Κουβέλης και Βενιζέλος αναφέρθηκαν στον αναβαλλόμενο φόρο ακινήτων όταν βγήκαν από το Μαξίμου

Κουβέλης και Βενιζέλος αναφέρθηκαν στον αναβαλλόμενο φόρο ακινήτων όταν βγήκαν από το Μαξίμου

των Γιάννη Καμπουράκη – Πασχάλη Κορωναίου

Η ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων των αγροτών και η χρονική μετάθεση της οριστικοποίησης του φόρου ακινήτων ήταν οι κινήσεις που αποφάσισαν να κάνουν χθες οι τρεις αρχηγοί κατά τη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος είναι να αλλάξουν την ατζέντα, να κλείσουν μέτωπα και να εκτονώσουν το κλίμα που έχουν δημιουργήσει από τη μια η πολιτική της πυγμής και οι επιτάξεις και από την άλλη οι λανθασμένοι χειρισμοί στο θέμα του φόρου ακινήτων, που έχουν δημιουργήσει ισχυρές αντιδράσεις σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχή της σύσκεψης ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να μη συζητηθούν θέματα-«αγκάθια» όπως η τακτική των επιστρατεύσεων και της μηδενικής ανοχής, η ιθαγένεια και το αίτημα της τρόικας για 25.000 απολύσεις στο Δημόσιο, προκειμένου η εικόνα που θα βγει από τη σύσκεψη να συμβάλει στην εκτόνωση του κλίματος.

Τα μέτρα για τους αγρότες -τα οποία είχαν ήδη συμφωνηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη που είχε πάει το μεσημέρι στο Μαξίμου- εγκρίθηκαν από τους τρεις αρχηγούς, όπως εγκρίθηκε και η πρόταση Σαμαρά, να μην αποφασιστεί τώρα η τελική μορφή του φόρου των ακινήτων αλλά να μετατεθεί χρονικά, όπως ο πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει με τον υπουργό Οικονομικών από προχθές το βράδυ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αναβλήθηκε και η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής που είχε προγραμματιστεί για χθες το πρωί. Το σκεπτικό της κυβέρνησης περιλαμβάνει την «πρόνοια» να πληρωθούν πρώτα η δεύτερη και τρίτη δόση του χαρατσιού της ΔΕΗ, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2011 και το 2012 και μετά να οριστικοποιηθεί ο φόρος ακινήτων, έτσι ώστε «να μη πέσουν όλα μαζί».

Στον αέρα τα 14 δισ.

Στη σύσκεψη τους αρχηγούς ενημέρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης για το μείζον ζήτημα του κοινοτικού προϋπολογισμού, αλλά και ο υπουργός Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος για τις εξελίξεις στα ναυπηγεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το στόχο των 14 δισ. ευρώ που θέλει να εισπράξει η Ελλάδα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Φέρεται να εξήγησε ότι γίνεται προσπάθεια των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου τα κονδύλια να δοθούν όχι με βάση τα στοιχεία της τριετίας 2007-2009, που ούτως ή άλλως ήταν εκτός κρίσης, αλλά με βάση τα στοιχεία των ετών της κρίσης, ώστε να πάρουν περισσότερα χρήματα. Πάντως φέρεται να ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να περιμένει ένα ποσό κοντά στα 11 δισ. ευρώ, που θεωρείται χαμηλό σε σχέση με την προηγούμενη χρηματοδότηση που ήταν 20 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε για το πρόβλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου τέθηκε ως άμεση προτεραιότητα η επαφή με τον ιδιοκτήτη του πλειοψηφικού πακέτου Ισκαντάρ Σάφα προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και κατόπιν η κυβέρνηση να καθορίσει τη στάση της. Στο τραπέζι έπεσαν διάφορα σενάρια για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ηδη η κυβέρνηση έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων συνολικά για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, δηλαδή τόσο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όσο και για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας. «Το θέμα των ναυπηγείων για την κυβέρνηση αποτελεί εθνικό θέμα. Αναμένονται πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα» έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Δηλώσεις

Βγαίνοντας από το μέγαρο Μαξίμου, ο Ευ. Βενιζέλος παρουσίασε ως αποτέλεσμα της δικής του επιμονής την απόφαση να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα των αγροτών. Για τον κοινοτικό προϋπολογισμό είπε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να έχει η χώρα μας ένα αξιόλογο πακέτο στα χέρια της προκειμένου να ξεκινήσουν συμβολικά, μεγάλα έργα όπως οι οδικοί άξονες και να λυθούν θέματα τα οποία χρόνια μάς απασχολούν, όπως τα ναυπηγεία». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε άλλη μία φορά «αδικαιολόγητη» την απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποδίδοντας τη λήξη της «στην υπεύθυνη στάση κάποιων συνδικαλιστών» και προανήγγειλε «έναρξη κοινωνικού διαλόγου για νέου τύπου συλλογικές συμβάσεις στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας». «Το θέμα δεν είναι το αφορολόγητο, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία να ανακουφιστεί ένας άνεργος που δεν έχει καθόλου εισόδημα», είπε ο κ. Βενιζέλος για τη συζήτηση που έγινε σχετικά με το φόρο ακινήτων.

«Αναδείξαμε εκείνη την πολιτική η οποία πράγματι δίνει απάντηση σε πάρα πολλά που σήμερα απασχολούν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ειδικότερα τον κόσμο τον αγροτικό» είπε βγαίνοντας από το μέγαρο Μαξίμου και ο Φ. Κουβέλης, ενώ ανέφερε ότι ζήτησε «να προωθηθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για τους ανέργους, ειδικότερα για τους νέους και τις νέες».

«Η τελική ρύθμιση θα είναι εκείνη η οποία εν τέλει θα ελαφρύνει τους Ελληνες πολίτες αναφορικά με τα ακίνητα» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για το φόρο ακινήτων που ετοιμάζεται, λέγοντας από την πλευρά του ότι «είναι πιθανό την άλλη εβδομάδα να έχουμε τελική κατάληξη, αλλά δεν επείγει».

Via : www.enet.gr