Προγραμματική Διακήρυξη

Η αυτοδιοικητική προγραμματική ενότητα προϋπόθεση για την αλλαγή στον Δήμο Βόλου

Στην προγραμματική της διακήρυξη η «Βόλου Κοινωνία» αναφέρει τα εξής:

Η Αυτοδιοικητική μας κίνηση «Βόλου κοινωνία» έχει δώσει δείγματα γραφής, στα πρώτα νηπιακά της βήματα, για το όραμα και τους στόχους της, και κυρίως για την αυστηρή προσήλωσή της στα κοινωνικά προβλήματα.

Μέχρι τώρα έχουμε παρουσιάσει πλευρές του προγράμματός μας και έχουμε τοποθετηθεί σε κρίσιμα θέματα της περιοχής μας. Όλα αυτά και κυρίως η Αυτοδιοικητική μας στάση εμπεριέχονται στην ιδρυτική διακήρυξη του Μάρτη 2018.

Είμαστε μια δημοκρατική κίνηση, ανοικτή σε καινούργιες ιδέες και σήμερα νοιώθουμε έτοιμοι να απευθυνθούμε στην κοινωνία των πολιτών, τους κοινωνικούς θεσμούς, τις δημοτικές παρατάξεις, με στόχο την μεγάλη προοδευτική  ενότητα και την αλλαγή. Δεν συμφωνούμε όμως με την λογική «να ενωθούμε όλοι για να φύγει ο Μπέος», αλλά η δημοκρατική συμμαχία πρέπει να υπηρετεί συγκεκριμένο πρόγραμμα και πολιτικές δεσμεύσεις που θα απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα των δημοτών και της κοινωνίας.

Θεωρούμε ότι είναι η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να ξεπεράσουμε αυτοκριτικά το παρελθόν και τις κομματικές δεσμεύσεις, να διεκδικήσουμε τον δημιουργικό ρόλο της αυτοδιοίκησης και να δώσουμε πνοή όραμα και ελπίδα στους δημότες.

Σ’ αυτές τις πολιτικές συναντήσεις με την κοινωνία και τους θεσμούς θα προσέλθουμε με συγκεκριμένη ατζέντα, η οποία θα δίνει το πολιτικό μας στίγμα αλλά και την πρότασή μας. Συγκεκριμένα θεωρούμε ότι:

  1. Η εκλογή του κ. Μπέου στον Βόλο δεν ήλθε τυχαία, αλλά ήταν αποτέλεσμα λαθών όλων μας και κυρίως αυτών που είχαν τις πρώτες ευθύνες.
  2. Η Αυτοδιοικητική παρουσία έχει φτωχύνει, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στον πολιτικό προγραμματικό λόγο, ενώ οι δημοτικές «παρατάξεις» δεν πείθουν αν συνεχίσουν να είναι το μακρύ χέρι των κομμάτων.
  3. Το πρόγραμμα Κλεισθένης Ι δεν έφερε δυστυχώς τις αναγκαίες αλλαγές στο δημοσιονομικό πρόγραμμα Καλλικράτης αφού:
  • Δεν κάνει καμία νύξη για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του Κράτους και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Δημόσιου τομέα
  • Διατηρεί την δομή των τεράστιων Καλλικρατικών δήμων και την μεγάλη απόσταση μεταξύ του Δημάρχου και προέδρων τοπικών συμβουλίων.
  • Υποβαθμίζει την ενεργό συμμετοχή των δημοτών αφού δεν κατοχυρώνει τις τοπικές συνελεύσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο η καθιέρωση της απλής αναλογικής, δεν μπορεί να αποδώσει τα δέοντα και κινδυνεύει να υποτιμηθεί η σοβαρή σημασία της.
  • Δεν θεσπίζει κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα τύπου «ΘΗΣΕΑΣ» για την στήριξη των υποδομών των ΟΤΑ και την περιφ. ανάπτυξη στην μεταμνημονιακή εποχή.
  • Δεν μεταφέρει πόρους και αρμοδιότητες στους ΟΤΑ, διατηρεί το μονοπρόσωπο μοντέλο της αντιπεριφέρειας, δεν καταργεί την αποκεντρωμένη Διοίκηση.
  1. Είναι ανάγκη να αναβαθμισθεί ο ρόλος της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, με διαφάνεια και έλεγχο, που είναι προϋπόθεση για την περιφερειακή ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.
  2. Στον Δήμο Βόλου τα προβλήματα παραμένουν, αφού η καθημερινότητα, όπως η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και η αφερέγγυα πολιτική στο νερό και τον βιολογικό καθαρισμό ταλανίζουν και σήμερα τον δημότη. Η μη ορθολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων (σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό) και η πρόθεση της Δημοτικής αρχής να προωθήσει την καύση τους, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της πόλης και στη δημόσια υγεία.
  3. Η Δημοτική αρχή έχει εισαγάγει νέες πρακτικές, οι οποίες υποβαθμίζουν τον δημοκρατικό διάλογο, απαξιώνουν την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και προκαλούν πόλωση και διχασμό. Δίνει βάρος κυρίως σε έργα και εκδηλώσεις βιτρίνας στο κέντρο της πόλης και υλοποιεί έργα με βάση τις μελέτες των προηγούμενων, όμως λείπει ο σχεδιασμός για το μέλλον της πόλης ενώ εγκαταλείφθηκαν εντελώς οι τοπικές κοινότητες παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες.
  4. Η κίνησή μας όμως δεν είναι διατεθειμένη να αναλωθεί σε μια εύκολη και ανέξοδη καταγγελία των μνημονίων και του Κλεισθένη Ι, αλλά να αναδείξει το γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό πεδίο εφαρμογής προοδευτικών και καινοτόμων πολιτικών και την μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
  5. Πιστεύουμε:
  • σε μια ισχυρή αδέσμευτη αυτοδιοίκηση που θα υπηρετεί τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της ενεργού συμμετοχής των δημοτών.
  • Στην εφαρμογή στρατηγικού σχεδιασμού αντιμετώπισης των έκτακτων καταστάσεων, της πρόληψης και του αυστηρού ελέγχου.
  • Στην εφαρμογή αναπτυξιακού προγράμματος που θα αξιοποιεί τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής (λιμάνι, αεροδρόμιο, Πήλιο, ακίνητη περιουσία, πολιτισμός, ιστορία κλπ).
  • Την εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης για δράσεις περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής (ΕΣΠΑ, ΣΕΣ, Εθνικό ΠΔΕ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων).
  • Στον Βόλο της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων στη βάση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού της προσωπικότητας των πολιτών.
  • Στην αξιοποίηση με όραμα, δικαιοσύνη και διαφάνεια των προγραμμάτων κατά της ανεργίας με στόχο τη μόνιμη απασχόληση.
  • Στην προστασία του περιβάλλοντος ώστε η ανάπτυξη να υπηρετεί την αειφορία και τη Δημόσια υγεία. Είμαστε κατά της καύσης των σκουπιδιών και ζητούμε την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου.
  • Όσον αφορά το νερό, την καθαριότητα, τη δημόσια γη και την ενέργεια, θεωρούμε ότι είναι κοινωνικά αγαθά και πρέπει να περιφρουρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους, με τη μείωση του κόστους αυτών. Θεωρούμε ότι η μόνη λύση είναι η ριζική εξυγίανση της ΔΕΥΑΜΒ εν λειτουργία, την οποία ουδέποτε επεδίωξε η Δημοτική Αρχή.
  • Την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος και την πρόσβαση στον αθλητισμό όλων χωρίς διακρίσεις.
  • Κομβικό σημείο της επιτυχίας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, με την αξιοποίηση των δεξιοτήτων του, με αξιολόγηση και αξιοκρατία.
  • Η εξωστρέφεια και η άρρηκτη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς και τους θεσμούς της πόλης είναι προτεραιότητα του νέου Δήμου.
  • Δεν πιστεύουμε φυσικά στους εγκάθετους επικεφαλής και σωτήρες αλλά στους ενεργούς πολίτες και τη δημοκρατική ευθύνη των αυτοδιοικητικών κινήσεων και των ηγετών τους.

Πρώτιστος στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας μεγάλης ανοικτής Αυτοδιοικητικής συμμαχίας που θα δημιουργήσει την ανατροπή και την αλλαγή στο Βόλο. Στην προσπάθεια αυτή πρωταγωνιστικό ρολό έχουν οι ενεργοί πολίτες. Γι’ αυτό στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πάρουμε πρωτοβουλίες επικοινωνίας και διαλόγου με ομάδες δημοτών, αυτοδιοικητικές κινήσεις, κοινωνικούς φορείς, όχι όμως με τα κόμματα των οποίων τον ρόλο εκτιμούμε και σεβόμαστε, αλλά είναι διαφορετικός.