή των κριτηρίων που προστατεύουν την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς. Το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν πριν από τη ΔΕΘ ο Α. Σαμαράς με τον Ευ. Βενιζέλο -το ΠΑΣΟΚ πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της παράτασης της ισχύουσας διάταξης για ακόμα ένα έτος- καθώς, αν και δεν απαιτεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, θα τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου.

Β. Πολύδωρας (Ν.Δ.)

«Δεν παίρνει ψήφο από μένα»

Δεν πρόκειται να πάρει ψήφο από εμένα διάταξη που θα πλειστηριάζει το σπίτι του φτωχού βιοπαλαιστή.

Οχι σε μέτρα εκ των υστέρων και διάφορα σχήματα και προσχήματα, δηλαδή πρώτα να του πάρουμε το σπίτι και μετά θα τον προστατέψουμε. Και όσον αφορά τους πλούσιους, ας τους τα πάρουν με βάση του όρους του συμβολαίου. Δεν έχω καμία όρεξη να κάνω τον προστάτη του πλούσιου πρώτης κατοικίας, αλλά δεν χρειάζεται άρση για να τους πιάσουμε. Μιλάμε μόνο για την κατοικία του φτωχού βιοπαλαιστή.

Φ. Πατριανάκου (Ν.Δ.)

«Ασφάλεια στην πρώτη κατοικία»

Αν το 2008 η προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, η απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής, ή το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ αποτελούσαν αναγκαίο δίχτυ προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων, το 2013, έπειτα από έξι χρόνια σκληρής ύφεσης και ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, είναι αδιαπραγμάτευτη η προστασία των πολιτών. Το τραπεζικό σύστημα, παρά τα λάθη και τις αστοχίες των επιλογών του, στηρίχτηκε καθοριστικά.

Ηρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για γενναίες ρυθμίσεις των δανείων, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική δυνατότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν και καθορίζοντας με ρεαλιστικό τρόπο τις αντικειμενικές δαπάνες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ολα αυτά, όμως, σε καθεστώς ασφάλειας της πρώτης κατοικίας των πολιτών. Οτιδήποτε άλλο θα είναι μοιραίο.

Μ. Ταμήλος (Ν.Δ.)

«Δικαίωμα κάθε οικογένειας»

Οι βουλευτές της Ν.Δ. στηρίζουμε το θεσμό της πρώτης κατοικίας και το δικαίωμα κάθε ελληνικής οικογένειας να έχει ένα σπίτι. Θα κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να παραταθεί το καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας σε μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες δανειοληπτών. Το θέμα είναι η προστασία να μην αφορά μόνο τους ανέργους και τους πολυτέκνους, που οπωσδήποτε βέβαια πρέπει να προστατευθούν, αλλά και τη μέση ελληνική οικογένεια που έχει υποστεί σημαντικές μειώσεις. Δεν θα αφήσουμε να βγουν σε πλειστηριασμό τα σπίτια των ελληνικών οικογενειών.

Γ. Κοντογιάννης (Ν.Δ.)

«Δεν αντέχει άλλο ο λαός»

Ο ελληνικός λαός έχει επιδείξει απίστευτη ανοχή στη λήψη, πολλές φορές, άδικων μέτρων ελπίζοντας στην έξοδο από την κρίση.

Η κοινωνική συνοχή όμως κρέμεται από μια κλωστή, καθώς ο λαός δεν πρόκειται να αντέξει άλλα οριζόντια μέτρα. Η παράταση της κρίσης επιβάλλει την απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία για τουλάχιστον ένα έτος ακόμη. Φυσικά δεν μιλάμε για περιπτώσεις βιλών που είναι δηλωμένες ως πρώτη κατοικία. Αυτές οι περιπτώσεις δεν πρέπει να καλύπτονται, γιατί προκαλούν όλους εκείνους που αγωνίζονται με μειωμένα εισοδήματα ή και χωρίς σταθερή εργασία να καλύψουν υποχρεώσεις που ανέλαβαν σε άλλες εποχές.

Δίκαιες αποφάσεις χρειάζονται λοιπόν, που και την κοινωνική συνοχή αλλά και την πολιτική σταθερότητα θα διασφαλίζουν. Γιατί χωρίς αυτούς τους δύο παράγοντες δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση.

Κ. Παπακώστα (Ν.Δ.)

«Θα καούν και τα χλωρά»

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας που είναι ιερή. Να υπάρξει παράταση ώστε να εκκαθαριστούν οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται το μέτρο. Εάν αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο, πρέπει να δοθεί, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να προστατευθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι προστασίας. Αλλιώς, εάν πάμε σε άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά. Αυτό σε μία πολιτεία ευνομούμενη, μία πολιτεία δικαίου δεν μπορεί να συμβεί.

Α. Σπηλιωτόπουλος (Ν.Δ.)

«Να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι»

Για τον Ελληνα η πρώτη κατοικία σηματοδοτεί όχι μόνο την ικανοποίηση της ανάγκης για στέγαση. Η έννοια και ο συμβολισμός είναι βαθύτερος, που κρατά τις ρίζες του στον αρχαιοελληνικό θεσμό της Εστίας.

Από την άλλη, είναι άμεση ανάγκη να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, δηλαδή οι οικογενειάρχες, που με κόπους ζωής και τραπεζικούς δανεισμούς κατάφεραν να αποκτήσουν μια ιδιόκτητη κατοικία και σήμερα λόγω της κρίσης να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δανείων τους, από αυτούς που έχουν αναγάγει την ανάγκη για την απόκτηση κατοικίας σε κερδοσκοπία και σε ενσυνείδητη πρακτική αφερεγγυότητας και αποφυγής πληρωμών, ακόμη και αν βρίσκονται σε οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.

Κ. Κατσαφάδος (Ν.Δ.)

«Η γραμμή του αυτονόητου»

Το θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουν η χώρα και οι πολίτες.

Η ακίνητη περιουσία δεν μπορεί ούτε να απομειώνεται αλλά ούτε και να απαξιώνεται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοεί κανείς τα κοινωνικά κριτήρια.

Θεωρώ αδιανόητο να κατασχεθούν σπίτια ανθρώπων που έχουν μείνει άνεργοι, ανθρώπων που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά την τελευταία τριετία και αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας, ατόμων με αναπηρία και πολύτεκνων οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Δεν θέτω κόκκινες γραμμές, οριοθετώ τη γραμμή του αυτονόητου και της στοιχειώδους κοινωνικής ευαισθησίας.

Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ)

«Να βρούμε κοινό βηματισμό»

Στην Ελλάδα του 2009 ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να γυρίσουμε. Αυτός είναι ο κοινός τόπος των δυνάμεων που πιστεύουν και στηρίζουν την προσπάθεια τα τελευταία 3,5 χρόνια, που σέβονται τις θυσίες των πολιτών και μάχονται για την πατρίδα που μας αξίζει. Στην κοινωνία και κυρίως στη νέα γενιά υπάρχει πλειοψηφικό ρεύμα που θέλει την αλλαγή από τις νοοτροπίες που μας έφεραν εδώ. Πρέπει να βρούμε κοινό βηματισμό. Θέσαμε πρώτοι με σαφήνεια και καθαρότητα στη Βουλή το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας, γιατί δεν είμαστε άβουλοι και μοιραίοι ούτε αποφασίζουν άλλοι για μας.

Ηταν πολιτική πράξη και πρέπει ν’ ακολουθήσουν κι άλλες. Μαζί με τους πολίτες θα δώσουμε την απάντηση στην κρίση.

Π. Ρήγας (ΠΑΣΟΚ)

«Παράταση για ένα χρόνο»

Με σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού οφείλουμε να μη δοκιμάζουμε τα όρια της αντοχής του με την ανακίνηση -αυτήν την περίοδο- θεμάτων όπως αυτό της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Το ισχύον καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να διατηρηθεί για ακόμη ένα χρόνο τουλάχιστον. Βεβαίως το μέτρο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως προστατευτική ασπίδα από εκείνους που ενώ έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων τους, με δόλιους τρόπους αποφεύγουν την εκπλήρωση της υποχρέωσής τους.

Ως ΠΑΣΟΚ οφείλουμε να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία του Ελληνα πολίτη, ο οποίος έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του και αντικειμενικά αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του.

Μ. Κασσής (ΠΑΣΟΚ)

«Αδιανόητη κάθε συζήτηση»

Μέσα στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα για τα ελληνικά νοικοκυριά, δεν μπορούμε να προσθέσουμε και το βάρος του φόβου πλειστηριασμών για το σπίτι.

Είναι αδιανόητη κάθε συζήτηση για άρση των πλειστηριασμών για τα νοικοκυριά.

Μοναδική εξαίρεση μπορεί να είναι τα πολύ μεγάλα εισοδήματα, σε συνδυασμό με μεγάλη ακίνητη περιουσία -και πάλι με αυστηρά κριτήρια.

Προσωπικά δεν πρόκειται να υποστηρίξω άρση των πλειστηριασμών και ακόμη μια επιβάρυνση των πολιτών.

Αυτή είναι και η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ, η οποία με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ)

«Δεν εξέλιπαν οι λόγοι του 2010»

Η απαγόρευση των πλειστηριασμών, όπως νομοθετήθηκε με το ν. 3869/2010 και ισχύει έκτοτε με αλλεπάλληλες παρατάσεις, ήταν μια πολιτική επιλογή προκειμένου να προστατεύσει τους δανειολήπτες από τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, με δεδομένο ότι υπάρχει πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Οι λόγοι για τους οποίους νομοθετήθηκε η απαγόρευση των πλειστηριασμών όχι μόνο δεν εξέλιπαν, γι’ αυτό επιβάλλεται να γίνει άμεσα η νομοθέτηση της παράτασής τους. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι απαράδεκτη.

Επιβάλλεται επίσης να προωθηθούν από την κυβέρνηση οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής και του περιεχομένου του Ν. 3869/2010 και σε άλλες κατηγορίες προσώπων.

Via : www.enet.gr