Τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρώπης, συγκλονίζουν το Βέλγιο και θέτουν επί ποδός ολόκληρη την Ευρώπη: Δύο εκρήξεις, πιθανότατα καμικάζι, έπληξαν το αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ, ενώ στη συνέχεια τρίτη έκρηξη στο μετρό έφερε τον τρόμο στο κέντρο της πόλης. Αναφορές για τουλάχιστον 26 νεκρούς -παραπάνω, κατά άλλες αναφορές- και 136 οι τραυματίες. Σε ύψιστη επιφυλακή η χώρα, στρατός στους δρόμους, μόνιμος φόβος, δεν επιτρέπει η αστυνομία κυκλοφορία σε κάποιες περιοχές.

Ακόμη δεν υπάρχει αξιόπιστη ανάληψη ευθύνης, αν και υποστηρικτές της ISIS πανηγυρίζουν στο Διαδίκτυο (κάτι που έχει ερμηνευτεί από ορισμένους ως ανάληψη ευθύνης).

Συνοπτικά, οι κυριότερες εξελίξεις έχουν ως εξής:

 • Τρεις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, δύο στο αεροδρόμιο στο Ζάβεντεμ και μία στο μετρό στο Μάαλμπεκ – «Καλάζνικοφ» φέρεται να βρέθηκε στο αεροδρόμιο
 • Επιχείρηση για εντοπισμό προσώπων που συνδέονται, έρευνες σε σπίτια και αναφορές για πρσαγωγές
 • Και οι τρεις εκρήξεις τρομοκρατικές ενέργειες, επιβεβαιώνει ο εισαγγελέας, πιθανότατα καμικάζι στο αεροδρόμιο
 • Ο προσωρινός ανεπιβεβαίωτος απολογισμός βρίσκεται σε 26 νεκρούς, εκ των οποίων οι 11 στο αεροδρόμιο και οι 15 στο μετρό (ανεπίσημoι ακόμη οι αριθμοί για το μετρό). Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες αναφορές του βελγικού καναλιού VRT ανεβάζουν στους 34 τους νεκρούς (14 στο αεροδρόμιο και 20 στο μετρό, σύμφωνα με την Πυροσβεστική και το δήμαρχο αντίστοιχα)
 • Οι τραυματίες φτάνουν τους 136 και στις δύο επιθέσεις
 • Ύψιστος συναγερμός (επίπεδο 4) σε όλο το Βέλγιο, κινητοποίηση και στρατού, παρέλυσαν οι μετακινήσεις στην πρωτεύουσα – ανοίγουν σταδιακά τα τρένα από τις 16:00 (τοπική)
 • Άγνωστο αν υπάρχει σχέση με τον Αμπντεσλάμ, λέει ο εισαγγελέας
 • Σοκ σε όλη την ήπειρο, ενίσχυση μέτρων ασφαλείας σε ευρωπαϊκές πόλεις
 • Κλίμα πανικού στις Βρυξέλλες, με διαρροές φημών και ελεγχόμενες εκρήξεις «ύποπτων πακέτων»
 • Προληπτική μερική εκκένωση πυρηνικών σταθμών
 • Ανοικτά αλλά με δρακόντεια φύλαξη τα σύνορα

Οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Ζάβεντεμ, περίπου στις εννέα το πρωί (τοπική ώρα). Στη συνέχεια, τρίτη έκρηξη, με διαφορά περίπου μίας ώρας, στον σταθμό του μετρό στο Μάαλμπεκ, κοντά σε κτήρια της ΕΕ.

Από την επίθεση στο μετρό:

Ελεγχόμενες εκρήξεις έγιναν επίσης λίγο μετά τις 11 το πρωί στην οδό Λουά, κοντά σε κεντρικό σταθμό του μετρό. Πυροτεχνουργοί προχωρούσαν σε ελεγχόμενες εκρήξεις ύποπτων πακέτων σε διάφορα σημεία για αρκετή ώρα: Οι δύο τελευταίες έγιναν πέντε ώρες μετά την πρώτη επίθεση, η μία κοντά στο πανεπιστήμιο ULB και η δεύτερη στο ίδιο το αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ.

Η ελεγχόμενη έκρηξη στο αεροδρόμιο φαίνεται ότι έγινε σε αντικείμενο που θεωρήθηκε ενδεχόμενη ζώνη με εκρητικά. Αναφορές στο βελγικό κανάλι VRT θέλουν να βρέθηκε καλάζνικοφ δίπλα στη σορό του δράστη στο αεροδρόμιο.

Οι αρχές έχουν ενεργοποιήσει την ειδική τηλεφωνική γραμμή (0032 2 506 47 11) για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για συγγενικά τους πρόσωπα.

Από το πρωί οι επικοινωνίες πραγματοποιούνται με δυσκολία και οι αρχές απηύθυναν έκκληση να μην χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις συνεχείς επικοινωνίες και τη χρήση του Διαδικτύου, ώστε να μην υπερφορτωθεί το δίκτυο, κάτι που θα παρεμποδίσει τις εν εξελίξει έρευνες των αρχών.

Via : http://news.in.gr