Χρυσή Αυγή Τρίπολη
Την αποπομπή της διοικητού του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης Ελένης Σιουρούνη αποφάσισε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος όταν ενημερώθηκε για τη στάση της διοίκησης να νομιμοποιήσει επί της ουσίας «έλεγχο» μελών της Χρυσής Αυγής στους χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον χώρο της Υγείας αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Την Πέμπτη 7/2 η διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου στην Τρίπολη Ελένη Σιουρούνη ενήμερη για την έφοδο των μελών της Χρυσής Αυγής έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί τους, δηλώνοντας μάλιστα στο «ArcadiaPortal.gr» ότι έχει κοινό στόχο με τη Χρυσή Αυγή στο θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης εργασίας στο νοσοκομείο, ενώ επισήμανε ότι δεν έχει το δικαίωμα από τον νόμο να προβεί σε ελέγχους των στοιχείων επικαλούμενη θέμα προσωπικών δεδομένων.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας κ. Γ. Παπασταματάκης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τη στάση της κυρίας Σιουρούνη, κατηγορώντας τη ότι αναζητεί«εξωθεσμικούς «βοηθούς» εκπλήρωσης των καθηκόντων της και επιβραβεύει δημόσια την αυτοδικία».
Η έφοδος των μελών της Χρυσής Αυγής στο νοσοκομείο έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης 6/2. Η ομάδα των 30-35 ατόμων εισέβαλε με σκοπό να εντοπίσει και να εκδιώξει αποκλειστικές νοσοκόμες ή συνοδούς χωρίς τα απαιτούμενα χαρτιά παραμονής και άσκησης επαγγέλματος στους θαλάμους των ασθενών. Η κίνηση αυτή, όπως δήλωσαν, έγινε ύστερα από καταγγελίες μελών του σωματείου αποκλειστικών νοσοκόμων.
Κατά την έφοδό τους, καθώς ζητούσαν να μάθουν την εθνικότητα όσων ήταν στους θαλάμους, ζητούσαν αποδεικτικά χαρτιά από αλλοδαπούς. Τελικά έδιωξαν διά της βίας τέσσερα άτομα που δεν είχαν ή δεν έδειξαν τα χαρτιά τους.
Γιατροί του Κόσμου: «Αρνούμαστε να τρομάξουμε»
Η Χρυσή Αυγή πάντως ήταν παρούσα και σε άλλο ένα περιστατικό που αφορά τον χώρο της Υγείας. Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, κοντά στα μεσάνυχτα, περίπου 30 μέλη της Χρυσής Αυγής διαδήλωσαν για λίγο έξω από το Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στο Πέραμα, την ώρα που βρίσκονταν περισσότεροι από 40 ασθενείς, φτωχοί και ανασφάλιστοι, Έλληνες και μετανάστες.
Οι Γιατροί του Κόσμου σε ανακοίνωσή τους θεωρούν «επιθετική και προκλητική κίνηση εκφοβισμού την ενέργεια της Χρυσής Αυγής που στρέφεται ευθέως κατά των ασθενών αλλά και των εθελοντών μας. Οι Γιατροί του Κόσμου πιστοί στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης και τη δέσμευσή τους στον όρκο του Ιπποκράτη, συνεχίζουν να περιθάλπουν ανθρώπους χωρίς διακρίσεις ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, θρησκευτικές πεποιθήσεις. Δηλώνουμε πως αρνούμαστε να «τρομάξουμε» και θα συνεχίσουμε αμετακίνητοι να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην υγεία, όπου υπάρχουν άνθρωποι. Θεωρούμε – και για αυτό θα ενημερώσουμε και τις αρμόδιες αρχές – πως στο εξής για οτιδήποτε συμβεί στα Πολυϊατρεία μας την ηθική ευθύνη θα φέρει η Χρυσή Αυγή. Καλούμε τους Έλληνες που συμμερίζονται τις ίδιες αρχές αλληλεγγύης με εμάς να στηρίζουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την προσπάθειά μας».