122780-deitelos

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΙΝΚΑ προκάλεσε η χθεσινοβραδινή αποκάλυψη της εισήγησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για διατήρηση του τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το 2013. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πάλι, σε δηλώσεις τους περιορίστηκαν να πουν πως προσπαθούν «να μην μπει» το χαράτσι και φέτος.

Σημειώνεται πως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν πρόσφατα εκφράσει την αντίθεσή τους στη διατήρηση του τέλους ακινήτων, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί τόσο προεκλογική όσο και προγραμματική δέσμευση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Μάλιστα, η επιβολή του χαρατσιού έχει χαρακτηριστεί «κόκκινη γραμμή» από τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το στηρίξει.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής στο Mega, o Σπύρος Λυκούδης της Δημοκρατικής Αριστεράς σχολίασε αναφορικά με το θέμα: «Εμείς είπαμε ότι δεν θέλουμε να μπει. Η ΔΗΜΑΡ μετέχει στη συγκυβέρνηση και δίνει μάχες για να διαμορφώσει το καλύτερο δυνατό πεδίο. Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, τα βήματα πολύ μικρά και τα εμπόδια συνεχή».

«Παλεύουμε να μη μπει», δήλωσε και του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Παρά την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, τα σχέδια για διατήρηση του χαρατσιού της ΔΕΗ δείχνουν για μια ακόμη φορά την πλήρη πολιτική αναξιοπιστία μιας κυβέρνησης έρμαιο στους δανειστές. Τελικά η κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων, που παρουσιαζόταν ως κόκκινη γραμμή μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, είναι η εισήγηση του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών!

Η λήψη νέων μέτρων μέσω των περίφημων ρητρών απόκλισης είναι το επόμενο βήμα για μια κυβέρνηση όμηρο σε ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει σε όλους τους στόχους που έχει θέσει, αφήνοντας στην πορεία τους την κοινωνία και την οικονομία διαλυμένες. Από ότι φαίνεται, όμως, το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι τα 500.000 νοικοκυριά χωρίς κανένα εισόδημα, δεν είναι το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, ούτε τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα, αλλά το πώς θα υλοποιήσει μέχρι τέλους ένα πρόγραμμα καταστροφής και ισοπέδωσης», τονίζεται σε ανακοίνωσή του.

Την αντίθεσή του με τη διατήρηση του χαρατσιού εξέφρασε και το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ελλάδος. Το ΙΝΚΑ προσέβαλε το «χαράτσι» της ΔΕΗ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο με την 1011/12 απόφασή του δέχτηκε ότι δεν μπορεί να συνδέεται το ΕΕΤΗΔΕ με την πληρωμή της ΔΕΗ, ούτε να διακόπτεται το ρεύμα του καταναλωτή που δεν πληρώνει το χαράτσι.

Όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ, το κράτος έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο και ζητά να διακόπτεται το ρεύμα, όταν δεν πληρώνεται το «χαράτσι». Ως εκ τούτου, το ΙΝΚΑ ενημερώνει ότι λόγω οικονομικής αδυναμίας ίσως να μην μπορέσει να παραστεί με δικηγόρο στη συζήτηση για το ίδιο θέμα στον Άρειο Πάγο και ζητά την οικονομική συνδρομή των πολιτών για τα έξοδα της δίκης.

Σημειώνει ακόμη ότι «είναι βασικό μαζί με τις κινητοποιήσεις των Πολιτών-Καταναλωτών να υπάρχουν και οι δικαστικές ενέργειες» και παράλληλα καλεί τους πολίτες την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 και ώρα 09:00 το πρωί στον Άρειο Πάγο, επί της οδού Λ. Αλεξάνδρας, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

Via : tvxs.gr