«Παρά τα 3 Μνημόνια, η πολιτική βούληση για την πάταξη της διαφθοράς, αποτελεί όνειρο για τον χειμαζόμενο Ελληνικό λαό. Οι προσδοκίες έγιναν καχυποψία. Η Αριστερά οφείλει να συμβάλει και κυρίως να επιβάλλει με τις προτάσεις της έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισής της. Με ευχολόγια δεν αλλάζουν οι κοινωνίες».

 

Τον πλέον διεφθαρμένο Δημόσιο τομέα, στην Ευρώπη των 27, έχει η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Η Ελλάδα κατατάσσεται στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Κολομβίας όσον αφορά τα γενικά επίπεδα διαφθοράς.

Η Ελλάδα έχει τον πιο διεφθαρμένο δημόσιο τομέα ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη αντιλήψεων αναλυτών, επιχειρηματιών και εμπειρογνωμόνων που δημοσίευσε την Τετάρτη η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International ).

Ο ετήσιος δείκτης της Τ.Ι. κατατάσσει 176 χώρες ανάλογα με τις αντιλήψεις που επικρατούν γύρω από το πόσο διεφθαρμένες είναι. Ο δείκτης δεν αντανακλά το πραγματικό επίπεδο της διαφθοράς που επικρατεί σε αυτές γιατί δεν μπορεί να μετρηθεί άμεσα, μια και οι σχετικές συναλλαγές γίνονται μυστικά.

Η Ελλάδα κατέχει την 94η θέση σε σχέση με την 80η πέρυσι, πέφτοντας κάτω από φτωχότερες και νεότερες δημοκρατίες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Πρόβλημα διαφθοράς αντιμετωπίζει και η Ιταλία, που βρίσκεται στην 72η θέση.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να αποτελούν προειδοποίηση για την ΕΕ να ζητά περισσότερη πληροφόρηση και λογοδοσία από τα κράτη μέλη της», δήλωσε η αναλύτρια της TI για την ΕΕ, Γιάνα Μιτερμάιερ, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να ισχύει επίσης στην προσπάθεια να θεσμοθετηθεί μία πανευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία.

Η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια προέτρεψε τις ευρωπαϊκές και άλλες κυβερνήσεις να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, όπως στους διαγωνισμούς, στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και στη φοροδιαφυγή.

Τα δύο τρίτα των 176 χωρών έχουν βαθμολογία κάτω των 50 βαθμών, γεγονός που όπως τονίζει η οργάνωση, «δείχνει την ανάγκη οι δημόσιοι οργανισμοί να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια».

Οι υπόλοιπες χώρες
Ανάμεσα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους, η Ιρλανδία (25η), η Ισπανία (30η) και η Πορτογαλία (33η) συγκεντρώνουν βαθμολογία πάνω από 60 μονάδες.

Αντιμετωπίζοντας λιγότερα προβλήματα λόγω κρίσης, η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται στην 13η και 22η θέση με περισσότερες από 70 μονάδες.

Δανία, Φινλανδία και Νέα Ζηλανδία μοιράζονται την πρώτη θέση με 90 μονάδες. Ιαπωνία και Βρετανία βρίσκονται στην 17η θέση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες στην 19η. Η Κίνα παραμένει χαμηλά, στην 80η θέση με 39 μονάδες.

Η Ρωσία (133η) με μόλις 28 μονάδες θεωρείται από την οργάνωση μια από τις χώρες με το χειρότερο επίπεδο διαφθοράς, αλλά φέτος έχει βελτιώσει την κατάταξή της, ανεβαίνοντας δέκα θέσεις.

Οι περισσότερες από τις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης» έχουν βαθμολογία μικρότερη του 40. Αφγανιστάν, Βόρεια Κορέα και Σομαλία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα μόλις με οκτώ μονάδες.

Ο πίνακας της Διεθνούς Διαφάνειας βασίζεται σε στοιχεία από 13 διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσά τους η Παγκόσμια Τράπεζα, ασιατικές και αφρικανικές τράπεζες και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Μετά τη χρονιά αυτή που ο αγώνας κατά της διαφθοράς ενισχύθηκε, περιμένουμε από τις κυβερνήσεις να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας», υπογραμμίζει η πρόεδρος της οργάνωσης Ουγκέτ Λαμπέλ.

«Αν και η κατακραυγή εναντίον των διεφθαρμένων κυβερνήσεων οδήγησε στην απομάκρυνση από την εξουσία αρκετών ηγετών, το επίπεδο δωροδοκίας, κατάχρησης εξουσίας και μυστικών συμφωνιών παραμένει πολύ υψηλό σε ορισμένες χώρες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Διαφάνεια.

«Οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις πρέπει να δώσουν το παράδειγμα, διασφαλίζοντας πως οι θεσμοί τους είναι απολύτως διαφανείς και οι ηγέτες του υπόλογοι για τις πράξεις τους», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, Κόμπους ντε Σβαρντ.

via http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63748928