ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η παρεπόμενη κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση είχε άμεση επίπτωση στην αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε έκθεση του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία, μεταξύ άλλων, καταλογίζει απροθυμία και αδράνεια στις αστυνομικές αρχές ως προς την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, η πλειονότητα των ραστιστικών επιθέσεων για διάφορους λόγους είτε δεν καταγγέλεται καθόλου είτε καταγγέλεται αλλά δεν καταγράφεται.

ªËÁ¶¢Ä¹°ª¸ ˦ÃËÄ¡¹ºÃË ªË»µÃˤ¹ÃË

Η έκθεση μιλά για «αδράνεια και απροθυμία αστυνομικών» αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα το ασστυνομικό τμήμα Ομονοίας, η υπηρεσία του οποίου ισχυρίζεται ότι «δεν διαθέτει στοιχεία για περιστατικά ρατσιστικής βίας στην περιοχή ευθύνης της».

Συγκεκριμένα στην περίληψη της Ειδικής Εκθεσης του Συνηγόρου σημειώνεται:

Οι 281 διασταυρωμένες καταγγελίες που καταγράφηκαν σε 16 μήνες με πηγές τα μέσα ενημέρωσης, τις ΜΚΟ, και τον ίδιο το Συνήγορο του Πολίτη, καταδεικνύουν ότι η βία στους δρόμους με στόχο τον «διαφορετικό», με βάση την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τη φυλή, το χρώμα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή το θρήσκευμα, είναι φαινόμενο υπαρκτό και συνεχώς εντεινόμενο.

Οι περιπτώσεις που καταγράφονται στην παρούσα έκθεση αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Η πλειοψηφία των ρατσιστικών επιθέσεων, για διάφορους λόγους, είτε δεν καταγγέλλεται καθόλου, είτε καταγγέλλεται αλλά δεν καταγράφεται, είτε καταγράφεται αλλά όχι ως ρατσιστική. Η αδράνεια και απροθυμία αστυνομικών, η άρνηση σύλληψης δραστών ή καταγραφής περιστατικών και, από την πλευρά των θυμάτων, ο φόβος είτε της σύλληψης είτε του στιγματισμού και η πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να δικαιωθούν, μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κλασική περίπτωση αθέατης εγκληματικότητας, στη μεγάλη έκταση της οποίας φαίνεται να συμβάλει η στάση και συμπεριφορά αστυνομικών και άλλων κρατικών οργάνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές στις οποίες κατά τεκμήριο, αλλά και από τα στοιχεία της παρούσας έρευνας, παρατηρείται ιδιαίτερη έξαρση του φαινομένου, όπως π.χ. σε μεγάλο τμήμα του κέντρου της Αθήνας, τα αστυνομικά τμήματα καταγράφουν στην καλύτερη περίπτωση πολύ μικρό αριθμό περιστατικών όπου αναγνωρίζεται ρατσιστικό κίνητρο. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, όπου η υπηρεσία αναφέρει ότι δε διαθέτει στοιχεία για ύπαρξη περιστατικών ρατσιστικής βίας στην περιοχή ευθύνης της!

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι η δραματική αύξηση του αριθμού των καταγγελιών για ρατσιστικές επιθέσεις αλλά και της κλιμακούμενης έντασης της ασκούμενης βίας από τον Μάιο του 2012 και μετά, αντανακλά μεταξύ άλλων και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις που επέτρεψαν την εκπροσώπηση στο εθνικό Κοινοβούλιο του κόμματος της Χρυσής Αυγής το οποίο διακρίνεται για τον πρωτοφανή σε οξύτητα και επιθετικότητα; Εθνικιστικό/ρατσιστικό, ξενοφοβικό και μισαλλόδοξο πολιτικό λόγο. Πρέπει επίσης να προβληματίσει ιδιαίτερα η καταγραφή περιστατικών βίας με ρατσιστικό κίνητρο από παλιότερες ή νεοπαγείς οργανωμένες ομάδες, με τρόπο δράσης που παραπέμπει σε άτυπες ρατσιστικές πολιτοφυλακές, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές. Έντονη τέλος ανησυχία προκαλούν μαρτυρίες για την παθητική στάση αστυνομικών οργάνων σε τέτοιου είδους περιστατικά, και μία διαφαινόμενη απροθυμία έγκαιρης παρέμβασης ή και στη συνέχεια αποτελεσματικής διερεύνησης για την αποκάλυψη των δραστών. Ακόμη περισσότερο, όταν αστυνομικοί φέρονται να προβαίνουν σε καταχρηστική άσκηση βίας με ρατσιστικά κίνητρα. Η ανεξάρτητη αρχή εκτιμά ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γίνει διεξοδική εις βάθος διερεύνηση του θέματος ώστε να καταπολεμηθεί άμεσα και δραστικά οποιαδήποτε εκδήλωση ρατσιστικής προκατάληψης ή βίας μέσα σε όργανα και θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίσης να αποτραπούν αποφασιστικά οι απόπειρες υποκατάστασης της κρατικής εξουσίας, όταν μάλιστα λαμβάνουν συστηματικό και προγραμματικό χαρακτήρα.

Via : www.ethnos.gr